Прееклампсия симптоми на бременност, лечение, степен

Едно от усложненията на бременността - един прееклампсия, което се характеризира с дисфункция на жизнено важни органи. Друго име за прееклампсия - късно токсикоза.Прееклампсията се диагностицира след 20 седмици на бременността, но по-често в 25-28 седмици, въпреки че признаци на усложнения могат да възникнат няколко дни преди раждането.

Късно прееклампсия се диагностицира при около 10-15% от всички бременни жени.

В зависимост от потока гестоза изолиран степен 4:

Също така се прави разлика между чисто прееклампсия и мач прееклампсия.

 • За чист прееклампсия се каже, ако една жена все още няма хронични заболявания екстрагениталните (не-генитален)
 • Комбиниран гестоза, напротив, се извършва на фона на общи хронични заболявания (хипертония, бъбречна болест, затлъстяване, и други).

В момента ние все още не са идентифицирани причините за прееклампсия, но няма съмнение, един - това усложнение на бременността е плод, който влиза в конфликт с майката.

В механизма на развитието на прееклампсия бременна лежи генерализирана вазоспазъм, което води до хипертония (повишено кръвно налягане).

Заплашвайки фактори за развитие на прееклампсия:

 • възраст (по-млади от 18 години и по-възрастни от 30 години);
 • бременността не е плод;
 • наследственост (жени, чиито майки са страдали от прееклампсия);
 • първа бременност;
 • прееклампсия при предишна бременност;
 • присъствието на екстрагениталните патологии (затлъстяване, хипертония, бъбречни и чернодробна патология, и т.н.).

симптоми на прееклампсия

Първо диагностика предклинична фаза прееклампсия - pregestoz (няма ясни признаци). Диагноза pregestoza поставен в оценката на лабораторни и други методи на изследване:

 • измерване на кръвното налягане три пъти с интервал от 5 минути в различни позиции (повишено диастолично, т.е. стойности по-ниски от 20 мм живачен стълб или повече ..);
 • увеличаване на тромбоцитопения (тромбоцити понижаване);
 • намаляване на лимфоцити (лимфоцитопения);
 • увеличаване на тромбоцитната агрегация (повишено съсирване на кръвта).

Самата прееклампсия проявява класическата триада от симптоми (Tsangemeystera триада):

Симптомите на правомощия

Аз степен гестоза
Подуване (оток на бременността)

Разграничаване 4 градуса на подуване при бременни жени.

Първата степен се характеризира с подуване на краката и долната част на крака, втори по-ниска отоци по краката и се издигне върху предната стена на корема, третото ниво на - подуване на краката, ръцете, на предната стена на корема и лицето. И последният етап - един общ оток или аназарка.

Освен факта, че отокът може да се вижда, не забравяйте за скрит оток. Идеята за скрит оток предизвиква ненормално повишаване на теглото (повече от 300 гр. На седмица). Също така на споменатия (количество урина намаляване изход към 600-800 мл на ден) латентна оток олигурия.

Индиректен знак е съотношението на изтощения течността и пиян (посветена по-малко от 2/3). Също така, характерна черта на оток по време на бременност се смята за "симптом пръстен" (трудно да се премахнат или преместен към обичайния безименния пръст) и плътността на ежедневни обувки.

II степен гестоза
нефропатия

Нефропатия (OPG-гестоза) се появява като триада Tsangeymestera:

При оценяването на увеличение на артериалното налягане се ръководим към първоначалния (преди бременността) налягане. На хипертония каже по-висок систоличното (горната) налягане над 30 mm Hg. Чл. и диастоличното увеличава до 15 или повече mm Hg. Чл.Средната (нормалното налягане при бременни са склонни 110/70). Хипертония - е да се повиши налягането до 140/100 mm Hg. Чл.

Протеинурия показва бъбречно-съдова стена лезия, чрез което урина протеинови пропуска.

В случай на откриване на следи от протеин в урината (0,033 грама / литър), трябва да се премахнат или пиелонефрит. или е налице неспазване на хигиенни правила по време на урина. На каже с протеинурия в показателите за урина протеинови достигат 0,3 грама / л и повече.

III степен гестоза
прееклампсия

Членка преди еклампсия

А тежко състояние, последната степен на прееклампсия. Характеризира се с припадъци.

диагностика

В допълнение към клиничните прояви и допълнителни методи за изпитване, лабораторни използвани за диагностика на прееклампсия:

 • измерване на налягането три пъти на ден и след малки физически дейности (клекнал, изкачване на стълби) - диагноза лабилност на кръвното налягане;
 • урината (откриване на протеин, повишаване плътност урина);
 • пълна кръвна картина (. намалява тромбоцитите, което означава повишаване на хематокрита на кръвни съсиреци);
 • изследване на урината за Zimnitskiy (олигурия и никтурия - увеличаване на обема на урината през нощта);
 • контрол пие и разпределена течност дневно;
 • измерването на теглото на всяка седмица;
 • Биохимичен анализ на кръв (повишаване на креатинина карбамид, чернодробни ензими, намаляване на общия протеин.);
 • съсирването на кръвта (увеличение на всички показатели).

Лечение на прееклампсия по време на бременност

Прееклампсията у дома

Лечение на прееклампсия назначава и контролира неговата ефективност акушер-гинеколог. Подуване на първа степен може да се третира като амбулаторни пациенти. Всички други степени на прееклампсия, лекувани в болница.

На първо място, бременна създаде емоционална и физическа почивка. Препоръчителна вече лежат на лявата страна (позиция «Почивка на легло»), тъй като в това положение се подобрява притока на кръв към матката и затова плода.

Втората стъпка е да диетични терапия (терапия маса трябва да съдържа достатъчно количество протеин, количеството на приема на течности зависи диуреза и самата храна трябва да се осолени недостатъчно).

Когато получат ненормално тегло 1-2 пъти седмично назначен гладно дни (сирене, ябълка, риба).

седативи (motherwort, валериана, novopassit) са предназначени за нормализиране на мозъка и предотвратяване на пристъпи. В някои случаи, показваща слаби транквилизатори (Phenazepamum).

Лечение на прееклампсия в болница

Основната място в лечението на прееклампсия вземат интравенозно вливане на магнезиев сулфат. Дозата зависи от степента и тежестта проява на прееклампсия. Магнезиев сулфат има хипотензивен, спазмолитично и антиконвулсивни ефекти.

Когато хипертония предписани лекарства, които намаляват налягане (атенолол, Corinfar).

Също така е показано провеждане инфузионна терапия физиологичен разтвор (физиологичен разтвор и разтвор на глюкоза), колоиди (reopoligljukin, Infukol - нишесте), кръвни продукти (прясно замразена маса, албумин).

За подобряване на реологията (поток) на кръвоносните предписано антитромбоцитни средства (пентоксифилин) и антикоагуланти (хепарин, еноксапарин).

Нормализиране утероплацентарния кръвния поток, и мембрана извършва антиоксиданти (aktovegin, витамин Е, глутаминова киселина).

мек лечение гестоза продължава най-малко 2 седмици, умерено 2-4 седмици тежка прееклампсия и изисква постоянна находка бременна болница до раждането.

Усложнения и прогнози

Възможни усложнения на прееклампсия:

 • чернодробна патология, бъбрек, сърце;
 • белодробен оток, кървене в жизненоважни органи;
 • преждевременно отделяне на плацентата;
 • Фетална хипотрофия;
 • кома;
 • вътрематочна смърт на плода.

Прогнозата зависи от степента на прееклампсия, нейните симптоми и навременността и ефективността на лечението. В повечето случаи прогнозата е благоприятна.

предотвратяване

Специфична профилактика на прееклампсия не съществува. В клиниката на жените при регистриране внимателно събрани история на жените и изследването се провежда, след което рискът от развитие на прееклампсия (ниска, средна или висока).

Жени в риск, ниско съдържание на сол диета се препоръчва протеин с периодични дни разтоварване и придържане на деня и да се отпуснете.

Превантивните лечение също се провеждат (седативи, антиоксиданти, диуретични разходи).

Някои изследвания по време на бременност