Polyosteoarthrosis това е, симптоми, лечение на болестта

Polyosteoarthrosis - заболяване на ставите, които се характеризират с хронично Разбира се, с редуващи се периоди на екзацербация и ремисия. При това заболяване засяга не само ставите, но често им "спомагателно устройство" - сухожилията и съвместни капсулите.Представката "поли" се отнася до множествени лезии - остеоартрит развива в няколко съединения едновременно.

Защо болестта се развива

Polyosteoarthrosis отнася до заболявания на дегенеративно естество: в процеса на развитие на това заболяване ставния хрущял постепенно стават по-тънки, разграждат и биомеханика на цялата фуга се променя.

лечение polyosteoarthrosis
В първия етап на развитие на болестта са промени в тъканите, съседни на хрущяла. В повечето случаи това води до нарушение на метаболизма на тъканите, вазоконстрикция и бавно или недостатъчно получаване на хранителни вещества и така нататък.

Тази стъпка е много важна форма на заболяването: хрущял не разполага със собствен съдовата система, от която може да получи всичко, което им е необходима за растежа и възстановяването. И те са с помощта на специален механизъм електрозахранване са необходими вещества от околните тъкани. Следователно, промяна в тези тъкани изисква "глад" на хрущяла.

В следващия етап от хрущял стават по-тънки (те не разполагат с достатъчно средства за обновяването на клетките), частично деформирана (неговата повърхност става нееднородни) и от този момент започват да се покажат първите симптоми на заболяването.

Колкото по-дълго този процес на разрушаване на хрущял, по-сериозна тежест пада върху костта и мускулно-сухожилна съвместно апарата. Сухожилия, мускули и кости структури се опитват да компенсират липсата на амортизация, която се използва за предоставяне на слой от хрущял. В резултат на развиващите възпалителни процеси, предизвикани от повишено налягане и триене в ставата, което води до влошаване на заболяването.

Остава обаче въпросът: защо някои хора се плашат от множествена остеоартрит, а други - не.

Причината за това са рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на нарушения в хрущяла на ставите.

Фактори, които увеличават риска от развитие на болестта

Хранителни недостатъци в хрущялни тъкани, и промени в структурата си могат да бъдат причинени от следните обстоятелства:

 • Редовен прекомерно натоварване на опорно-двигателния апарат, поради особеностите на всеки ден или професионални дейности;
 • инфекциозни заболявания на ставите, по-специално, инфекциозен артрит;
 • лечение polyosteoarthrosis
  нараняване или заболяване на ставите, придружени от кървене в ставната кухина;
 • неправилната стойка и други анатомични промени, водещи до повишаване на стреса върху ставите (сколиоза, кифоза, рекциите на лордоза, плоски фута);
 • заболявания, които се характеризират с анормално нарастване на костни и хрущялни тъкани или умират (остеонекроза, акромегалия, и т.н.);
 • метаболитни нарушения или заболявания, придружени от смущения на метаболитни функции (проведени в детството рахит, тироидна дисфункция, захарен диабет и така нататък.);
 • хранителни дефицити, причинени от небалансирана диета, удължено диета, авитаминоза, поглъщателна способност на нарушение в червата, панкреатична ензим недостатъчност и т.н.

В допълнение, според статистиката, на процеса на главния poliosteoatrozom заболяване се появи при хора, по-възрастни от 50 години. Това се дължи на свързани с възрастта промени в организма (влошаване на кръвоснабдяването на тъканите, влошаване хрущял, и т.н.), следователно, всички на възраст над 50 години, автоматично попада в рисковата група.

Наследствеността също играе роля. Следва да се отбележи, че повече от 40% от пациентите, потърсили лечение на множествена остеоартрит, са наблюдавани фамилна анамнеза за случаи на заболяването. Това предполага, че определени характеристики на структурата на хрущял или съединения могат да се предават от поколение на поколение. Това значително увеличава вероятността от зле за тези, чиито родители или други роднини страда от заболявания на ставите.

Какви стави са изложени на риск, той определя най-вече образът на човешкия живот. Така че, poliosteoatroz ставите на ръцете често се развива при хора, чийто професионален или ежедневни дейности, свързани с чести ръка хипотермия, единни товари (машинописки, шивачки, музиканти и др.), Контакт на ръцете с домакинство или индустриална химия и т.н.

Как болестта

Polyosteoarthrosis стави, както и повечето други заболявания, постепенно започват да се появяват. човек може дори да не е наясно в началните стадии на болестта, ставите, които имат заболяване. Единствената проява на болестта на този етап може да бъде едва забележим дискомфорт в ставите на пациенти след период на продължителна неподвижност. Но с напредването на болестта, а заедно с него - на симптомите.лечение polyosteoarthrosis
Първото нещо, което забелязвате болен - повече или по-малко изразена в криза на засегнатите стави се чува, когато им свиване / екстензия. В зависимост от особеностите на конкретен човешко заболяване, симптом е описано от пациента като "усещане за пясък в ставната кухина", "пролуката" и дори "предчувствие на разместване" - биомеханиката на движението се наруши, така че крайните точки на движение в ставата е наистина чувството, че може да се получи разместване.

Ако не внимание на този симптом без лечение на такава патология като polyosteoarthrosis, след известно време в разработване на болка.

Болката при това заболяване доста характерни:

 • един от най-ярките признаци на остеоартрит - така наречената "като се започне болката", която се проявява в началото на движение в ставата;
 • болката никога няма (или почти никога) не се чувства в състояние на покой в ​​ранните стадии на болестта;
 • Болката може да се появи и след тежки физически натоварвания, но минава сравнително бързо след празника;
 • като разрушаване на хрущяла и промени в структурата на ставите, болки, ще получите по-силно изразени и интензивност - може да се появи в вечерта и нощта времето и се съхраняват в продължение на дълъг период от време;
 • поява или влошаване на болката често се свързва с промени във времето.

Нарушенията на подвижността на ставите - друга характерна черта на множествена остеоартрит. Но ако в началните етапи пациентът има затруднения сутринта (фугите трябва да "развиват", преди те да се възстановят всички функции), а след това на определен етап моторни способности стави са силно ограничени. По този начин, пациентът е "симптом на блока" - флексия и / или удължаване на движението на ставата са възможни до определена точка, след което човек се чувства пречка блокира по-нататъшното движение.

лечение polyosteoarthrosis
Обикновено на този етап промени в ставите, които вече присъстват външни признаци на заболяване: засегнатите стави се сгъстяват и да вземат по един необичаен облекчение. Това е особено забележимо в коленете и ставите на пръстите на ръцете. Обикновено на този етап, костите, ставите, присъединяващи се към заразените болестта, заемат неправилна, извито положение, което води до "глобална" дисфункция на опорно-двигателния апарат (проблеми с ходене, притежаващи ръцете на малък статии нестабилност по време на движение и така нататък.).

Тъй като заболяването се диагностицира

В продължение на лекар, на които пациентите, лекувани с оплаквания от болки в ставите, достатъчно често изследване и история на дъха, за да определи болестта, отговорна за този симптом.

Но за да се изясни диагнозата и за оценка на промените, които са настъпили в ставите, се определя на изследване с рентгенови лъчи, CT / MRI, сцинтиграфия. Тези диагностични процедури позволяват да се идентифицират стесняване на ставно пространство, остеофити присъствие (костни образувания), промени в меките тъкани на ставите и така нататък. Въз основа на резултатите от проучването потвърдена диагноза "polyosteoarthrosis" и избраната стратегия лечение.

Лечение polyosteoarthrosis стави има няколко цели:

 • премахване на болката и подобряване на качеството на човешкия живот;
 • забавяне или пълно спиране на допълнително разрушаване на ставите;
 • възстановяване на функцията на ставата.

лечение

Polyosteoarthrosis може да бъде придружено от болка. Последно - най-опасният симптом, който е в състояние да бъде началото на невротичните и психични разстройства.

лечение polyosteoarthrosis

Поради това, назначаването на обезболяващи е първата точка в лечението. В зависимост от интензивността на болката и съпътстващи заболявания, могат да се прилагат аналгетици (Аналгин, Baralgin т.н.), НСПВС (диклофенак, индометацин, ибупрофен) и в екстремни случаи - Опиати, които се освобождават от строго предписание.

За да се запълни хранителен дефицит в ставния хрущял са назначени лекарства, витамини и минерали и / или хранителни добавки със член хондроитин, глюкозамин, хиалуронова киселина. Тези вещества имат защитен ефект (защита на хрущялната тъкан от ефектите на отрицателни фактори) и са включени в обновяването и растежа на хрущялни клетки.

За подобряване на кръвообращението в меките тъкани, както и за намаляване на болка лекарства препоръчва дразнещ, затопляне и аналгетичен ефект на локално приложение. Те включват Voltri-емулсен гел, Apizatron, Finalgon, Viprosal и много други.

физиотерапия

При лечението на дегенеративни ставни заболявания физиотерапия изпълнява важни функции. ., Methods като магнитно, електрическо, локално криотерапия, електрофореза и така осигурява следните ефекти:

 • Активирането на кръвообращението в засегнатите стави;
 • подобряване на хранителен поток на ставите и лекарства;
 • стимулиране на тъканен метаболизъм и ефективно отстраняване на токсини и клетъчни остатъци от ставите.

Като цяло, тези ефекти ви позволяват да се забави и дори да спре разрушаването на хрущяла, както и за нормализиране на процеса на възстановяване.

лечение polyosteoarthrosis
След отстраняване на болка и транслация стадий на болестта на стабилна ремисия LFK става ефективен метод, чрез който се поддържа нормалното функциониране на ставите.

Правилно съставен ЛФК комплекс позволява да се подобри мобилността в засегнатите стави, за да се предотврати намаляването на амплитудата на движение, и като цяло допринася за нормализиране на притока на кръв (а заедно с него - хранителни вещества), за да районите, засегнати от болестта.

Корекция на живот

Участието на пациента в процеса на възстановяване - критичен фактор. Без него, дори и най-ефективното лечение може да доведе до само временно облекчение.

се препоръчва да се съобразят със следните изисквания за ускоряване на лечение и профилактика на рецидив на заболяването като polyosteoarthrosis:

 1. Отърви се от лоши навици. Пушене, прекомерна консумация на алкохол, заседнал начин на живот - условията, при които разрушаването на хрущялни тъкани настъпва бързо.
 2. Правилното хранене. Присъствието в менюто на всички хранителни вещества, витамини и минерали е важно за здравето на целия организъм, както и за фуги в частност.
 3. Избягвайте хипотермия. Стави вече са засегнати от заболяването, е изключително чувствителна към промени в температурата, и може да реагира с връщането на студено болка.

Ставни заболявания и наднормено тегло винаги са свързани един с друг. Ако се намали теглото ефективно, а след това на здравето ще се подобри. Особено, защото да отслабнете много по-лесно през тази година. В края на краищата, не е решение, което е. Прочетете повече >>>