Polyosteoarthrosis това е, причинява симптомите, лечение и прогноза

Polyosteoarthrosis - хронично заболяване на ставите и техните съставни костите, което води до тяхната деформация, намалена подвижност, постепенно разрушаване и, ако заболяването се лекува за дълго време, за увреждания. Това е вариант на патологията на остеоартрит и има отличителен белег - множествени лезии на ставите (три или повече). Polyosteoarthrosis показва по-сериозни нарушения в организма, от тези, наблюдавани в "нормално" остеоартроза, но иначе тази болест (причини, симптоми и лечение) са еднакви.Polyosteoarthrosis характеризира с разграждането на ставния хрущял и кост съседен в него. За да се компенсира този процес, тялото активира регенеративен силата на най-доброто от своите способности, но краят не е много благоприятен: в сухожилията и капсулата на ставите, които обикновено трябва да бъдат гъвкави, депозиран калциеви соли, което намалява тяхната еластичност и подвижност, и краищата на повърхностите на ставните образуването на нови костни израстъци. Това в крайна сметка води до съвместна обрастване кухина и пълна загуба на подвижност в него.

лечение polyosteoarthrosis

Polyosteoarthrosis и неговото местоположение

Това е широко разпространено заболяване и се среща главно при възрастни (от 50-60 години). Той е придружен от постоянна болка, ограничена подвижност, което неминуемо намалява качеството на живот.

От polyosteoarthrosis не могат да бъдат излекувани напълно - в началото, това заболяване ще придружава пациента през целия си живот. Въпреки това, има добри новини: съвременните методи на консервативно и хирургично лечение може напълно да се отървете от неприятните симптоми и да се забави колкото е възможно развитието на патология.

Лечение на това заболяване, лекарите на различни специалитети: лекари, ревматолози и ортопеди.

Как би могъл да забрави за симптоми polyosteoarthrosis веднъж и за всички? Как да се предотврати по-нататъшното разрушаване на ставите? Отговорите на всички въпроси - в статията.

Причините за заболяването

Точните непосредствени причини, които задействат процеса на разрушаване на смесени компоненти - неизвестен. Учените са направили голям пробив в изследването на механизмите на това заболяване и как да му се повлияе, но точната причина все още е загадка.

Шест добре познати фактори, които значително увеличават възможността за разработване на polyosteoarthrosis на заболяването:

старост, когато има естествен процес на стареене;

заседнал начин на живот;

прекомерни упражнения (не задължително в спорта);

наднормено тегло.

лечение polyosteoarthrosis

Условия, които увеличават възможността за разработване на polyosteoarthrosis

Polyosteoarthrosis обикновено се развива в резултат на кумулативното въздействие на няколко рискови фактора.

характерни симптоми

Polyosteoarthrosis трудно да се пропусне, тъй като тя се е произнесла симптоми. Само в няколко случая, като заболяването е безсимптомно (и това е само в ранните етапи).

  • болка в ставите, чиято интензивност обикновено се увеличава с усилие;
  • усещане за пукане, хрущене, като кликнете върху движението в ставите;
  • ограничена подвижност до пълната невъзможност на движението;
  • деформация на съвместното региона.

В някои случаи симптомите на остеоартрит ламинирани артрит (възпаление на ставите). В такъв случай, по-горе описаните симптоми присъединява оток и зачервяване, както и локално увеличаване на температурата.

При липса на адекватно лечение за унищожаване на ставната тъкан постоянно напредва, което в крайна сметка води до образуването на анкилоза. Анкилоза - силна шев между ставните повърхности, които пречат на движението на ставите или дори ги правят невъзможно. На този етап само един polyosteoarthrosis лечение - артропластика.лечение polyosteoarthrosis

Образование анкилоза между ставните повърхности. Кликнете върху снимката за уголемяване

Четири диагностичен метод

Polyosteoarthrosis диагноза може да се постави дори и в клиниката, тъй като тя не трябва да се изпълняват сложни разследвания.

Рентгенова на засегнатата става е достъпно навсякъде, и в повечето случаи е необходимо и достатъчно диагностичен метод. Когато polyosteoarthrosis снимките ясно показва промяната на ставното пространство и повърхности, остеофити (костни образувания край) и някои други промени (в зависимост от етапа на патологията).

Магнитен резонанс (MRI). Този метод се видят по-добре меките тъкани: сухожилията, мускулите, сухожилията, ставни капсули.

Общи и биохимичен анализ на кръвта.

В трудни диагностични случаи може да се посочи артроскопия. По време на тази процедура, ставната кухина чрез малък разрез в кожата на ендоскоп се вкарва през които лекарят може директно да се разгледа ставните повърхности. Също така в артроскопия може да фрагмент от тъкан за микроскопско изследване и проба от синовиална течност за анализ.

лечение polyosteoarthrosis

Polyosteoarthrosis успешно лекувани както консервативни и хирургични методи. Особеното посока терапия зависи от стадия на заболяването и броя на засегнатите стави.

лекарства

  • неселективни аналгетици: ибупрофен, диклофенак, нимезулид и други;
  • селективни болкоуспокояващи: мелоксикам, целекоксиб;
  • кортикостероиди са администрирани в таблетна форма и под формата на вътреставно инжектиране;
  • hondroprotektory - лекарства, които предпазват хрущял от по-нататъшно увреждане и разтваряне: ускори хондроитин сулфат, хиалуронова киселина.

лечение polyosteoarthrosis

Лекарствата, които помагат при лечението на polyosteoarthrosis

физиотерапия

Това помощно метод на терапия повишава ефективността на лекарства и стимулира регенерацията на кости и хрущяли. За лечението на употреба polyosteoarthrosis:

затопляне стави (но само при липса на ostrovospalitelnyh явления).

Има специални санаториуми и курорти, които са специализирани в лечението и рехабилитацията на пациенти със заболявания на ставите.

лечение polyosteoarthrosis

Физическа терапия за лечение на polyosteoarthrosis

Когато polyosteoarthrosis голямо внимание се отделя на физиотерапевти. Всеки съвместен има свой собствен набор от упражнения за укрепване на мускулите и сухожилията на района. Въпреки това, в този случай можете да не се прекалява, тъй като прекомерно упражняване ще навреди само.

В крайна тежестта на процеса и развитието на анкилоза показано хирургия. Най-често прекарват подмяна артропластика - операция, при която засегнатите стави се отстранява (напълно или частично) и сложи индивидуално избрани протеза на мястото си. След операцията, има дълъг и труден период на възстановяване, но при нейното приключване пациентът се връща към нормален живот.

лечение polyosteoarthrosis

Тотална подмяна в ръката

Правилно избраната терапия на ранен етап на заболяването - рецепта за пълното премахване на симптоми polyosteoarthrosis продължение на много години. С ясна придържане към програми за лечение на повече от половината от пациентите постигат значително клинично подобрение.

Когато консервативно лечение polyosteoarthrosis положителен ефект се наблюдава още през първата седмица от лечението. В първите 2-3 дни, в зависимост от отделния пациент, е значително улеснено болка. След 1-1,5 месеца лечение увеличава мобилността на засегнатите стави, но само ако редовното изпълнение на медицински гимнастически упражнения.

Към днешна дата polyosteoarthrosis остава нелечимо заболяване, затова лечението трябва да продължи за цял живот. курсове на лечение на наркотици, провеждани най-малко 1-2 пъти годишно, в зависимост от тежестта на заболяването, както и броя на засегнатите стави. Гимнастика за да се извършват непрекъснато; като се вземат лекарства да правя упражненията на дневна база, докато в останалата част от времето е достатъчно, за да се включат 1-2 пъти седмично.

Тотална подмяна - доста безопасна експлоатация (включително от подобно ниво на сложност на операциите). Следоперативни усложнения се появяват по-малко от 1% от пациентите. Правилното рехабилитация ви позволява бързо да се възстанови функцията на ставата и възстановяване на изгубените качеството на живот.

Прочетете повече да ви хареса:

Добър ден. Бях диагностициран с polyosteoarthrosis бавно прогресиращо разбира се, с поражението на малките стави на ръцете, малките стави на краката, плантарна фасциит FN0-1 на. Лекар - ревматолог боядисани лечението и препоръчаните упражнения за ръцете. Може да ви посъветва какви упражнения трябва да изпълнява и къде да намеря описанието му. Благодаря.

Добре дошли Inn. Фактът, че гимнастика трябва да изберете поотделно всеки пациент под fizreabilitolog или упражняване физиолог. Упражнение, особено в началото, се извършват под наблюдението на инструктор. Така че аз ще ви посъветва да се търсят някакви упражнения в Интернет. Говорете с Вашия лекар, дори и да ви насочи към физическа терапия. Такъв кабинет обикновено е при всяка клиника.