Polyosteoarthrosis ръчно ставите и коленните стави, лечение

Polyosteoarthrosis - дегенеративно заболяване на няколко съединения, което води до ограничаване на тяхната функция и деформация. Остеоартрит е един от най-честите заболявания на опорно-двигателния апарат, и специален вариант polyosteoarthrosis често води до пациенти инвалидност.лечение polyosteoarthrosis

Според Международната класификация на болестите (МКБ-10) има polyosteoarthrosis M15 код.

Един от проблемите на съвременната ортопедия и ревматология е липса на научни знания за причините за болестта. Това е вярно за polyosteoarthrosis. Вероятно патология се развива под влиянието на неблагоприятни фактори заедно:

 • Наследствено предразположение.
 • Възраст.
 • Жена.
 • Нарушенията на хормон (жени в менопауза).
 • Microinjuries значително напрежение в ставите.
 • Метаболитни нарушения.
 • Травма.
 • Диабет, заболяване на щитовидната жлеза.
 • Липсата на калций и витамин D.
 • Инфекция.

Polyosteoarthrosis причини за заболяването са много, но не всички от тях задължително да доведат до заболяване.

механизми за развитие

лечение polyosteoarthrosis

След излагане на предразполагащи фактори вътре в съвместен нарастващата верига на патологични процеси. Polyosteoarthrosis има следния механизъм на развитие:

 1. Началото на заболяването е свързано с увреждане на хрущяла, който линии вътрешността на всяка връзка.
 2. деградация хрущял се проявява в повишена чупливост, нарушена сухо.
 3. Триене повреден ставния повърхност води до развитието на възпалителния процес.
 4. На свой ред, възпаление причинява дисфункция, подуване, болка, и след това напрежение.

Polyosteoarthrosis се характеризира с лезии на няколко съединения. Защо се случва това?

Това се случва, че първият страда само един съвместен, който се развива деформиране остеоартрит. С напредването на болестта се присъедини друг съвместно патология развива polyosteoarthrosis.

Често има провал на множество стави едновременно. Това е особено вярно за ставите на ръцете. Патология е наследствен (първична) естеството и се среща при жени в менопауза. Това заболяване се нарича polyosteoarthrosis пръсти.

Polyosteoarthrosis има достатъчно характерни прояви. Предварителната диагноза лекарят е в състояние да постави в събирането на жалби и преглед на пациента без затруднения. Симптомите на следните заболявания:

 1. Болка в ставите, които се влошават при стресът, причинен в късния следобед.
 2. Сутрешна скованост в ставите на най-малко 30 минути.
 3. Деформацията под формата на възли на пръстите или подутини по коленните стави.
 4. Трудност в движение, намаляване на обема на мобилността.
 5. Зачервяване, подуване, силна болка по време на обостряне на болестта.
 6. възли Heberden му - подкожно печат на гърба на ръката стави в ноктите фаланга. Често възпаление причинява симптоми светло.
 7. нодули Бушар - свързани образование, които се различават във формирането на съвместни средно и проксималната фаланга (средния пръст). Бавно напредва без значителни обострянията.
 8. Неспособността да се изпълняват фините движения на пръстите на засегнатата страна.
 9. Деформирайки остеоартрит на коляното с поражението проявява трудности при ходене и продължително стоене.

Деформирайки артроза има подобни симптоми с други заболявания на опорно-двигателния апарат, като ревматоиден артрит. В този случай, лекарят трябва да се обърне внимание не само на симптомите, но и на лична история и лабораторни изследвания.усложнения

При третиране на патология като остеоартрит деформиращ, не може да бъде затегнат като заболяването води до сериозни усложнения. Това е особено вярно за polyosteoarthrosis защото при това заболяване патологията включва множество стави.

Типичният локализацията на описаните заболявания - ставите на пръстите. Ето защо честото усложнение е тежка деформация на китката. Тя се нарича вретеновиден удебеляване на пръстите на ръцете.

Деформирайки остеоартрит на коляното с поражение ще доведе до загуба на мобилност в долните крайници. Усложнения може да стане постоянна куцота.

диагностика

лечение polyosteoarthrosis

Въпреки факта, че polyosteoarthrosis да има съмнения по прост преглед, потвърди диагнозата на лекаря ще се използва допълнителни техники. Те включват:

 1. Лабораторни изследвания - кръв и урина ще помогнат откриване на възпаление, премахване на автоимунно естеството на заболяването, което е характерно за ревматоиден артрит.
 2. Рентгенови лъчи на засегнатите стави - основен метод за диагноза. Разкрива степента на нарушение на целостта на ставата, задаване на стадия на заболяването.
 3. CT и MRI - се допълват. Може да се наложи в затруднение в диагнозата.
 4. Пробиване на ставната течност. Анализ на субстрата елиминира инфекциозен характер на възпаление.
 5. Блокада на засегнатата става. По-скоро субективен метод, който, обаче, е много икономичен и достъпен.

След установяване на крайната диагноза лекарят ще се пристъпи към избора на лечение.

Polyosteoarthrosis изисква интегриран подход за лечение. Отстраняване на причината за заболяването обикновено не е възможно, така че лекарите прибягват до симптоматична терапия. В комплекс лечение може да включва следните действия:

 • Промяна на начина на живот.
 • Употребата на наркотици.
 • Физиотерапия.
 • ЛФК.
 • Хирургия.
 • Лечение на народната медицина.

Преди да се прибягва към следващия процес, е необходимо да се обърне внимание на първата алинея. Тя включва нормализиране на режима на двигателя, с изключение на допълнителните претоварване и травми, загуба на тегло, както и промяна на характера на работата.

Промяна на нечии живот ще се забави прогресията на заболяването.

лечение

лечение polyosteoarthrosis

Polyosteoarthrosis премахване на симптомите, но също така да повлияе на прогнозата и качеството на живот позволи наркотици. Те включват:

 • Хондропротектори.
 • Нестероидните противовъзпалителни средства.
 • Лекарства, които подобряват микроциркулацията.
 • Хормоналните инжекции.
 • Препарати синовиалната течност.

Първата група от лекарства, е проучена обстойно съвременната клинична медицина. Хондропротектори не с цел премахване на симптомите и забавяне увреждане на хрущяла. Може би по-нататъшно проучване на тези лекарства да доведе до излекуване при остеоартрит.

помощни методи

В острата фаза на пациенти с болест са показани физиотерапия. Те имат за цел подобряване на микроциркулацията, отстраняване на отоци, намаляване на интензитета на симптомите. Възможни варианти за физиотерапия:

 • Електрофореза противовъзпалителни лекарства.
 • Фонофореза.
 • UHF.
 • НЛО.
 • Радон бани.
 • Парафинови вани.

Почти всички от процедурите има затоплящ ефект, така че тяхната употреба е противопоказана при остри инфекциозни заболявания. Лекарят трябва да извърши проучване на пациента, и едва след това назначава един или друг метод.

хирургично лечение

лечение polyosteoarthrosis

Когато всички тези терапии не доведе до достатъчно ефект, лекарят трябва да се прибегне до хирургическа намеса. По време на операцията по деформиране се елиминират вътре в шарнирното съединение, често свързващи повърхности са заместени с протезни устройства.

Arthrodesis е необходима мярка - създаване на скованост на ставите. Движение с енергия, когато други симптоми корекция невъзможност.

Лечение на народни средства

Традиционната медицина практикува лечение на остеоартрит, използвайки пилешки хрущял, слонова кост, горчица и мед. Като се използват билки хмел, детелина, жълт кантарион, иглички и други средства.

Използвайте тези рецепти трябва да бъдат внимателни. методи на действие не е доказано, и потенциалът за увреждане често е по-голяма от ползата. В случай на съмнение по отношение на безопасността на лекарствата от народната медицина се препоръчва да се консултирате с вашия лекар.

Как да забравите за болката в ставите?

 • Болки в ставите ограничи движението и пълноценен живот ...
 • загрижени за дискомфорта, хрущене и систематично болка ли сте ...
 • Може да са се опитали един куп лекарства, кремове и мазила ...
 • Но ако се съди по факта, че четете тези редове - не много те ви помогна ...