Печат на ръцете и краката

бионични протези
Преди десет години, които са загубили краката си и на ръката човек дори не можеше да мечтая за това, което някога той може да компенсира загубата с помощта на протеза, която се движи почти толкова, колкото на живо ръката или крака на, казва Олег Черкасов, ортопедични травми-протезист. Сега в Москва монтаж на протези, участващи няколко фирми.Протези, които се движат, се наричат ​​бионични. За разлика от конвенционалните, козметични протези, които запълват липсата на крайници само във външния вид, те са един вид разширение на тялото, както се възприема от мозъка сигнали и да се премести в по волята на човека. Сега бионични ръце и крака, поради високата цена могат да си позволят и не всички, но всяка година на технологията се развива, а може би и те станат достъпни.

Bionic протеза работи по следния начин: сензорите възприемат импулси от мускулите на оцелелите. Когато хората искат да се преместят, например, пръст, мозъкът изпраща съответните мускули инерция. Те го възприемат и са намалени, като по този начин производството на малко количество електричество. Сензори регистрират на електрическата активност на протезата, предават сигнал с пръст, той започва да се движи. Има и миотонична протеза, която реагира на промени в тона (ниско напрежение) възлагащите мускули.

Дори ако ръката е ампутирана над лакътя, пациентът все още ще има възможност да се движи ръката и пръстите на бионично рамо, тъй като останалата част от мускулите може да управлява тези части на протезата.Bionic протези, които са изложени в Москва - външна продукция.

Монтаж на протезата са необходими от 5 до 30 дни срока зависи от сложността на ампутация, възраст и съпътстващи заболявания на пациента. След това за известно време трябва да свикне с новите крайници и да научат как да го управляват с помощта на други мускули на пациента. Младите хора се адаптират към протезата около седмица, възрастните хора изисква един месец.

Bionic протези не са подходящи за всеки. Ако загубата на крайник, тъй като много време е минало, оцелелите мускулите атрофират, а след това лицето не ще бъде в състояние да се движат на протезата. Ето защо, преди да се инсталира на мускулите винаги са проверени.

От 500 хил към 4,5 милиона рубли

са бионична протеза ръка в България. Цената зависи от технологичната сложност на протезата, като крепежни елементи, съществено ниво на ампутация и други фактори.

От 1 до 5 милиона рубли

са бионични протези на краката. Например, човек с протеза за 2,5 милиона да контролира бионични коляното, както и обичайните: кратно, се развива и се кръгови движения.

Мнозина смятат, модерен бионична протеза все още не е изтекъл, но има и такива разработки. Носител на бионично ръка не може да помогне търси да определи какъв вид обект тя се намира в дер ръка, тегло, температура, колко сгъстен ръка и така нататък.

Ортопедична ръка за 1000 евро

Французина Никола Hushe - собственик на бионично ръка, която той самостоятелно публикува 3D-принтер. Това помогна да се намали значително цената на протезата, струва около 1000 евро. Hushe го е направил с помощта на цифров производство лаборатория FabLab във Франция, там той помогна да направи електронен "пълнеж", която позволява да се движи ръката. Москва също има FabLab лаборатория, но такива експерименти там все още не са провеждани. Схемата за печат 3D-ръка Hushe публикувал в открит достъп, можете да ги намерите тук: openbionics.org / сваляне

Фирми в Москва, участващи в протези:

"PROMETR" (само долните крайници), prometr.org