Панкреатит панкреатични симптоми, лечение и профилактика

Диагноза "панкреатит" се отнася до процеса на нарушение изтичане на панкреатичен сок в каналите на панкреаса, което води до поява на възпаление в органа. Това заболяване може да се влоши цялостното здраве на един човек, както често става хронична. Рецидиви възпаление предизвикано от грешки в диетата и алкохол, така че е важно да се съобрази с всички препоръки на лекаря. Когато различни усложнения възникват посредствено лечение на остър панкреатит, като шок, остра бъбречна недостатъчност, или предизвикано от вещество психоза.Какво е панкреатит панкреаса

класификация

Какво е панкреатит? Естеството на хода и продължителността на възпалителния процес разделя панкреатит, остър и хроничен.

Панкреатит остри форми, се класифицират, както следва:

 • Otechny (загуба на отделни клетки).
 • Заразен.
 • Стерилна.

Чрез определяне локализацията на възпалителния процес: във форма на глава, опашката и се смесва. С течение на засегнатата област: melkoochagovyj, macrofocal, междинна сума и общо.

Хроничен панкреатит се класифицира, както следва:

 • Основно панкреатит. Първоначално, възпаление се появява в панкреаса.
 • Средно панкреатит. Заболяването се развива като пептична язвена болест, свързана и др гастроентероколит.

Класификация по етиология:

 • Алкохолни.
 • Наследствен.
 • Officinalis.
 • Calculous.
 • Идиопатична.

Защо хората се разболяват?

Малък тялото е в състояние да подготви панкреатичен сок в количество от 1 литър на ден, това е необходимо за нормалния процес на храносмилането. Нарушаването на панкреаса - сериозно изпитание за тялото и лицето.

Какво е панкреатит панкреаса

При нормална експлоатация тялото на панкреатичен сок се освобождава в дванадесетопръстника. Състои се от ензими, които са предназначени да неутрализират съдържанието на киселина от стомаха и uchastvstvovat в смилането на храната.

Панкреасът произвежда панкреатичен сок, който трябва да се разпределят порции при консумация на храна. Понякога панкреатичен сок не може да напусне желязо поради няколко причини, има своята застой и узряването на ензими, които разграждат по невнимание задействат процес рак. Оттогава започва и панкреатит.

При възрастни тази болест е панкреатит може да бъде sprovatsirovat прекалената употреба на алкохол, пушене и небрежност в диетата. Заплаха за развитието на панкреатит е обикновена настинка с неговите вируси, грип, херпес, паротит, хепатит С.

панкреатично заболяване може да се появи на фона на хранителни алергии, страдащи апендицит, язви, гастрит. коремна травма, коремна операция може също така да предизвика заболяване.

Злоупотреба с мазни храни, пикантни и сладки може да доведе до възпаление на панкреаса. От голямо значение е генетично предразположение и стрес се сблъскват хората, шансовете за заразяване с рязко се увеличава.

Учените са идентифицирали няколко причини за остър панкреатит:

 1. Увеличеното налягане в жлъчните пътища с болест на жлъчния мехур (причинява около 70% от случаите).
 2. Стомашно-чревни заболявания, могат да попаднат в панкреаса канал, при което червата съдържанието с ензими.
 3. Нарушаването на метаболизма на мазнините, които ненужно активира ензими.
 4. Циркулаторни нарушения в панкреаса, недохранване телесните тъкани. Такъв е случаят с възрастните на фона на атеросклероза, хипертония, диабет. При бременни жени заболяването се проявява в матката, поради натиска върху кръвоносните съдове.

Какво е панкреатит панкреаса

Симптомите на острия панкреатит

Обикновено, пристъп на остър панкреатит се появява внезапно, показват интензивно остра болка. Пациентите го описват като изгаряне или хладно оръжие. Често, пациентът може да загуби съзнание. Локализация на болка в горната част на корема, което дава назад, хипохондрия. Той има херпес характер.Обезболяващите помогнат малко, единственото средство, което може да намали болката - студено. По-добре е да се подготви за шише за вода на пациента с ледена вода. Тя трябва да бъде прикрепен към лявата страна, за да легне и да не се опитват да се движат.

Атаката не зависи от времето на деня, сезона, човек сесии. При възрастни, най-често остър панкреатит възниква като реакция на крайностите в храни, алкохол, или мазни храни. Когато жлъчна панкреатит болкови симптоми се появяват в епигастриума.

Симптомите на панкреатит атака:

 • Гадене, повръщане възможно.
 • Субфебрилна температура.
 • Бавно, уморени състояние.
 • Рязко намалява кръвното налягане.
 • Сърцебиене.
 • Бледа кожа.
 • Губим на изпражненията.

Лечение на остър панкреатит

Лечението се предписва процедура от етап разрушителен процес в панкреаса. Пациентът се поставя в хирургичното устройство или в реанимация. Лечението се прилага комплекс от: осигуряване на покой на панкреаса, подтискане на образуването на ензими, токсини от организма и извършват превенция на гнойни усложнения.

Панкреатит основната лечение е за потискане секрецията на функция на орган. Необходимо е да се вземе широкоспектърни антибиотици. Направи кръвопреливания и метаболизъм плазма korrigiruya протеин. В същото време извършва лечение на диабет, ако всяка настъпила. Когато гноен перитонит, хирургична интервенция.

Какво е панкреатит панкреаса

Симптомите на хроничен панкреатит

Хроничен панкреатит - непрекъснато се развива заболяване, при което панкреаса тъкан се заменя със съединителна, телесни белези, набръчкана, счупена вътрешна циркулация.

Хроничен панкреатит се проявява siptomy следното:

 1. Болка в левия горен квадрант, интензивен, точно в рамото или под лопатките. Болка с панкреатит са херпес зостер характер.
 2. Гадене и оригване.
 3. Свободните столове, частици на хаотичен храна.
 4. Загуба на тегло.

Симптомите на хронична форма е много подобен на острата хода на заболяването, но в по-лека форма. Поражението на панкреаса често води до диабет.

Лечение на хроничен панкреатит

Лечението на заболяването, особено гладни в продължение на 2 дни, след това стриктно придържане към диетата. Предпише лекарства за отпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, аналгетици, използвани с повишено внимание, само след изключването на апендицит атака. За да помогне на храносмилателната система, въведена fermentozamestiteli. Операцията се извършва с панкреатит в редки случаи, за съжаление, премахване на фокуса на възпаление, болестта все още остава.

Диагностични методи и анализи изискват

Какво да правите, ако сте се проявява подобни симптоми? Трябва да започне с посещение на лекар. След преглед и анамнезата, назначава специалист изпит. Диагностични методи включват: US тяло ехография, рентгенова и коремна томография.

Какво е панкреатит панкреаса

Определя панкреатит анализи на панкреаса помощ:

 1. Изследване на кръвта. Клинични и биохимични анализи.
 2. Фекални. Разкрива какво ензими, които не се произвеждат в тялото.
 3. Изследване на урината. Виж амилаза.
 4. Анализ на слюнка. Определяне на нивото на амилаза.

Панкреатит при деца

Не само възрастни с диагноза заболяване на панкреаса, децата също са склонни към това заболяване. Причината за развитието на децата е вродена малформация на тялото. Влошаване се дължи на сериозни наранявания или зле избрана храна.

В юноши, възпаление на панкреаса може да предизвика някои заболявания, които очевидно не са свързани с жлеза или неговите функции. Заболяването може да предизвика остра респираторна вирусна инфекция и алергична реакция паротит като усложнение на стомашно-чревни заболявания. Преяждане мазни храни, както и при възрастни е една от причините за обостряне.

Симптомите на панкреатит при децата могат да бъдат изразени в умора, неразположение, загуба на апетит. Това се случва, че атаката се случва, след като активни игри и спорт. Атака на остър панкреатит при деца се среща много по-лесно, отколкото възрастните и по-бързо състоянието на подобрение.

Панкреатитът първо проявява много болезнени усещания в областта на корема, които по-късно са локализирани в горната част на корема. Anacatharsis, голямо количество слюнка, температура, бледност на кожата, всички знаци, фигуриращи в остър панкреатит.

Първите симптоми на панкреатит, не трябва да се пренебрегват, детето трябва да бъде спешно откаран в болница. Не го оставяйте да посещават лекарите без надзор от възрастен. Навременната диагностика и лечение може да облекчи пациента от малките прояви на болестта в бъдеще.

Възможно ли е да се възстанови у дома?

Трябва ли да си лягам с панкреатит в болница за лечение? Не. Но това определено трябва да направите това отидете на лекар. При възпаление на жлезата, се уверете, че болестта се влошава и той не може да бъде скрита заплаха и усложнения.

Преди лекарят диагностицира нежелателно лекарства, дори и болкоуспокояващи. Преди началото на лечението трябва да бъде да се установи причината на болестта, а това може да стане само в болнични условия.

Панкреатитът лечение на възрастни с съгласието си, само лекар може да се извършва у дома, а само при условие на стриктно диета и всички подзаконови актове. Панкреатит, е необходимо да се направи среща с терапевт. Лекарят ще ви прегледа, ще събере на едно място история, жалби и изпрати на гастроентеролог.

предотвратяване

Няколко правила за превенция:

 • Отказването от тютюнопушенето.
 • Изключване от прием на алкохол.
 • Диета с панкреатит.
 • Намалена физическа активност.
 • Активен спорт е противопоказано.
 • Мониторинг на състоянието на храносмилателния тракт.

Превенция - главното оръжие за лечение и профилактика на болестите. Мерки, насочени към намаляване на рисковете и неблагоприятните ефекти.