Отправяне на препоръки към бизнес писма, ГОСТ и проба

Как се прави бизнес писмо

Форма букви и регистрация

В форма е желателно да се "вмъкне" основната информация за компанията:

Това не е в списъка на необходимите данни, а само примерен списък. Ако е необходимо, нещо може да се добави или изтрита.Общи изисквания за регистрация на писмото е както следва:

Общи правила за писане

Класическа структура на бизнес писане на текст се състои от три елемента:

Винаги трябва да се разбере каква цел напиши писмо. Искате ли да предложи партньорство? За да заявя иск? Покани на презентация или друго събитие? Само пиша за това и да не се отклоняваме от продължителни спорове и предположения, без значение.

Всеки бизнес писмо, трябва да се обучават в една конкретна цел. Ако докоснете в него на няколко въпроса, те трябва да бъдат тясно свързани. Ако една и съща организация, което трябва да се свържете с няколко различни теми, по-добре е да се напише от всеки един от тях с отделна буква.

скриптов език

Стил на бизнес кореспонденция - "лек" официален бизнес. Вие може и трябва да бъде стандартизирани фрази, използвайте някои клишета и умира, но не се препоръчва да го приведе всички до сухо бюрокрация. "Alive" език винаги се възприема лесно и изгодно. Разбира се, бизнес писане то трябва да отговаря на нормите на етикета (какво ще бъдат обсъдени по-долу), за да изрази същността на въпроса трябва да бъде ясен и стегнат.

Някои практически съвети:

Едно от основните правила на бизнес писма гласи: съобщение трябва да бъде грамотен и стилистично проверени.

В последната част на необходимостта да се използва така наречената затваряне фраза. Това са възможностите за повече от: • "С уважение", "уважение";
 • "Най-добри пожелания";
 • "Надяваме се на по-нататъшното сътрудничество";
 • "Винаги се радвам да ви служи";
 • и т. г.

С две думи, изборът на последното изречение - въпрос на вкус.

Етика на бизнес писма

 • "За съжаление, ние не виждаме никаква възможност да задоволи вашата заявка";
 • "Молбата ви не можа да се предоставя за следните причини ...";
 • "Аз съм дълбоко съжалявам, но трябва да се отхвърли предложението ви."

Никога не отиде в другата крайност. Ласкателните и многобройните уверения за искрен място - това е явни признаци на неискреност. Неискреност винаги е отхвърляне.

Писане на електронна поща

Послание на хартия не е актуално живота си. Разбира се, "хартия" кореспонденция никога не изчезва напълно, но след няколко години, написани на класическата форма писмо ще стане рядкост. Преговорите все по-често провеждат по електронен път. Модерният предприемач вече е изпраща "поща" в пъти повече букви, отколкото с обикновена поща.

Бизнес писма, изпратени по електронна поща, написани на от същите общи правила. Езикови изисквания, стил и тон, спазването на правилата на етикета - всички тези необходими елементи не се променят. Въпреки това, електронното съобщение в целия си има своите специфични особености.

Ние ви предлагаме извадка бизнес писмо.

Как се прави бизнес писмо

резюмиране

Въпреки, че всичко е съвсем проста, примерите правилно написани бизнес писма не са толкова многобройни. Предприемачите са редовно бърка в проектирането, използването не е съвсем правилно лечение и да забравите за важните нюансите.

Изброени основните характеристики, характерни добър бизнес съобщение:

 • обективност;
 • краткост (желателно е, че писмото отнема не повече от една страница);
 • неутрален тон представяне;
 • липса на мотиви, описателен, излишен детайл;
 • липса на емоционални оценки;
 • ясна логическа връзка между отделните части на текста и фрази.

Това е нещо като контролен списък, който можете да проверите в началото. След стотици бизнес изготвени и изпратени съобщения до необходимостта тя ще изчезне. Не пренебрегвайте правилата, изложени по-горе, и не забравяйте: "помпа" бизнес умения за писане значително увеличава репутацията си и, съответно, на имиджа на фирмата.