Отглеждане на разсад на едногодишни и многогодишни цветя

≡ Начало → → Градинарство Как да расте разсад на цветя

Какви са предимствата на нарастващата разсад цветя у дома? Първо, можете да спестите пари, и второ, имате възможност да растат всякакви редки видове цветя, а в третия ще се намали рискът от навлизане на опасни вредители във вашето бъдеще цвете. В тази статия, ние ще ви кажем как да отглеждат разсад за цветя.Отглеждане на разсад на едногодишни цветя

Какво да расте разсад на цветя
Едногодишни цветя красиво украсяват и оживяват всяка градина. Обикновено по време на образуването на цветни лехи, те се използват във връзка с многогодишни цветя. Основната разлика между едногодишни растения на трайни насаждения е цикълът на живота.

Отглеждане на разсад на едногодишни цветя в следните случаи:

  • Ако растенията са дълъг период растителност.
  • Ако искате да получите ранен цъфтеж.

Преди да започнете засаждането на семената за засаждане едногодишни цветя, внимателно проучване на биологичните свойства на сортовете, на която сте избрали. Например, посадъчен материал от цветя като астри, далии и zinnias могат да се отглеждат в различно време, в зависимост от това кога планирате да получите цветя.

Отглеждане на разсад на многогодишни цветя

В откритото пространство голяма част от семената на трайни насаждения не покълнат добре. Засяването любимите си сортове, изпълнението на множество сложни подготвителна работа, поставяйки много усилия, за да се грижи, можете да изчакате напразно първите издънки. Разочароващите неуспехите във вашата работа могат да бъдат избегнати чрез отглеждане на разсад от многогодишни цветя на закрито. Единственият начин изкуствено създават подходяща среда за това, за да получите желания резултат.

За да растат зеле у дома многогодишни цветя могат да бъдат по всяко време на годината. Все пак, имайте предвид, че ако семената да се сеят в края на зимата или началото на пролетта, на леторастите стават прекалено опъната да отиде в градината в началото на лятото.

стратификация на семена

Без значение дали сме едногодишни или многогодишни растения за засаждане на семена успешни разсад за цветя изисква стратификация. често се опитва да градинари завършват с провал, без да използвате този процес. По този начин, семената на голям брой разновидности на трайни насаждения имат много плътна обвивка, което значително инхибира поникването на разсад. За едногодишни цветя също се нуждаят от стратификация.Същността на метода се състои в излагане на семената до ниска температура. Продължителността на процеса на стратификация е различен. За такива цветове като флокс, akoniny, божури този период трябва да продължи няколко месеца. За delphiniums, snapdragons, астри липсват три до четири седмици.

подготовка на почвата

Мислейки за това, как да растат разсад в дома цветовете, не забравяйте, че половината от успеха си в този бизнес зависи от правилно оразмерен субстрат. Можете да си купите готови почвата микс в магазин специалност или да го подготви себе си. Всичко, което е необходимо в този случай да се вземе предвид - субстратът трябва да съдържа хранителни вещества в необходимите количества, имат способността да премине и да е прясна вода (във всеки случай е невъзможно да се извърши засяването на семената в почвата се използва по-горе).

Преди да започнете засаждане, основата трябва да бъдат задушени. За да направите това, земята се изсипва в метален контейнер, овлажнява я и поставете във фурната за два часа. Максималната температура на пещта трябва да бъде не повече от 85 ° С В противен случай, тя ще започне да се изпари полезни органични вещества в почвата.

Най-често субстратът се състои от следните компоненти: пясък, торф, трева смилат в съотношение 1: 3: 1, съответно.

семена за посев

При отглеждане на разсад на цветя у дома е много важно да се съобразявате с плътността и дълбочината сеитба:

  • Когато засяване дребни семена внимателно ги смесете с пясък и се поръсва равномерно върху повърхността на почвата. Много малки семена, е желателно да не заспя на земята, и просто ги покрийте с фолио или стъкло.
  • По-големи семена излее слой от пясък или смлени семена от двойната дебелина.

Ако семената са твърде покрити с почва, разсад за цветя просто не покълнат. Твърде плитки засаждане корените на растенията ще бъдат на повърхността. И в двата случая, разсад стават много слаби.

Грижи и гмуркане цветя разсад

Какво да расте разсад на цветя
Грижа за разсад цветове се разрохкване на почвата и навременно обилно напояване (задължително с вода със стайна температура). След кълняемост постави в най-леката място. Ако е нисък на осветление, с помощта на изкуствени източници:

  • Светлоотразителни екрани - това може да се окаже храна фолио, стар огледало или просто лист хартия с бял цвят, който се намира на страниците на прозореца, както и на перваза на прозореца между прозорците и банята.
  • Флуоресцентни лампи - те са поставени над разсадът на височина 15-20 см, а като растежа на разсад, повдигнати нагоре.

Когато разсадът стават по-силни цветове могат да бъдат достатъчни, за да изпълни своята гмуркане, т.е. сядане в кутии или в отделни чаши на известно разстояние един от друг. Контейнери с разсадени растения място в полусянката, а след това след три или четири дни след вкореняване отново пуснати на разсад в светлите зони.

Пресаждането цветя в земята

Така че, това са основни съвети за това как да растат разсад на цветя, след което ще бъдете в състояние да получи луксозни разсад едногодишни и многогодишни растения в дома си.

Оценете тази статия: (Гласове: 6 Рейтинг: 4.17 от 5)