Отглеждане чесън - как да се засаждат и отглеждат чесън, чесън грижи

Почти всеки сайт страна можете да намерите легло с засаждане чесън. Растението не изисква внимателна поддръжка и не заемат много място в градината. Чесънът се предлага в две форми - зимата и пролетта. Зимни дава по-висока доходност, но не може да се съхранява дълго време. Пролет, напротив, няма да се угоди на богата реколта, но запазват много вкусови качества през цялата година. Отглеждане чесън - заетост трудно, но за начинаещи фермери, преди да го засадите в градината, че е необходимо да се проучи селскостопанска техника култура.видове чесън

Българските градинари рядко пролетта чесън растение, но напразно. Отглеждане в областта двата вида могат да получат добра реколта от зимния чесън и дори да прилагат своите излишъци на пазара, както и да предоставят на семейство с благоуханни скилидки пролетта. Определяне на вида растения на външен вид много проста - главата в средата на зимата чесън има характерен бум, който в края на сезона, семената узряват, крушката. В допълнение, зъбите са по-големи и са подредени в един ред. През лятото скилидки чесън са по-малки и могат да бъдат разположени в 2 или 3 слоя като трупате един към друг. И най-важна разлика - зимния чесън, засадени в градината през есента и пролетта през пролетта. Знаейки какво вида растения включват семена, лятна посетител може лесно да се определи как да се засадят чесън и кога.

чесън култивиране технология

Най-популярните разновидности на зимния чесън:

  • Gribovsky годишнина,
  • Gribovsky 80,
  • платно,
  • Krupnozubkovy Киселева,
  • Доктор (изглед nestrelkuyuschiysya).

Сортовете на пролетта чесън:

Отглеждане на зимата чесън

чесън култивиране технология

Подгответе леглата за засаждане

Цвете легло засадена с подготвени предварително, че е по-добре да планират място, където през изминалата сезон нараства прибиращи ранните зеленчуци като краставици, ранни сортове зеле и бобови растения.

Чесънът не могат да бъдат засадени след други луковични растения. Остават в приземния ларвите на вредители и бактерии, които засягат най-вече този вид може да унищожи всички засаждане. Най-добрите предшественици са: всички бобови растения, зърнени култури, зимна трева, както и тиквички, патладжан, тиква.Как да расте голям и ароматен чесън? Растението предпочита плодородна, органично богата почва, както и осветени зони. Е, ако леглото се намира на високо място в долината на блатист почвата може гниене зъби. Копаене през есента, можете да направите следните торове за 1 m²:

  • polupereprevshy компост или хумус - ½ кофи,
  • суперфосфат - 40гр
  • калиев хлорид - 10 грам

Технология засаждане зимния чесън

Как да се засадят чесън разновидности на зимата? Преди засаждане скилидки чесън, подредени и оставят само най-добрите, те трябва да бъдат големи, без увреждане на черупката. Лопати леха изравни и редове планирани, поддържане на разстояние между тях от 40 см. Освен това, каналите са разположени на разстояние от зъби 10 cm дълбочина засаждане трябва да бъде най-малко 8 см, за предпочитане 10 см, в противен случай те vymerznut. След засаждане, почвата е равен и легло полива. Поливането се изисква само ако есента е безплоден и сушата на мястото. За подготовка на лехи да zamulchirovat достатъчно торф или хумус слой от 5-7 см.

чесън култивиране технология

Характеристики грижи за зимния чесън

Spring препоръчва zamulchirovat почвата хумус или нарязана слама. Това не само ще защити разтоварването от сушене и ще попречи на растежа на плевелите, но също така предпазва от прекомерно прегряване. Ако zamulchirovat почвата и лятото не е прекалено суха, след това допълнително вода чесъна не е необходимо. Неговите корени са силни и добре развити, могат да независимо екстрахира влага от по-дълбоките слоеве на почвата. А легло между редовете поръсени с пепел, ще предотврати появата на вредители.

Един от най-важните задачи на фермера - своевременно да премахват стрелките на цветя. В противен случай, те ще вземат хранителни вещества в ущърб на стареене зъби. Нарежете стрелка е необходимо в момента, когато тя образува пръстен. За да се определи кога е време за прибиране на реколтата, се препоръчва да напусне градината на 1-2 например с нарастващите стрели. Веднага след като тя се спука селянин може да започне прибирането на реколтата.

чесън култивиране технология

Ако върховете пожълтяване преждевременно, а след това най-вероятно, главата започне да гние или страдат от вредители, които живеят в почвата. Препоръчително е да се копае повреден крушка, за диагностициране на болестта и веднага да започнете лечение.

Отглеждане на пролетта чесън

Как да се засадят чесън сортове пролетни? Това растение също се нуждае от добре осветена зона и в плодородна почва. Подготовка на лехи е желателно да се подготви предварително чрез достатъчно количество от почвата органичната материя, също е възможно да се добави сложни минерали.

чесън култивиране технология