Опростена круиз контрол собствените си ръце - Gentra клуб - клуб ravon Gentra (Daewoo Gentra)

Опростена круиз контрол свои ръце

Аз отдавна исках тази "функция" в колата си, въпреки че страната не излиза често, но все пак. Когато имаше тема на форума, и в него електронния педал за газта верига (EPG), и имах тази идея - да се създаде опростена версия на круиз контрол за самостоятелно производство. Трябва да кажа: за първи път монтиран и тестван за устройството на колата си. Странното е, че тя работи! Въпреки това, по време на изпитването, че трябва да се направят някои промени и допълнения.


Схемата е много проста и включен превключвател с две групи от контакти, един променлив резистор и осем постоянни.

Круиз контрол с ръцете си

Идеята е, че когато копчето за превключване е изключен педала на газта, както и функцията му е прехвърлено на потенциометъра на копчето на предния панел, който задава необходимата скорост на превозното средство. Влакът и тест на устройството е решил да леко го подобрите, а след това още един, а след това, както обикновено, има вкус и аз се присъединих към "генератор на идеи". В резултат на това само малко сложност; схема позволява много значително ще разшири функционалността на устройството. А именно, сега ключа бутона е включен круиз контрол индикатор незабавно и автоматично се изключва, когато натиснете някой от педалите - на съединител, спирачка или газ. Последната схема опция включва вече споменатите променливи и постоянни резистори, релета, бутона, един чип и няколко транзистори с малък поднормено тегло.

Круиз контрол с ръцете си

Транзистори и диоди - почти всеки нискочестотен силиций. Едно от условията за VT2 транзистор: Максималната колектор ток на паспорта не трябва да бъде по-малко от операционната ток на релето. Устройството може да се монтира върху малка печатна платка, простираща се към нея сноп от осем проводници на бримката, свързваща педала на газта и компютъра, и включване на педала на съединителя и спирачката.

Круиз контрол с ръцете си

Малкият размер реле с три контактни групи, които не могат да намерят, следователно, се прилагат двата релета - с една или две групи контакти. Намотките са свързани паралелно. Б, това е само осем цветна живял Computer UTP кабел може да се приема като турникет, ще бъде удобно да се идентифицират краищата. Щастливи собственици на автомобили с автоматична скоростна кутия вместо съответната точка по веригата на сигнала на педала на съединителя трябва да бъдат подадени + 12V от мрежа навсякъде на борда, като например запалка. Втората окабеляването ще трябва да се свърже с потенциометър, бутон и LED.Круиз контрол с ръцете си

Круиз контрол с ръцете си

Круиз контрол с ръцете си

Такса могат да бъдат поставени в пепелника. Ако го премахнете от вътрешната кухина е в задната пепелника се отваря дупка в zapanelnoe пространство, удобен за привеждане на проводниците не трябва да пробия през него. Единственият отрицателен - водачът ще трябва да се откажат от пушенето! Това е просто по мое мнение е плюс ...

Някои от препоръките за тези, които искат да се повтаря:


• Бутон и контрол трябва да бъде поставен в лесно достъпна и удобна за вас.
• Монтажът трябва да се извърши, когато ключа за запалване позиция «LOCK» или като цяло в изключен батерията.
• При тестване в неутрално положение (на място) копчето предварително е по-добре да се сложи в началната (най-вляво) позиция, за да се избегне рязко набор от скоростта на двигателя.
• Преди включване на движение контрол копче круиз е по-добре да се сложи по-рано в средната позиция (или по-близо до оригинала), за да се избегне рязкото ускорение на машината.
• След включване на темпомата е необходимо преди изтичането на повече от пет секунди, вземете крака си от педала на газта, в противен случай то е забранено. Въпреки това, след този период при натискане на педала на газта изключва да се случи веднага.


1. Първата и най-очевидна - простотата и достъпността.
Изисква 2. ECU мига.
3. В бъдеще, пътуване на дълги разстояния е възможно чрез натискане на бутона, разхлабете на десния крак и като цяло да го премахнете от педала на газта. Колата ще бъде все едно да продължиш напред, "мислене", която продължи да оказва натиск върху газа.
4. Потънал в мисли за хляба, не е случайно превишава скоростта.
5. За да се промени скоростта на превозното средство достатъчно krutnut копче в желаната посока, като изменението на обема в радио.
6. За да изключите устройството, като натиснете някой от педалите - на съединителя, спирачката или газта (в действителност, опитът показва, че е достатъчно да се докосне педала, защото датчика се задейства в началото на своя удар).
7. Твоят приятел е бил изненадан да науча, че сте инсталирали на вашия автомобил круиз-контрол, по-специално, тъй като себе си и произвежда. Не им кажа, че това е лесно!

Недостатъци (добре, къде без тях!):


1. Системата (звучи нещо като!) Не позволява да се поддържа скоростта на двигателя (и по този начин скоростта на превозното средство) при дадено ниво в новите условия на натоварване за двигателя. Това означава, че продължителен възход или спускане на машината леко ще се забави или да ускоряват по съответния начин.


Първо: процентът на възходи и падения в движение не е толкова голяма.
Второ, че е лесно да krutnut контролер в желаната посока, като компенсация за промяната в натоварването на двигателя.
И трето: Е, в крайна сметка, трябва да има поне някаква грешка!

Друга забележка:


Нещо ми подсказва, че устройството ще работи на всяка машина с електронен педал за газ, но може да се наложи да се коригира номерацията на проводниците в съпротивлението на проводници и деноминации. Като друг автомобилен парк не е нужно да се провери този факт не разполага с тази възможност.

Круиз контрол с ръцете си

с течение на времето, копчето ще трябва да се заменят с по-привлекателна. Съпругата му направи забележка - неестетично!
Успех на всички, гладки пътища (без стръмни склонове ...) и комфортно пътуване!