Най-опасни живакът

Характеристики на живак

Меркурий - елемент, посочен клас на опасност I. на Този преходен метал, който е сребърен бяла течност с голяма маса. Парната фаза е изключително отровен при стайна температура 14-25 градуса. Сама по себе си, на метален живак не отрови човешкото тяло, за разлика от пара и разтворими съединения, особено органични, които принадлежат към групата на кумулативни отрови. Дори много малка доза живак може да доведе до сериозни нарушения на дейност на организма и да причинят щети на.Метални отравяне на цялото тяло, особено силен ефект върху стомашно-чревния тракт, имунната, дихателната и нервната система, бъбреците, черния дроб, кожата и очите. Въпреки токсичността на живак, тя се използва активно в различни области на националната икономика. Най-познатата ни устройство - живачен термометър за измерване на телесната температура, което е във всяка къща.

За щастие, отравяне с живак от счупен термометър не се случва често, те могат да бъдат открити в членове на семейства, които не се съобразяват с основните правила за безопасност, термометри редовно повредени и не се извършват дезинфекция на помещенията. В този случай, тя може да бъде проява на хронични симптоми. Остро отравяне се случва, когато няколко счупени флуоресцентни енергоспестяващи крушки.

Меркурий в ежедневието

Във всекидневния живот на хората рядко влизат в контакт с живак, по-специално рядко се среща в концентрации, които могат да причинят сериозно увреждане на всички органи и системи.

 • Живакът се използва в производството на енергия при производството на живак галванична батерия на стоманени мелници в топене на метали и алуминий рециклиране, като реагент на химични процеси, в селското стопанство за ецване пестициди - в тези случаи интоксикация на метала може при хора в някои професии, участващи в тези индустрии ,
 • По-ранни зъболекарите използват сребърна амалгама. След използва стомана фотополимерни пълнене материали, съдържащи стотици милиграми на токсични метални пълнежи от употреба.
 • От 1 до 70 мг от живак, съдържащи се в метални пари в флуоресцентни лампи, защото те са осветени с изхвърлянето блясък.
 • Поради много добра топлопроводимост в медицината два грама течен метал се използва като пълнител термометър. Освен това, живакът не wet стъкло, получени много точни показания, грешката е по-малко от 0,01 ° С
 • Рибни са склонни да се натрупват елементарен живак и живачни съединения, количеството на вредните токсични вещества може да бъде няколко стотици пъти по-високо от нивото на съдържанието му във вода. Трябва да знаете, че няма технология за обработка на морски дарове не намалява количеството живак.

Както можете да видите, отровен от живак в дома е много трудно, ако не нарушават правилата за безопасност. Но много хора правят сериозна грешка, с което на къщата или в механизмите за технически помещения и инструменти, съдържащи токсични метал. Ако те се съхраняват неправилно или разглобявате, може да получи много сериозно отравяне и да навреди на здравето на членовете на семейството. В редки случаи, симптомите на хронична интоксикация с живак са били докладвани при хора, които са закупили втори дом и заразени са наясно с рисковете, пред които са изправени. Когато счупените съдържащи живак устройства, които трябва да се действа бързо и внимателно, ще вземем съответните мерки за свеждане до минимум на последиците от отрицателните последици за здравето.Специфична ефект на живачни пари върху човешкото тяло

Симптомите на отравяне с живачни пари

Острата форма на заболяването

Първите симптоми на остра интоксикация с живачни пари могат да бъдат отбелязани в два часа:

 • хора много по-слаба;
 • главоболие;
 • губят желанието да се яде;
 • болезнено преглъщане;
 • метал усещане в устата;
 • обилно отделяне на слюнка;
 • подуване на венците кървят;
 • усещане за гадене, на желанието да повръщат.

Малко по-късно, от следните симптоми се появяват:

 • увеличаване коремна болка, лигавицата диария с кръв;
 • възпалени тъкани на дихателната система на лице, затруднено дишане, кашлица, пациентът се оплаква от болка в гърдите, чувство втрисане;
 • Телесната температура достигне 38-40 ° С;
 • в анализа на урината са живак.

Тези признаци на интоксикация с живак са общи за всички възрасти. Но при млади пациенти е по-бързо, наблюдаваната клинична картина ярка. Децата се нуждаят от бърза лекарска намеса.

Живакът е вещество

хронични отравяния

Mercurialism - обща интоксикация, в резултат на продължителна експозиция (повече от два месеца) пара и живачни съединения, чиято концентрация е значително по-високо от нормалното. Симптомите зависят от степента на разрушаване на тялото:

 • тежка умора;
 • постоянна сънливост по време на редовен сън;
 • слабост;
 • световъртеж и главоболие;
 • емоционална нестабилност.

Лицето става раздразнителен, избледнява в паметта, намалено внимание. Чрез време, там е "находчив тремор" пръсти, устни и клепачи, произтичащи от размириците. Имайте предвид честото желание да се пречиствам и уриниране, притъпени обоняние, тактилна чувствителност, вкус, човек изпотяване тежко. Подчертано разширения на щитовидната жлеза, на сърдечния ритъм е нарушена, понижава кръвното налягане.

Mikromerkurializm - хронична интоксикация с изброените характеристики е резултат от постоянното излагане на малки дози от живак в продължение на дълъг период от време (5 години или повече).

Последици от отравяне с живак

 • Ако не се осигури своевременна медицинска помощ, остра интоксикация води до смъртта на един човек.
 • При хроничен отравяне с живак на лице, което не е в състояние да провежда обичайния живот, хората стават инвалиди, по-специално, психологически.
 • Най-живак, е вреден за бременните жени, тъй като металът се погълнат, бременната жена е голяма опасност за плода и раждането на пациента.

възможно е да се открие излишък концентрацията на живачни пари в стаята?

Ако възникне ситуация, като реални или потенциални рискове за увеличаване на размера на живачни изпарения в стаята, трябва да се прилага по отношение на акредитирана лаборатория, където експерти ще извършват измервания (норма - до 0,0003 мг / m³). Направените тестове за бита, за да помогне за определяне на размера на живак около помещенията. Те са импрегнирана хартия odnoyodistoy селен сулфид или мед, които по време на 8-10 часа показват дали нормата е надвишена. Те са на разположение в страните от ОНД, приблизителна цена - 150 рубли.

Комплекс диференцирани лечение на остро отравяне се провежда в болнична среда, като се вземат предвид установените патология. Хронична интоксикация могат да бъдат третирани като амбулаторни пациенти и стационарно лечение е показана в санаториуми и промяна на професията. Специфични лекарства са unitiol. метионин. таурин, димеркаптосукцинова киселина и други.

предотвратяване

 • Ако се счупи термометър или флуоресцентна крушка, е необходимо да се извършват пълен набор от дейности, насочени към премахването на последствията.
 • Хората, които работят в производството използване живак необходимо уста натриев перманганат и калиев хлорат за изместване и в края на деня.
 • След живакът да влизат в тялото, пие няколко яйца, протеинът е добър адсорбент.