Minder Дизайн "или как да се съберат часове на двигателя

АЛЕКСАНДЪР Khrulev, Ph.D.
СЕРГЕЙ OLD?

В предишни публикации, ние въведохме читателите на механизма за ремонт и монтаж на технологии манивела и бутало групата, препоръчани от добре познатата немска фирма Kolbenschmidt. Но надеждността и дълготрайността на двигателя се определя не само от тези възли - много зависи от времето на събранието, които ще бъдат обсъдени по-долу.По време на работа, цилиндровата глава и механизъм за разпределение на природен газ се носят, и също може да бъде повреден. Подобно на други механизми на двигателя, а не всички дефекти са видими "за невъоръжено око" - някои от тях са идентифицирани само след щателни проверки и измервания.

За качествен ремонт механик не може да бъде ограничено до разглобяване и сглобяване на сайта. Внимателни части за отстраняване на неизправности, което определя избора на методи за ремонт, и задачата често попада върху раменете на домашен майстор. В допълнение, много ремонтни дейности се извършват по-пряко до бензиностанцията. Именно поради тази причина, че трябва да MINDER отлично разбиране на технологията на ремонтни части елементи, а не само в реда на сглобяване. В противен случай е трудно да се разчита на надеждната работа на двигателя след ремонт.

Как да проверите главното устройство?

"Единица главата" - един от най-критичните и заредени компоненти на двигателя, където частите са сглобени разпределителен вал, са близко разположени горивни камери, входните и изходните канали и маслопроводи и охлаждане кухина и вентилационни системи. Естествено, отклонения в системите за смазване и, особено, охлаждане, както и в нарушение на правилата за експлоатация и поддръжка в дефекти на главата на цилиндъра, който не само уврежда нормалната работа на двигателя, но и като цяло в състояние да доведат до неговия провал.

Най-често срещаните в практиката деформационни повърхности на труд и чифтосване, причинени от прегряване, да се носят водачи и легла на клапани, прегаряне, на повърхности в горивните камери, пукнатините, разхлабване на разтоварване и дори унищожаване на легла на клапани, механичното увреждане на горивните камери, поради счупване на буталата, мотовилки, клапани и др.

Повечето от тези дефекти могат да бъдат отстранени с помощта на правилно избрана технология за ремонт без да се жертва надеждността и дълготрайността на двигателя. Въпреки че трябва да се вземат под внимание икономическите съображения: В някои случаи, ремонта се оказва прекалено времеемко, и неговата цена - сравнимо с или дори по-висока от цената на нов глава на цилиндровия блок.

Проверка на цилиндровата глава трябва да започва с добро измиване и почистване. Понякога е полезно дори малко "разходка" на съответния режещ инструмент на повърхността на седалките - има случаи, в които са открити пукнатини и други дефекти на тях само в последния етап от ремонта, точно преди монтажа.

Особено внимание следва да се обърне на чифтосване равнината на главата. Професионален ремонт изисква задължително лечение на самолета "като чисто". Въпреки това, когато силна деформация равнина (измерена с помощта на линийка и сонда), че не е достатъчно, може да изисква от скучни дупки разпределителен вал лагери, поради нарушение на тяхното подреждане, а в най-тежките случаи на силни кос места и водачи за клапани може да изисква тяхната смяна.

Всички дефекти, открити на повърхността на горивната камера, е необходимо да се анализира необходимостта за ремонт. Дефекти като убождания, пукнатини, корозия кородирала и разтопен порции до леглото на вентила и цилиндрова глава уплътнение кант обикновено ремонт чрез заваряване. Въпреки това, местоположението и размера на дефекти зависими методи за ремонт. Това може да изисква голямо количество подготвителна работа (например, отстраняване на седла) или допълнителни операции за поправка (пробиване лагери поради голяма деформация след заваряването на главата).

Проверка на клапан за употреба ръкави намалява определяне хлабината в ръкав отвор с прът на клапана. Измерва се разликата може да бъде под формата на директно определяне на шублер и микрометър средни части и индиректно - чрез стелажа с индикатор на "люлка" на клапана в главината. Въпреки това, ние се отбележи, че един професионален подход към ремонта включва подмяна на насочващи щекери, клапани и hydropushers. Подобно правило не е без причина - след ремонт трябва да бъде възстановен до номиналната пропуски, геометрията на частите на чифтосване (размери издатина клапа на клапани и фаски седалки) и позициониращи повърхности (закръгленост, гладкост, отклонение, успоредност, перпендикулярност). В противен случай безсмислено да се говори за високия дял на двигателя след ремонт. Следователно, използването на стари парчета и "хвърляне" на технологии за ремонт отделни машинни операции лица - неоправдано изключение позволява "ускори" ремонт "спаси" пари (включително клиентски станции), а не правило за професионална ремонт.

Как да се ремонтира главата на двигателя?

Най-сериозни щети на главата на двигателя, което споменахме по-горе, се нуждаят от подмяна на легла на клапани.

Ясно е, че новата седалка да се инсталира концентрично с дупката в клапан за употреба втулка. И ако на ръкава се износи? След това просто се гарантира уеднаквяване на седлото и главината няма да работи. Ето защо, преди да промените седалката има първо да замени водачите на клапаните. Въпреки, че тази операция е добре усвоили от много станции, това понякога може да се намери нарушения технология от тази работа, пряко или непряко, да допринесе за намаляване на данните за ресурси.Излезте (нокаут) щепсела от контакта в главата, като правило, големите проблеми не е така. Това изисква скорост дорник ( "нокаут") с направляващата част въвеждане в отвора на втулката. Измъкна се извършва в посока, далеч от леглото на клапана, диаметърът на лентата с дорник да бъде чувствително по-малък контакт с диаметър и е лесно да се повредят. Имайте предвид също така, че ясно "твърд" ръкав (чугун, стомана, метал) от алуминиева глава блокира по-лесно, ако по повърхността на главата в пещта да 150-180oS (но не по-висока от 200 ° С, в противен случай главата може да се деформира). Освен това е желателно за почистване на част от нея, която се простира в вход-изходни канали преди пресоване втулките. В противен случай, ръкав депозит покритие може да увреди контакта.

Допълнителни сервизи за действие не винаги е перфектно. По първия въпрос - как да инсталирате главината? Въпросът не е празен ход, тъй като някои модификация двигатели могат да имат различни щекери материали. И на местното производство съвсем друга история - в продажба има ръкави от мека стомана, с отклонение дупка и външна повърхност и неприемливо отклонение от размери за разтоварване. Ето защо, изборът на доставчици трябва да се вземат на сериозно, в противен случай услугата автомобил ще трябва да прекарват много време за подмяна на дефектни продукти, закупени.

Но да се върнем към водещата втулка. Обикновено, производителите на двигатели подробности (включително фирмени Kolbenschmidt), произведени ръкав от сив чугун и бронз. Чугун за ръкавите трябва да има фина перлитна микроструктура, където за принудени двигателите на материала, за да се намали триенето и износването на добавените фосфор, както и за компресор - и дори хром.

По този начин, на ръкава придобити, какво следва? Очевидно, смущения проверка ръкави в гнезда, което изисква точно измерване на външния диаметър на всяка втулка и отворите на всяко гнездо. Получената стойност трябва да съответства на смущения от производителя на двигателя, но средно напрежение е 0.03-0.07 mm. Твърде малко смущения води до прегряване на клапана, изтичане на масло по външната повърхност на втулката и дори на загубата му от слота. Голям напрежение може да повреди компонентите и счупване на втулката по време на монтажа.

Инсталиране втулки по-добре да се получи температурна разлика между позициите, в които цилиндровата глава трябва да се затоплят до 150-180oS и ръкав - охлаждат с "сух" лед, течен азот, или най-малко във фризер. Натискането втулки проведени в посока към седлото на клапана чрез щамповане същия дорник като задвижващата на изчакване. При инсталиране на втулки с тънки стени на зоната за кацане за уплътнението на шпиндел на шпиндела е необходимо да инсталирате допълнителен, специален ръкав, който защитава тънката част на водещата втулка (иначе ръкав е вероятно да бъдат разбити).

Ако слота на водещата втулка е повреден и да се осигури необходимата херметичност е невъзможно, е необходимо да се постави ремонт втулка с увеличение от 0.1-0.2 мм външен диаметър. Естествено, че е необходимо да се увеличи диаметъра на гнездото, и то трябва да се извършва с подходящи инструменти на машината. Бихме искали да предупреди срещу употребата на ръчни инструменти (бормашини, дрелки, райбери) - в този случай е лесно да се прехвърлят обработват дупката от оригиналното си ос. Така че не се изненадвайте, ако след "работа" ще изисква "дълбоко" преработка на седла и клапани ще се придържаме на различни височини, като гъби в гората.

Заключителният етап на инсталацията на свещи - калибриране сканира дупките си. Основните проблеми, тази работа не предизвиква, но има една тънкост. Аспирация някои сервизи на "гъсти" кацане части разпростира не само върху буталото група, но също така и на механизма на вентила. Следователно, тук номиналната клирънс клапан във втулката (0.02-0.05 мм средно за вентили смукателния и изпускателния 0,025-0,065 мм) се възприема като "разхлабване". В същото време ние знаем много случаи на заглушаване на клапан насочващите втулки и пълния провал на двигателя с по-нататъшно негодни глава блок заради прословутите "болестта малки пропуски."

Вентилите ще бъдат инсталирани в ремонтирания цилиндровата глава, не се нуждаят от по-малко внимание. По-стари клапани трябва да бъдат проверени - възможно ли е, че те имат ниско износване и доста ефективна.

Проверка ако диаметърът на пръта в три секции височина, неговата деформация, фаска износване и край на пръта. Износването на пръта не трябва да надвишава 0,01-0,02 мм, или клапанът трябва да се смени. Също така трябва да се гарантира, че диска на клапана все още няма пукнатини и прът - нащърбвания или дефекти в горната част (подобни дефекти често се появяват в резултат на така наречените "удар" демонтаж).

За да проверите деформацията на вала са специални инструменти за измерване. С тяхна помощ лесно ще определи биене скосяване спрямо стеблото на вентила. Ако биене надвишава 0.03-0.05 мм, клапанът е деформиран и трябва да се подмени.

За двигатели с hydropushers особено значение е степента на износване на скосяването на вентила. Фактът, че поправката на лицето на клапана и гнездото води до "utopaniyu" клапан, всъщност - да се грижи за тях, жезъла си нагоре спрямо главата на двигателя. Това може да причини неизправност hydropushers - техните бутала ще имат твърде малък напредък в храстите, поради което клапаните са в състояние да "замрази" в отворено положение, когато двигателят работи.

Ако износването и деформацията на клапана са малки, и техните краища са заведени фаска на съответния шлайф (изправяне фаски съществуват и ръчно работно средство). Във всички останали случаи, вентилите трябва да бъдат заменени с нови. Въпреки това, може да има и да се чака за опасността на техника, както и различни "клопки".

Първото нещо, което трябва да кажа - това е голям брой модификации клапаните на някои чужди двигатели.

В този случай вентилите могат да варират не само диаметърът на плаките, дължината и диаметъра на пръта, но дори и на размера и броя на канали за бисквити. Освен това, понякога тя претърпява промяна материал тип клапан покритие и пръта и фаски. Ще помогне за премахване на грешки компетентен работа с каталози на производителите и личен опит детегледач.

Производители клапана клапи от два вида: една част и заварени - биметални. Цели клапани от същия материал (обикновено топлоустойчива стомана) и трябва да издържат на температурните крайности на горещи газове върху плочата, и механично износване. С увеличаване тласък двигатели отговарят на тези изисквания едновременно в един материал трудно. Следователно прилага широко биметален клапани, при които плоча от топлоустойчива сплав се заваряват към приклада на сплав стоманена пръчка. Такава конструкция често имат изпускателни клапани.

За да се увеличи съпротивлението на фаска износване при високи температури и корозивна среда на газове често се покриват с твърда сплав. Стъблото да се увеличи носят понякога хром и края му, без изключение всички клапани угасне (закаляване обикновено се прилага високочестотни токове - HDTV).

Основната задача на брояча за клапи за смяна - да избират тези клапани, които стояха в двигателя с "раждане". Очевидно е, че замяната на "родния" клапан за евтини варианти, както и използването на клапани със съмнителен произход - пряк път към повторно ремонт на главата на двигателя в близко бъдеще.

Същият резултат може да доведе до неточности и в STO персонал. Например, трамбоване поансон за клапанните плочи на различни етикети. Или като влезе в употреба дупката на абразивни ръкавите - тя е в състояние бързо да "оближе" от ядрото, дори и трудно хром покритие.

Сега, когато всичко е ясно с клапаните, можете да започнете да ремонтира седалките. Но това - в нашите бъдещи публикации. Запознайте се с модерни седла и клапани технологията за обработка на вече могат!?