методи нагнетяване на двигателя - studopediya

В днешните автомобилни компресор се извършва по различни начини, за изпълнението на която се използва въз основа на различни принципи на действие, компресори и турбокомпресори. Исторически, терминът "компресор" се отнася най-общо до въздух компресия устройства като механично задвижван от коляновия вал на двигателя.Нагнетяване на двигателя чрез издухване, с механично задвижване от коляновия вал, е известно, че 30-те години. В момента, най-известен с проектирането на механични компресори Roots, Sprintex (спирални лопатки), Zoller, Wankel. Това е справедливо да се каже, че дружеството е тип Ванкел вентилатори и Zoller (перка или плоча) и не са напуснали експериментална фаза на развитие.

Общо недостатък, присъщ на всички въздушна помпа задвижва от КБ, - е необходимостта от разходите за своята част от мощността на задвижване, разработена от двигателя. Поради тази причина, при същото налягане, нагнетяването на двигателя с компресор донякъде губи в двигателя ефективност с турбокомпресор.

Основни предимства на компресор механично задвижвани KB лъжа във факта, че тяхната работа се различава значително мигновено при излагане на педала на газта. Това дава възможност за бърза реакция на двигателя отговор на промените в натоварването и по-висока injectivity. Нещо повече, с такъв компресор двигател се характеризира с стръмна крива на мощност спрямо скоростта на и КВ се различава достатъчно голям въртящ момент при ниски обороти.

В компресор споменато по-горе, компресиране на въздух и обем от него всмукателния колектор на двигателя се дължи на намаляване на обема на кухината затворено между работните елементи на компресора. Това означава, че има механична компресия на свеж заряд (откъдето вероятно произлиза и терминът "механично" компресор). В вълна компресор Comprex твърдо Asea-Brown-Boweri обем аксиално разположени кухини в ротора не се променя. Чрез изграждане, роторът с механично задвижване от KB, прилича на револвер барабана. При въртене на крайния ротор повърхност на кухината го напълни с чист въздух, подходяща за отвор, през който кухината в отработените газове да започне да тече. се образува Взаимодействието на горещия отработен газ с вълна студен въздух под налягане. Тази вълна отпред и компресира въздух с подхода край кухина лице в отвор на всмукателния колектор въздушен обем се среща в колектор. Тъй като роторът продължава да се върти, лицето на ротора кухина от входящия отвор колектор и отработените газове не трябва време, за да има след сгъстен въздух. Освобождаване на отработения газ вече настъпва в отвора на тръбата за отработени газове, след това във вакуум ротор кухина, запълване на кухината улеснява свеж въздух в ротора се премества в края на отвор на тръбата за прием. Освен това, този процес се повтаря по време на въртенето на ротора във всяка от неговата кухина. Wave компресор вече се оказа доста добре, и се използва успешно от някои автомобилни компании. По-специално, японската фирма Mazda го използва в един от производствените си двигатели.Сравнение на приема на капацитет и механични компресори вълна показва, че и двамата са достатъчно бързо, за да реагира на промяната в позицията на педала на газта, за постигане на необходимата тласък налягането в рамките на няколко секунди. Въпреки това, механичен компресор го прави малко по-бързо.

Реакцията на турбокомпресора (ТС) на изменението на позицията на педала на газта повече забавено. Например следните фигури: след промяна на позицията на педала в режим на празен ход, тласък налягане от 1,5 бара механичен компресор осигурява приблизително 0.25, вълна компресор - от 0.80 и ТК - за 2.15 , Такова ниско injectivity TK поради липса на механична връзка на ротора към колянов вал на двигателя. Бавно отговор на TC отговор на промените в скоростта KB ясно показани на фиг. 4.2.1.

Каква е системата за таксуване

Фиг. 4.2.1. Промяна на параметрите на работния процес на дизеловия двигател 8CHN13 / 14, когато излиза от студено състояние при температура на околната среда 20 ° С: - абсолютен тласък налягане; - TC скорост на ротора; - коефициент на излишък на въздух; - KB скорост; - максималното налягане горене; - края на налягането на компресия

Фиг. 4.2.1 даден момент след достигане на ГМТ на буталото в показаната цилиндъра. Както се вижда от фигурата, по време на първата 0.6. 0.7 и с увеличаване на ротационни KB колектор честотни налягане намалява въпреки увеличаването на стойност. Определен увеличение на този излишък на въздух съотношение е в резултат на намаляването на цикличен условие HF въртене честота регулатора за подаване на гориво. РКа монотонна увеличение тласък налягане започва да се появява само при достигане на ротора ТС стойности NK = на. 8500 1 / мин. В значителна ротор инерция TC също така показва, че след изключване цикъл контрол за подаване на гориво, когато скоростта на въртене на коляновия вал 1200 1 / мин, и без последващи огнища в цилиндрите на двигателя в продължение на приблизително 0.6 секунди скорост на ротора продължава да се увеличи TC. Но дори и при 1 / мин нагнетяване налягане е все още под атмосферно налягане. Този факт косвено показва, че в условията на частично натоварване енергията на изгорелите газове, не е достатъчно, за да даде тласък налягане е необходимо да се създаде висок въртящ момент.

Причини за лошата injectivity TC, причинени от принцип на действие. На турбокомпресора с единия край на ротора колелото на турбината е неподвижно фиксирана, а другият край - колелото компресор. Изтича през лопатките на турбината колело горещите отработени газове причини ротора да се върти, при което колелото компресор се върти със същата скорост и произвежда компресия и доставка на двигателя необходимата въздух към него. По този начин се гарантира снабдяването повече въздушни цилиндри, и може да се увеличи размерът на доставяното гориво, което води до повишаване на общата мощност на двигателя. По този начин на TC задвижка не се изисква, за да изберете от страна на двигателя на неговата сила, както се случва в случай на механично задвижвани компресори. В този случай, ТС за компресиране на свеж заряд използва част от енергията на отработилите газове, които в атмосферните двигатели се губи. Благодарение на това ефективно ефективност турбо двигател и цената е малко по-висока, отколкото на двигателя естествено или с принудително пълнене като механичен диск. Въпреки това, injectivity турбо двигател се дължи на инерцията TC-ниско като атмосферен двигател и двигател с компресор, като механично устройство.

Турбокомпресори за двигатели за превозни средства имат относително малки размери и малко тегло. По-малкият размер на ТС, толкова по-голяма скорост на ротора може да бъде (и често превишава стойност от 100 000 1 / мин). Най-известният в света на производителите на ТК за леки автомобили се считат за немската фирма KKK (Kuhnle, Коп и Kausch), специализирана в турбодвигателите американската компания Garrett и японската компания IHI. Кръстен компания в предлагането на програма TC имат различни размери за почти всеки диапазон на мощност.

На практика правилния избор на ТС, предназначени за стимулиране на автомобилния двигател е относително малък капацитет, следните параметри на двигателя трябва да знаят:

· Максимална скорост KB;

· Извън скорост власт.