Маркетинг или маркетинг studopediya

маркетинг и маркетинг, маркетинг и маркетинг - абсолютно равни алтернативи. Портал Gramota. RU

Знаете ли къде е думата "маркетинг" се появява в българския език?Чух тази версия.

Говори се, че когато Съветският съюз се подписа споразумението Хелзинки, а след това в един от преводачите му елементи са изправени пред «маркетинг» мандат.

Как да го преведе адекватно, те не знаят.

Говори се, че този въпрос бе обсъден на заседание на Икономическия съвет на ЦК на КПСС. Както думи-заместители, наред с други, предложени думи "rynkiting", "sbyting" и "prodazhing".

За щастие, здравият разум надделя, и решава да направи точно копие на превода. Когато превода, естествено консервирани и стрес. Така че думата "маркетинг" се появи в нашия език. Няколко години по-късно - първата книга, преведена с думата "маркетинг" на корицата. Така маркетинг е влязъл в нашия икономически живот.

Но все пак споровете продължават. Как да ти кажа къде да се постави акцент (вж. Епиграф към глава)?

Но лично аз говоря за "пускане на пазара" и да го очакваме от другите.

За мен, това е индикация, че училището, в което учи човекът, който казва: "Маркетинг", научи тези, които са работили с моя ментор. Кажете "маркетинг" преподаваме и учим в Съвета по общи въпроси, MSU, Ета, Плеханов, Московския държавен институт. Знам от първа ръка, че има маркетинг учение е качествено.

За мен "маркетинг" на редица думи, които първоначално са били предложени за превод (не забравяйте - "Rynkiting", "sbyting" и "prodazhing").

Напълно съм съгласен с тези, които вярват, че "търговията" има едно докосване на добро икономическо образование. Това е отличителна черта. А патина на професионализъм. Вид на кодова дума.

Когато чуя събеседник на "Маркетинг", аз се настройват към по-пълно разбиране. Сигурен съм, че ние ще се говори с някого, на същия език.

Разбира се, може да се говори за "търговия" и в същото време да е добър маркетинг мениджър. Това не ви попречи да направи кариера.

Но също така не помага.

Но лично аз винаги се опитвам да се преквалифицират хората, с които работя.

Защо той трябва да намали своята професионална привлекателността и конкурентоспособността на физическо лице?

След като един американски бизнесмен лети до Лондон по работа и остава в луксозния петзвезден хотел.

На сутринта той направи силен и след това в роба до басейна да плува. Освен него в басейна е друг гост. Когато американски бизнесмен завърши плуване и се приближи до масата с напитките, които стояха край басейна, бе установено, че гостът - японската, който на перфектен английски приветства американския.

Говореха за времето, след което американците са поискали някои случаи са японски. Оказа се, че и двамата работят в банковия сектор. След като един американец на име неговата компания, японците казват, че той знае, че корпорацията е с много добра репутация и той е много щастлив да се срещне нейния представител в този град.

С тези думи той извади от джоба си гонки си хай накисва през пластмасовата карта и предадени на американски д.

Разбира се, дори в джоба на робата си на Ной карта американската Veasey "не е бил и той обеща да предадат би Zítek на следващата възможна срещата.

Чувал съм тази история преди първото си посещение в Япония и, разбира се, вече знаеше колко загрижени otnosyats японски етикет визитки. Не съм имал на ръба "мрежата в Япония за липсата на визитни картички. Къде са м - в офиса или на Коутс фабрики, караоке бар, риболов или в увеселителен парк - винаги под ръка Myeon имаше запас от моите визитки.И тази история, и пътуване до Япония отиде в моя полза; От този момент, винаги и навсякъде, в различни джобове, портмонета чанти аз лъжа визитки.

Изводите от тази история трябва да направите и вие - derzhsh с вас визитки на всички времена. Не ги забравя. 3i много непрофесионално, когато маркетинговите мениджъри не са визитна картичка. И казва "Шумейкър без обувки, без да се накърняват имиджа си (и евентуално, загуба на г" lovoy възможно) не можеш да направиш.

Да, можете да използвате визитки за служителите motg новация.

Както по-късно той ни каза, че има нещо, което да обсъди с клиента след размяната на визитка. Неговият събеседник винаги е интересно да научите, това означава, златен лого върху визитната картичка, а думите "на клуба на милионерите".

Добавянето на думи като "ръководител на проекта", "заместник-отдел", "старши", "водещ", също дава допълнителна мотивация за служителите и, в допълнение, добър ефект върху клиентите.

Ако е възможно (и идентичност) позволи - улавяне! Направете необичайно визитка.

Когато давате картата си на партньора си, ако тя привлича вниманието му? (Той се придържа не губете движение в портфейла си, без да погледне?)

ако тя го прави на интереси (той започва да се лекува)?

Въпросът дали той има желание да задавате въпроси за вас, вашия бизнес и вашата визитна картичка?

Технологичният прогрес не стои на едно място, данните са вашата визитна картичка, най-вероятно, ще прехвърли към компютър или миникомпютър, но ако вашата карта - шедьовър, своя нов собственик определено го пазят в досието му кабинет.

Между другото, ако имате миникомпютър Palm, можете да промените ( "otbimit") на своята електронна визитка с други собственици на Palm. Създаване и използване на електронна карта, Microsoft Outlook, като ви дава възможност да предостави множество възможности за информация за себе си.

Играйте с размера на (но не го направи повече от "джобове", за да ги съхранявате), форма (например сгъване визитка, която може да побере два пъти повече информация), цвят, материал, текстура визитка.

Това не трябва да бъде реалната карта - Видях визитка под формата на молив, малко шоколад, гумички и химикалки (разбира се, собствениците на тези "карти" и, най-често малки).

Никой няма да се изненадате отличителен белег-тек като MD с огромно количество информация, илюстрации и онлайн sylok.

Можете да използвате необичаен дизайн, думите, снимките (уверете се, че вашата снимка е с високо качество и професионално направено).

Използване на обратната страна - да го публикуват на информация на компанията, лозунг, някои съвети, един цитат, който ще направи впечатление и да се помни.

Да, разбира се, в съответствие с международното етикет се смята за лоша форма. Но защо не? Можете да имате международни контакти за едностранно визитка, защо да не се използва на обратната страна за бизнес в България, който ще ви осигури между другото, и ще ви позволи да се предадат на вашия потенциален клиент повече информация?

Правилата за и са там, за да бъдат нарушавани - в тяхна полза.

Опитайте се да се намери баланс между здрав разум и желанието да се постави на визитки толкова информация, колкото е възможно. Не претоварвайте информация вашата визитна картичка. Не е необходимо да се изброят всичките си позиции, отговорности и постижения. Оставете един, максимум - две основни позиции. И otranzhiruyte тяхната значимост.

И накрая, един малък външен вид.

Да не се пресели "производство" визитни картички за себе си! В никакъв случай не трябва да се "отпечатва" на малък лазер, а дори и повече на мастилено-струен, принтер, и след това се нарязва на малките ножицата. По-добре да се направи за виновен човек и да каже: "Днес взех с мен само на двадесет карти, и те са ми приключи ..." - повредата на вашата представа за себе си и имиджа на компанията в този случай ще бъде много по-малко.

Завържете визитка с вашия бизнес (вашият бизнес е свързан с пластмасата, правят карти на пластмаса, стъкло - на прозрачна пластмаса, с метал - метал).

Вижте какво правят другите с техните визитки и ако това е приемливо за вас, копирате или променяте.

Важно е, че е писано по картата си, което тя и ръката й, докато (прочетете за него в книга на етикета).

Например, аз все още не мога да се отърва от придобити по време на работа с японски навика предаването на картата с двете си ръце, а също и да го вземе. Това е нещо там, и да отвикне от това не би било желателно.

Друга техника, аз използвам, когато моят партньор получава моята визитка, започва да гледа неговия отговор. Обикновено, той минава през портфейла си и не мога да намеря на картата. В този случай, аз се освободи ситуацията с думите: "Нищо, нищо, ако не се намери визитката, можете да ми дадете вашия кредит" (поуката от тази история: Ръководител на специален случай за съхранение на вашите визитни картички (случай - това е темата за разговор Hospitality .) И ако работите в банка, да го направя - за хора като мен - вашата визитна картичка като кредитна карта).

Маркетинг Мениджър без визитка - това е по-лошо от обущар без обувки. Не забравяйте, че визитката трябва да ви придружава навсякъде.