маната лечение на болни от грозде болест и предотвратяване на причините за

Повечето заболявания лози способни унищожаване култура или значително намаляване на качествените характеристики на плодовете. Поради тази причина борбата с тях е изключително важно. Сред най-широко заболявания плесен по гроздето. Лечението на това заболяване се извършва в съответствие с процедурата на борбата срещу гъбични инфекции на растенията.Какво е мана
Plant заболяване - в резултат на действието на инфекция. Причината за развитието на патогенни микроби може да бъде подаване (инфекция) здрави растения микроорганизми от пациента. Тъй като развитието на болести, които засягат климата, почвените характеристики и други условия за растеж на културите. Микроорганизмите, вредители могат да се развиват в почвата в повредените части на растението, или при неблагоприятни метеорологични условия. Най-опасни за семейството Виноградов са паразитни гъбични организми. Гъбични болести по растенията, причинени от вредни паразити.

Защита на гроздето: заболяването и лечението на мана

Специално опасност от гъбични заболявания е бързото разпространение на инфекцията. Те са в състояние да причини съществена вреда на растението в продължение на няколко седмици и сухи лозя за 1-2 сезона. Скоростта на разпространение на болестта зависи от вида на инфекцията и от атмосферните условия. Например, мана (гъбички на мана) са разпределени в дъждовен време, в които а оидиум (гъби untsinuly грозде) по време на развитието прекрати напълно дъжда.

Какво е мана
Мерки срещу болестта трябва да вземат под внимание на разпространението на инфекция в областта на производство. В средната и южната част на ивицата на България често са зле гроздова мана. Лечение на гъбични инфекции е както следва:

  • превантивни мерки - пръскане на противогъбични лекарства, подрязване на ненужните издънки, жартиера лозата отстраняване на болните листа и клони, отстраняване на плевели, др.;.
  • поддържане и развиване на селскостопанска фон;
  • предотвратяване на разпространението на болните растения и плодове - под карантина.

Мана - най-опасното гъбична болест

Мана - мана, които патоген е гъбички plazmopara vitikolya а. Този вид заболяване е най-голямата заплаха за европейските сортове грозде. Паразитни организъм се отразява на всяко зелено лозата: широколистни капак, вегетативни органи, пъпки и плодове.

Какво е мана
Натискането пъпки и плодове, гъбички напълно унищожава културата. Широколистни лозя покриват под въздействието на гъбичките пресъхва, а след това има своето потъване. Резкият спад в областта на повърхността на листа нарушава правилното зреенето на плодовете. Храсти Бери пациентите губят своята хранителна стойност и сладкиши, направени вино от тях кисел вкус. лоза Пациент узреят зле, това влияе неблагоприятно на съпротивление на храст зимния студ.

Гъбички, засягащи растението, особено на бързо развиващите се млади съцветия на отделни дръжки или хребети. Болни области потъмнява, всички на яйчника с съцветия, които са под матрицата. Под влияние на дъжд гъбички активно се разпространява и унищожава растението.

Условията за разпространението на плесен

Гъбична инфекция презимува като спори на падналите лозови листа и почвата. През пролетта, когато земята става много влажен и температурата се поддържа в продължение на 7-8 дни при 10 градуса, е подуване и поникване на гъбични спори.

Какво е мана
Когато те са във влажна среда или дъждовни локви, те започват активно да расте. В процеса те образуват жизнена среда за образуване на зооспори (зооспорангии). Когато се образуват зооспори, те се пренасят от вятъра върху храстите, и гъбички започва паразит заразяване гроздова мана. Лечение, описание на заболяването и неговата превенция ще разгледа по-нататък.

Описание мана

Визуално, развитието на заболяването започва с малки петна от жълт, с течение на времето, покриващи цялата територия на листа. Индикация за разпространението на болестта е появата на бял пистолет в долната част на листа, образувана след дъжд. Заразените листа пожълтяват и умират изключи напълно. Разпознаване на маната по лозата може да бъде най-малко места като точки кафеникав оттенък.

Най-голямата опасност представлява микроорганизъм за млади съцветия, като формира на повърхността им спори на гъбата. Младите пъпки под влияние на маната са убити - плодовете са черно, намръщи и се рушат. Размножаване на заболяването се спира в сух горещо време, температура на въздуха над 30 градуса.Общи правила за контрол на заболяванията

Ако мана заразени грозде, лечението се провежда чрез напръскване пестициди, унищожаване на първичния огнища на инфекция. Преди гроздето започва да цъфтят, храсти напръскват с противогъбични съединения. Следващият етап на пръскането започва веднага след началото на цъфтежа и външния вид на малки плодове (с размерите на главата мач). Помислете за методите на работа с по-заболяването.

Какво е мана

Методи за противодействие мана

Основният етап от организацията на борбата е да се осигурят условия, които пречат на развитието на болестта. Инфекция, насърчаване на развитието на плесен, живее във влажни места в низините, които дълго време са били забавени дъждовни локви, роса и мъгла. Комплексът агрономическа работата допринася за по-добро аериране на растенията и предотвратява натрупването на прекомерна влага до лозята.

Както споменахме, плесен спори презимуват в паднали лозови листа. През есента, след прибиране на реколтата, листа, за да бъдат изгорени.

Какво е мана

Препарати за пръскане, грозде

Има различни традиционни методи и лекарства за борба с маната грозде. Лечение народни средства ефективни като профилактика. Един ефективен метод за лечение - спрей разтвори, съдържащи активни химични компоненти. Противогъбични разтвори съдържат цинк и меден сулфат. Най-лесно достъпни и ефективно средство е Бордо течност спрей течност.

Смеси, съдържащи различни компоненти за пръскане на растенията, наречени резервоари. Резервоарни смеси за лечение на мана по гроздето съдържат активното вещество - меден сулфат. Бордо смес течност състои от гасена вар суспензия в вар вода и меден сулфат.

Характеристики на активен компонент Бордо смес

Трябва да се помни, че разтворът е в концентрация повече от 3% от меден сулфат може да изгори повърхността на лозови листа. Основен компонент ток Бордо течност характеристика бързо разтваряне във вода, така че дъждове в краткосрочен план терапевтичен смес се отстранява от повърхността на лозата.

Какво е мана
Към разтвор на меден сулфат възможно най-дълго задържане на повърхността на растението, не трябва да се смесва с вода и с варно мляко. Лайм неутрализира киселинна меден сулфат течност става вискозна и лепкава. Придържането към листата на гроздето, веществото се задържа по-дълго на повърхността под въздействието на дъжд.

С цел да се противодейства ефективно на мана на грозде, лечението трябва да се извършва посредством, който е направен на технологични стандарти. Стойност има качествените характеристики на всички компоненти.

След като припомня основната активна съставка - меден сулфат, трябва да сте сигурни, че прахът не съдържа примеси от трети страни, както и цвета му е светло синьо. Вар за разтвор за двете хидратирана и негасена вар. Все пак е по-добре да се извърши за закаляване в процеса на подготовка на решение. Тя svezhegashenoy вар осигурява по-добро сцепление на лекарството върху повърхността на лозови листа.

Пропорции Бордо смес разтвор

За да се получи смес се разрежда с един литър меден сулфат гореща вода. След разтваряне на праха, се излива в съда за още 5 литра студена вода. Отделно 100 г гасене работи подготвени вар, след което се добавя останалата вода и обемът на хаван до 5 литра. Получаването на вар филтър. Получената мляко на вар се прибавя постепенно разтвор на меден сулфат. Процесът на смесване на компонентите е придружено от постоянно разбъркване.

Ще бъде оценено, че суспензията на вар се прибавя разтвор на меден сулфат, а не обратното. С нередуциран секвениране получената суспензия ще бъдат неефективни в борбата с маната, активните компоненти ще попадат в утайката.

Характеристики правилно получени формулировка

Бордо разтвор течност, която се получава в съответствие с технологията има син цвят и структура лигавица, се придържа към пръстите. Цвят може да сигнализира на концентрацията на активното вещество. Например, зелен показва, че меден сулфат се добавя в излишък, и чрез пръскане течни листа изгаряне грозде.

Какво е мана

Брашнеста мана болен? Лечение: как да се извърши обработка на Бордо смес?

Трябва да се помни, че подходящ само за лечение на прясно приготвен разтвор на грозде. Бордо смес по време на съхранение губи полезни свойства и става неутрална до гъбични паразити.

Ако визуална проверка разкри, че страда гроздова мана, лечение на Бордо смес разтвор е оптималното решение. За да се гарантира безопасността на варени означава, че за кратко потопени метален пирон. Ако премахнете нокътя, той не се покрива от едно докосване, решението е безопасно за растенията. Външният вид на фини зърна на повърхността на нокътя да се каже за лошото качество на течност Бордо и високото съдържание на активната съставка. В този случай, трябва да се разрежда допълнително с хоросан.

Въпреки това, навреди гроздето също е в състояние на Бордо смес, получена в съответствие с технологията, ако пръскането се извършва в горещ ден, последвано валежи. За да се сведе до минимум риска от изгаряне на централата, обработката се извършва на зазоряване или при залез слънце.

Превенция на вирусни и гъбични заболявания на грозде

Максималният ефект се дава дейности за предотвратяване на гъбични и вирусни заболявания. Превантивна поддръжка се извършва в срок от три сезона: пролет, лятото и есента. През това време, производителите напоени храстите, нарязани лозата и подобряване на плодородието на почвата, торене на почвата.

Какво е мана
Преди пръскане на гроздето трябва да се премахне повредени листа, изрежете допълнителните издънки, и вратовръзка прът. Garbage под формата на заразените листа и филизи на болестта задължително да изгори за да се предотврати развитието на инфекцията.

Грижа за грозде преди прибиране на реколтата

Какво е мана