Легенди и митове за феникса

Като феникс от пепелта


Финикс е известна от много приказки, епоси, легенди. Има ли действително съществува, или това е просто алегоричен образ, който няма връзка с орнитолозите?


Птица на Мит

Финикс присъства в много култури на народите, които, изглежда, се споделя не само времето, но и разстоянието. Тази птица изглежда винаги в червено и златно оперение, не е напразно в превода на думата феникс означава, лилаво.

Според легендата митичен птица не храни никакви живи същества, като останалата част от нея, за да дойде. Тя пие само роса. Като посланик на боговете, тя става неволен свидетел на експулсирането на Адам и Ева от градината на ял от забранения плод.

Птиче се свързва главно с култа към слънцето, възраждането на нов живот и обновление. В древни времена, тя винаги е възкръснал от пепелта и изгорени в момент, когато един нов прилив на живот - има мацка. Затова Феникс съществува само в един екземпляр. Горене, според легендата, е както следва. Финикс винаги се е чувствал приближаването на смъртта, и в този момент тя вплита гнездо на дърво и смола, която, под горещото слънце пламва, взимайки със себе си живота на легендарния птица. И останките на съживяване на нов живот.

Китай смята, че птицата отлита за приближаването на смъртта в пустинята и там се пее до последния момент от живота си. Тези, които се чуват песните си, не може да влезе като уникална мелодия. След последните звуци, изпълнени птици улов пожар и изгаряния в него. Но на третия ден има възраждане на феникса, и тя става още по-мощен и величествен.

Тайното учение казва, че природата на тази птица символизира живота на Земята, когато светът последователно унищожен от пожар наводнение, а след това отново се повишава. Това е един вид символ на човешката душа, която напуска, да се върне отново на земята. В древни времена, феникса е символ на божествената царската власт.Финикс в източната култура

Според китайската митология, има четири свещени животни, единият от които е Финикс. Това червено създание въплъщава само два принципа - Ин и Ян, слънцето и красотата на света, своята изтънченост и женствена нежност.
Финикс се състои от различни елементи, които са символи на света, и оцветяване включва пет цвята - пет добродетели. Появата на това създание е свързано с мир в земя, богатство и просперитет, голяма мъдрост.

В японските истории с Финикс бяха свързани с характеристики като лоялност и справедливост, слънчево начало.
Първият човек, създадохме специална музика за птиците, които я привличат към земята. С този знак ще отнеме много от него се дължеше. Например, в една мечта феномен птици бременна жена означаваше раждането на здраво бебе, което има голямо бъдеще.
Талисман на феникса дава на хората силата в трудни ситуации, когато изглежда, че нищо няма да бъде в състояние да помогне. Bird учи човек да излезе на върха на всякакви трудности, сами по себе си за преодоляване на препятствия, а дори и да предвиди определени събития.

Легенда на безсмъртието

Според еврейската Кабала, в Райската градина не вкуси Ева лекува само едно същество - Финикс. В благодарност за това, че той не се поддаде на изкушението, Бог го възнаграждава с безсмъртие. Но безсмъртието е много съмнително, защото преди да се прероди трябва да изгори.

Християнството свързва тази птица с вечен живот. Тази история става все по-доказателство, че Исус наистина е възкръснал, това е смисъла на християнската религия, вярата в вечен живот. символ на живота е бил използван навсякъде.

Руските митология и приказки

Тя Firebird е директен прототип на митологичните предания Финикс. Птицата решава да потърси главните герои на българските приказки, за да получите красива перо от опашката си. Нищо чудно, че тази птица е основната плячка иска. Тя символизира огъня и изпълнение на желания. Той е свързан с Phoenix защото Firebird завършен през есента на живота си, и се възражда отново през пролетта, за да радва хората с пеенето си и красотата. За разлика от това, Finest, храбрият Falcon заспал в този момент. Той представляваше щастие и вечната младост, като става нощем голям и чудесен.

Finest, храбрият сокол се смята за символ на мъжественост, сила, смелост, кураж. Тези характеристики са присъщи на два елемента - огън и въздух. Finist счита за покровител на Русия, само на воин, който олицетворява предписанията на техните предци.