Кой казва, че трябва да се живее лесно

Василий Петрович Korotaev - философ. Доскоро той преподава в нефтената и газовата промишленост Тюмен. Сега пенсиониран. Тя се занимава с изследвания в областта на философията на културата. Това означава, че прави това, което той обича. Това правило обаче той се опита да се придържаме в живота винаги.Кой каза, че живее

Снимка Ани Gubinoy.

- Семеен и образованието са в основата на съвременната култура. Ето какво трябва да се засили! През годината, ако не е съвет? - вдига рамене Korotaev.

- Речниците можете да намерите много определения на понятието "култура" ...

- В такъв случай, който е човек на културата?

- Има една поговорка: човек не се роди, те стават. Как се случва това? Човек е толкова гъвкав, той може да бъде всеки. Ако едно дете е възпитан в глутница вълци, той ще се държи като вълк, а сред маймуните - като маймуна. Той ще вземе всяко поведение, програми, за да ги използват за оцеляване. Едно лице може да стане само чрез присвояване на културата.

- Това означава, че всеки човек, който живее сред хората, културата?

- Да, но в различна степен! Културата е огромна и сложна! Всеки от нас е човешко и човекоподобните маймуни. Въпреки това, по-култивиран човек, толкова по-малко тя естествено начало. Animal ядосан не се контролира. И един ядосан човек може да изпуска пара, псуват, чука с юмрук по масата. Аз понякога свирка ...

- Василий Петрович, какво ви привлече към тази трудна тема?

- В областта на науката, аз започнах като археолог. Първите ми публикувани произведения са посветени на духовния живот на първобитния населението на Долна Об. Учил съм изкопана ритуални предмети, образи, които могат да се интерпретират само от митовете. Това даде възможност за опознаване на културата в неговата оригинална, не течно форма. Между другото, знаете, че ние сега живеем в пространството на съвременни митове, които до голяма степен влияе на живота ни? Днешната култура постоянно се произвежда митове. Те до голяма степен определят отношението ни към света, към самите хора. Това може да се сравни с филтри, чрез които се вгледаме в заобикалящата ни действителност. И митове по определен начин за нас да рисува всичко, което се случва наоколо.

- Искаш ли да се каже, че ние сме си поставили, са създаване на митове?

- Но защо имаме нужда от митовете на XXI век?

- След това, те се опрости възприемането на реалността. Защо в съвременната култура се ражда толкова много митове? Заради такива темпове на развитие, както е сега, човечеството никога не е преживял. Преди всички съществени промени се проведоха над десетки и стотици години. Това означава, че когато едно цяло поколение от живота почти без промяна. XX век въвежда изменение: светът се е променил ураган начин. Днес ние живеем в един яростен поток от промяна.

Ето един пример: имаше преди две десетилетия, комуникационната съоръжението мобилни. И сега това е ежедневието фон живот. Отговорете с интелект и вяра на това, което се случва наоколо е много трудно. Тъй като те се раждат опростени форми на приемане на реалността. В своето развитие на човечеството и култура премина през няколко етапа. Първият - митологичното. В митът роден и формира началните форми на човешката духовност. Мит - традиция на техните предци, най-лесният начин да се движите по света.

- Как е, че ние се претърколи обратно към митовете?

- Ние не се завъртя обратно. Присъства отброяване води до началото на ХХ век. Събитие, което накара човек да се откаже от рационализма, е може би първата световна война. Досега историците спорят за причините. В крайна сметка, никой от участващите страни не са имали такива проблеми, които не могат да бъдат решени по мирен път. Дори и тогава, много от тях са осъзнали, че важни решения човек често отнема, не се ръководи от разума и сетивата. Mind в XX век е доказано, че не само неговата полезност и ефективност, но и границите, в които съществува. За да се стремят към човешкия ум, ако пренебрегваме прилагателните и донесе една проста формула? За да използвате.Какви действия ние наричаме разумен? Полезен. Разумна връзка между хора - тези, които носят реална долния ред. Mind фокусира върху практическото преобразуване на света. Според него, всичко, което съществува около е разделен на две групи: полезен, е необходимо и нерентабилно, ненужни. И светът е нещо безкрайно по-богата и разнообразна. Хората не могат да бъдат разделени на полезна и вреден за здравето. Не е ли? В противен случай, понятия като любов, приятелство, състрадание, съпричастност, губят смисъла си. Колко хора в света на красотата, но очите на безполезен на ума! Вземи в света на изкуството. Какво е практическото използване на изкуството?

- Но как може да го наречем безполезен?

- No. Въпреки това, в полза на това никой не вижда. Изкуство, както и много други форми на съществуване на съвременната култура, в рамките причина не се побират. Има една поговорка - ". Красотата ще спаси света" Аз щях да го добавя - "Красотата ще спаси света от тиранията на разума". Невъзможно е да се изрази същността на човешкото формула "разумен - не е разумно полезен. - Не полезен" В нас има нужда от любов. Животното може да се чувства страдание. Един мъж и се чувства и съчувстваме страдание и състрадание. Следователно способността му да излиза извън границите на собствената си "Аз", за да вземе гледна точка на друг човек на.

- тъй като ние сме разумни и същността на осъзнала, може да направи без митове ...

- Умът е ограничен в своите възможности. Вяра, също има своите граници. Това е абсолютна и е уязвима. Живей-после в мобилния свят. И религия, която в продължение на векове твърдо ориентиран човек няма време да се адаптира към съвременните проблеми. Днешният човек се нуждае от една култура, която съчетава мит и религия, и наука. Тъй като нито едното, нито другото, нито третото не е достатъчно за един цялостен израз на човешката природа. Когато умът не е в крак с промените, които идват на помощ на мит и вяра.

- Дайте пример за това, митовете, които използваме днес?

- Един от най-издръжливите в историята на културата. Говоря за разделението на хората в "нас" и "тях". "Приятели" са винаги боядисани положителен, и "чужденец" - източник на враждебност. Колко по-лесно човек да живее, когато той знае, че неговите проблеми, за да обвиняват "чужди", нали? Има и друг стар мит, който е свързан с появата на един мъдър и грижовен лидер. Това всичките ни проблеми са решени, ние трябва да се обединят около лидера. Не забравяйте, Некрасов: "Тук идват джентълмен - джентълмен съди нас?" Митове покълнали в човека и възпроизвеждат с всяко ново поколение. В науката има мнение, че те са наследени генетично. "Приятел или враг" - в тази серия. Всички съвременни митове - само актуализираните варианти на базата на архетипни форми.

- Оказва се, че човечеството прави крачка напред, две - назад, придържайки се към старото, в действителност инстинктивни представи за оцеляване?

- Хората се държат така, че да не полудея. Митове облекчаване на напрежението, и картината на света става ясно, просто. Митове съществуват навсякъде: в областта на науката, в изкуството, в политиката и в човешките отношения. Деца mythologize родителите: "Майка ми - най-красивата, баща ми - най-мощните!" В определена възраст е абсолютно необходимо, за да придобият увереност в себе си.

- Василий Петрович, какво мислиш, какво ни очаква в бъдеще?

- Мисля, че синтеза на различни културни форми на човешкото съществуване. Какво ще се случи, не знам! Дори и контурите на това явление е трудно да се определи. Сега там е съживяване на религиозно съзнание, митове, науката се развива. В двора, във време на преход, това е много интересно да се изследват. Чувство, че ние се кача на някое друго ниво на съществуване. Но за да се правят прогнози, все още безполезни. Твърде бързо нещата се променят. Човек се нуждае от предвидимост. "Мрак ниски истини по-скъпо, отколкото да ми изневерява ни възвишава." Нека да не е съвсем прав, но така спокойно!

- да общуват с философа - и не знам как да живеят ...

- Ръководител работа за вършене, но също така и за чувствата не са забравени. И кой ти каза, че животът е лесно? Наистина живеем - да живее трудно.

Митологични култура не е просто бягство от реалността роля на разума, успокояваща, вдъхновяваща просто стереотип, но също така позволява на човек да се развива неговата цялост, която се проявява по много различни начини.

Кой каза, че живее

За доктора на културното науката, професор Валентина Семенова, попитахме за разговор с чисто утилитарна цел. Искахме да знаем мнението си за перспективите на Тюмен регионален туризъм.

Кой каза, че живее

Кой каза, че живее

Mangazeya - първият български град на Арктика сибирска, който е свързан с най-ярките страници в историята на първоначалното развитие на Сибир.

Кой каза, че живее

Шоуто се възхищавал Андрей Malakhov, Валери Леонтиев, Алла Duhova и други знаменитости. Представителство Доказано е в Москва, Самара, Казан, Сочи и други градове. Възможност за посещение през уикенда приказния ще се появи в Tyumentsev. В нашия град дойде "Royal Circus" Gia Eradze.