класификация инфекциозни болести, тяхната prichny, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Инфекциозни заболявания, причинени от патогенни микроорганизми, които поради не-оптимална функционалност на имунната система. Те влизат в тялото. Тези организми притежават известна степен на вирулентност (вирулентност), което се проявява по различни начини:


- в хода на живота им в организма;
- на собственото си унищожение.

Инфекциозни заболявания се характеризират с патогенни организми инкубационен период - времето, докато първите признаци на конкретен патология и продължителността на този период зависи от вида на агент, процесът на инфекция. Инкубационният период на инфекциозно заболяване може да продължи от няколко часа до няколко години.

Класификация на инфекциозни заболявания

Инфекциозните болести се различават по много "параметри".

А. На мястото на локализация на данни инфекция на заболяването са:
- чревния (коремен, салмонелоза, ehsherihioza, дизентерия, холера, хранително отравяне.);
- белодробни (респираторни инфекции: грип, SARS, едра шарка, варицела, респираторна инфекция, морбили.);
- transmissovymi (инфекциозни заболявания на кръвта: HIV, тиф, чума, малария.);
- обвивните заболявания (антракс, stolbyak).

Б. Според вида на инфекциозни агенти хора са:
- вирусен (цитомегаловирус, вирус на хепатит В, HIV, грип, морбили, менингит.);
- прион (протеин, причинени от инфекциозни агенти: Кройцфелд-Якоб, куру.);
- протозойни (протозои, предизвикани от инфекциозни агенти: amebioz, balantidiasis, малария, izosporiaz.);
- бактериална (менингит, дизентерия, салмонелоза, чума, холера.);
- гъбични инфекции (причинени от гъбни патогени:. chromomycosis, кандидоза, микоза, криптококоза).

Б. Инфекциозни заболявания също са разделени на:
- Причиняващи зоонози.
Характеризира се със способността на патогена свързани заболявания на животни, и намирането на човешкото тяло. За такива инфекциозни заболявания, например, включват антракс, бяс, шап и бруцелоза, туларемия и листериоза.
- Anthroponotic.
Тези инфекциозни заболявания засягат само човешкото тяло, например, дифтерия, коремен тиф, морбили, вариола естествен холера.
- Инфектирана или паразитни.
Причинени от паразити: кърлежи, протозои, насекоми.

G. В отделна група инфекциозни заболявания оказват особено опасни заболявания, които се наричат ​​карантина.
Тази група се характеризира с малък инкубационен период, висока скорост размножаване, тежка и голям процент от смъртен изход. Световната здравна организация за тази група от инфекциозни заболявания са класифицирани като: холера, ебола, чума, вариола, естествено, някои видове грип, жълта треска.

Причините за инфекциозни заболявания

Причината за всички инфекциозни заболявания е патоген, които влизат в тялото беше инфекциозни процеси. Както инокулира всяко заболяване от този вид има патогена "", въпреки че има и изключения, например, сепсис резултати от няколко ефекти върху патогените, и Streptococcus може да предизвика няколко заболявания (скарлатина, тонзилит, еризипел).

Организми към различните хора реагират различно на инвазията на чужди агенти: един за него, практически непроницаема, а други веднага започват да реагираме на нея, показвайки различни симптоми на инфекциозно заболяване.
Това е така, защото на отбраната сили на организма в различните хора. Защити характеризират състоянието на имунната система. И така, можем да кажем, че основната причина за инфекциозни заболявания не е оптимална функционалност на имунната система.

Ако имунната система е слаба, тялото не е "достатъчно силен", за да се бори с патогени - е човешко състояние, наречено имунодефицит.
Понякога, имунната система е неуместно активира и започва да възприема собствените тъкани на организма като чужди нашественици и ги напада - състояние, наречено автоимунно.

инфекциозни агенти

- Вируси.
В превод от латински означава "отрова". Има възможност да се размножават само в живите клетки, и която се стреми да проникне.

- Бактерии.
В по-голямата част от едноклетъчни микроорганизми.

- Протозои.
Едноклетъчно, които могат да изпълняват няколко функции, специфични за отделните тъкани и органи, по-напредналите форми.

- Микоплазми (гъби).
За разлика от други едноклетъчно, които не са и обвивка може да възбуди инфекциозни процеси от външни клетки.

- Спирохетите.
В основата си са бактериите, които имат характерен спирална форма.

- Chlamydia, Rickettsia.
Вътреклетъчно функциониращи микроорганизми присъщо заемат междинно положение между вируси и бактерии.

Степента на потенциала за инфекциозно заболяване при хората, зависи от способността на имунната си система, за да се даде адекватен отговор на инвазията на някоя от тези чужди елементи, за да се идентифицират и да го неутрализира.Инфекциозна болест симптоми

Симптоматиката на тези заболявания са толкова разнообразни, че, независимо от тежестта на тяхното ярки, често е много трудно да се определи външния му вид, и това се дължи на избора на лечение.
Съвременната медицина, има повече от 5000 инфекциозни болести и около 1500 от своите симптоми. Това предполага, че същите симптоми в много заболявания - такива симптоми се нарича общи или неспецифични. Ето кои са те:
- треска;
- обща слабост на тялото;
- загуба на апетит;
- втрисане;
- нарушения на съня;
- мускулна болка;
- болки в ставите;
- гадене и повръщане;
- повишено изпотяване;
- виене на свят;
- тежко главоболие;
- апатия.

Но от особено значение при диагностицирането на инфекциозни заболявания са патогномонични симптоми - симптоми, които са специфични за единична форма на инфекциозен патология. Ето някои примери за тези симптоми:
- Spot-Волски Филатов-Коплик на устната лигавица са характерни само за морбили;
- за коклюш се характеризира със специален кашлица - с магарешка отново влиза;
- opisthotonos (изгърбена поза) е характерен симптом на тетанус;
- бяс - отличителна черта на бяс;
- менингококова инфекция е със 100% сигурност за диагностициране vizikuleznoy обрив присъствие по нервни стволове.
Патогномно симптоми са известни за повечето заразни болести и всяка инфекциозна болест лекар трябва да знае най-често срещаните.

Наред с другите неща, е група от симптоми, която заема междинно положение между общите и патогномонични симптомите. Тези симптоми могат да се появят не само в инфекциозни заболявания, но и в други, също. Например, повишена характерен размер на черния дроб за вирусен хепатит. и за чернодробна цироза, застойна сърдечна недостатъчност. малария, коремен тиф. Повишената размера на далака се среща в тифоидната треска, сепсис, малария, вирусен хепатит.

Ето защо всяко инфекциозно заболяване при хората с диагноза комбинация от множество функции с помощта на различни аналитични методи и инструментални диагностика, защото, отново, зависи от избора на лечение на заболявания, а оттам, успехът на това.

Диагностика на инфекциозни заболявания при хората

За диагностика на инфекциозни заболявания се използва като история (проучване пациент) и лабораторни инструментални методи:
- бактериологично;
- серум;
- вирусологичен;
- паразитологични;
- имунофлуоресценция.

След провеждане на интервю на пациента и предварителните констатации на материала е взета за анализ, който се определя от лекаря. Този материал може да включва: кръв (обикновено), урина, изпражнения, цереброспинална течност, слюнка намазки от органите на лигавиците, повръщане биопсия и пункция.

Напоследък широко разпространена-свързан имуносорбентен анализ за диагностика на инфекциозни заболявания.

Повечето методи за диагностика, насочени към определяне на вида на патоген или наличието на антитела, принадлежащи към определени класове имунни компоненти, което позволява да се разграничат различни инфекциозни заболявания.

Също така, често се диагностицира тези заболявания използвани кожни тестове на алергени, въведени в него съответстващо да предизвиква реакции.

Лечение на инфекциозни заболявания при хора

В момента има много различни лекарства, които са предназначени за лечение на различни инфекциозни заболявания на хора, както и че е невъзможно да се изброят всички тях. и няма нужда от това. Много известни учени, в момента, е много неясно отношение, например, антибиотици, други - с други лекарства.

Първо, всяко лекарство има някои противопоказания и да причини някои странични ефекти, и това е основният им недостатък.
На второ място, на лекарствата, ефектът от които са насочени към неутрализиране на чужди агенти, в действителност, имат "лоша услуга" на имунната система, която се развива и расте по-силна само в сблъсъци с инфекции, така че прекомерната употреба на наркотици, в действителност, отслабва тялото , А парадокс: ние се отнасяме към една и след това "уловени" от друго заболяване, а нещо друго, и цялата им "букет".
На трето място, лекарства (особено антибиотици) постепенно унищожава микрофлората на стомаха - най-важната връзка на човешката имунна система, и тя има много непредвидими последици. Ето защо лечението на инфекциозни заболявания трябва да се извършва едновременно с приемане на пробиотици и пребиотици. които са 100% естествен.

Лечението на човешки инфекциозни заболявания е използването на следните лекарства:
- антибактериална (антибиотици и химиотерапия);
- гама или имуно-глобулини (серотерапия);
- интерферони;
- Бактериофаг (фаг терапия);
- ваксина (ваксина терапия);
- кръвни продукти (hemotherapy).

Днес има нова парадигма в лечението на инфекциозни заболявания: изследователите заключават, че по-важна е подкрепата на имунната система (IS) в борбата й срещу чужди агенти, а не пряко въздействие на тези агенти, въпреки че по-тежки случаи, разбира се, времето не е на възстановяване оптимално IC функционалност.
Именно поради тази причина ще изисква цялостна обработка на тези патологии, които наред с традиционните лекарства трябва да се използват имуномодулатори и имуностимулатори. Много от тези лекарства:
- неутрализира странични ефекти, причинени от лекарства;
- Той укрепва имунната система на организма;
- усилва терапевтичния ефект на терапевтични лекарства, използвани;
- бързо възстановява организма.

Инфекциозни заболявания: Профилактика

Превантивни мерки за превенция на инфекциозните заболявания са известни още от древността, и те са били наричани в съветския период: "здравословен начин на живот". Оттогава те не са загубили значението си, а ние си спомняме за тях тук.

1. На първо място, инфекциозни заболявания зависят от нормалната функция на имунната система, състояние, което от своя страна зависи от нормална диета. Затова се произнесе №1 - да се хранят добре: да не се преяжда, да се хранят по-малко животински мазнини, включват в диетата на повече пресни плодове и зеленчуци, възможно най-малко да яде пържени храни, да се хранят по-често, но в по-малки количества.

2. инфекциозни заболявания могат да бъдат предотвратени чрез системно използване на имунните препарати: имуномодулатори и имуностимулатори (е второто правило от значение).

3. укрепва имунитета систематично използване на такива продукти от растителен произход, като лук, чесън, мед, лимонов сок (чисти), малина, морски зърнастец, джинджифил.

4. Поддържане на активен начин на живот, правя упражнения сутрин, ходя на фитнес или басейн, тече в вечери.

5. инфекциозни болести, които не се страхуват от подправена тялото, така че да се насладят на закаляване (баня и контрастни душове - най-добрият инструмент за тази цел).

6. Откажете се от лоши навици: спиране на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

7. Избягвайте стреса и не се отказвайте в застой, нищо толкова силно потиска имунната система, като нашите нервни кризи, така че да стане оптимист, и да разберат, че няма нищо по-важно в живота от вашето здраве.

Това са прости правила, които трябва да се превърне в начин на живот на всеки човек, а след това ви гарантира, никакви инфекциозни заболявания за вас няма да представляват абсолютно никаква опасност.