Какво е панкреатит панкреаса

Какво е панкреатит панкреаса

Какво е панкреатит. При това обикновено включват възпаление на панкреаса. намиращ се в областта на корема и играе важна роля в храносмилането. Все пак, това определение на панкреатит не е съвсем вярно. В действителност, тази диагноза комбинира доста голяма група от заболявания, с характерен обща черта - възпаление на панкреаса тъкан, в резултат на което започва да се смилат.Съгласете се, че перспективата изглежда депресиращо и причинява основателна загриженост, защото панкреаса е задължително. Това означава, че действа върху развитието на храносмилателни секрети (панкреатичен сок) и редица важни хормони (инсулин, глюкагон и други) не са в състояние да поеме някой друг орган.

За много хора, диагнозата на панкреатит може да звучи като смъртна присъда. Но не се отчайвайте и се откажа. Ако сте собственик на пълна информация за това заболяване - неговите причини, симптоми, методи на лечение - не може просто да се изгради компетентен стратегия за борба с нея, но и да го предотврати.

Панкреатитът никога не възниква "от нищото"

Първото нещо, което трябва да знаете: панкреатит, въпреки че понякога близко до гръм от ясно небе, но никога не е изневиделица. Появата и развитието на болестта се предхожда от редица благоприятни фактори. Тъй като заболяването се характеризира с множество форми, след това основната причина във всеки случай самостоятелно.

Остър панкреатит. В повечето случаи, остра форма на болестта, се предшества от проблем с жлъчните пътища, наличието на камъни в жлъчката и алкохолно отравяне. Атаката е често резултат от ядене, злоупотреба с мазни и пържени храни, използването на големи количества горещи и пикантни храни (кисели краставички, различни консерви, пушени храни и газирани напитки). Стимулантите секреторна функция на панкреаса и различни сокове (например, червена боровинка и ябълки), бира, варя други напитки. Обилно панкреатичен сок и жлъчка задейства, така че всички жлъчегонни продукти и ястия (растително масло и масло, свинско, агнешко, патица и гъска мазнини, сладкиши и т.н.) може да доведе до остър панкреатит.

Но само по себе си обилна панкреатичен сок не е вредно, ако се осигури свободно преминаване в дванадесетопръстника. Благоприятни условия за атаката появява само когато повишено налягане в тръбите на простатата добавя трудност за изтичане на неговия продукт. Друга причина за остра атака - психо-емоционално напрежение и стрес. причинява спазъм на кръвоносните съдове и мускулите на изходните канали на панкреаса и жлъчния мехур.

При жените застоя на жлъчка и панкреатичен сок често се наблюдава по време на бременността и веднага след раждането, което също е благоприятна за развитието на тази форма на панкреатит.

Към заболяването може да доведе установява в различните канали и кръгъл червей изпълнен запек стомашно-чревния тракт (стомашна язва, колит, ентерит, дивертиколит, ентероколит, и т.н.).Хроничен панкреатит. Тази форма се определя като прогресивна възпаление на панкреаса. който се характеризира с постепенно промени в тъкан, причинени от дегенеративни и склеротични процеси, нарушение на отделителната и хормонални функции. Хроничен панкреатит е основно (първоначално разработена като независим заболяване) и вторичната (случва на фона на други заболявания). Така че, по-голямата част на "пряк път" до хроничен панкреатит е чрез непречистени остър панкреатит. както и холецистит и холелитиаза, хепатит и ентероколит, атрофичен гастрит и язвена болест. В допълнение към съществените рискови фактори са постоянни преяждане (особено злоупотреба с мазна и пикантна храна), хроничен алкохолизъм, затлъстяване, атеросклероза. В тласък за развитието на болестта може да се превърне инфекция, различни алергии, циркулаторни нарушения на простатата, обратен на дванадесетопръстника съдържание в панкреаса канал и intraorganic активиращ ензим, който вреди на панкреаса паренхим.

Повтарящите панкреатит. Този вид възпаление на панкреаса е особено типично в холелитиаза или проявява при пациенти, страдащи от алкохолизъм. така че често се разглеждат от експерти отделно от другите форми на панкреатит.

"Лекарство" панкреатит. Бихме искали да споменем още една причина, панкреатит - самостоятелно лечение на много заболявания и злоупотреба с рецепта. Панкреасът страда заради неконтролирано (един дори може да се каже безотговорно), получавали различни медикаменти. Така, в повечето случаи, има алергични панкреатит и т.нар стероид (последното, причинени от продължително лечение с хормонални средства).

Симптоми и лечение на панкреатит

За остър панкреатит се характеризира с изненада. Изведнъж, сякаш от нищото, и е налице пареща болка в горната част на корема и гърба, които варират от леки до много тежки, което може да доведе до шок. Атака понякога погрешно за перфорация на пептична язва, остър панкреатит, но има функцията: кръвта значително повишава активността на амилазата ензим. Основната връзката в патогенезата на заболяването често е заместване на ендогенния микрофлора на стомашно-чревния тракт в панкреатична тъкан и ретроперитонеалната пространство. Лекарите наричат ​​този процес "връзка" между началните и късните етапи на остър панкреатит. Атаката често е придружено от гадене, повръщане и диария, което показва, че нарушения на чревната микрофлора. Но основният и най-неприятното усложнение е образуването на панкреасни псевдокисти.

Остър панкреатит обикновено изисква незабавна хоспитализация. За лечението на пациента се използват антихолинергични лекарства и интравенозно хранене. защото това е важно за известно време да се елиминира напълно яде по обичайния начин.

Повтарящите панкреатит се характеризира с чести и твърде внезапно възникващи прояви на тези симптоми, но "по-толерантни", отколкото в остра форма. За да се предотвратят такива рецидиви, че е изключително важно да се отстранят камъните от жлъчния мехур и се откаже от използването на мазнините (особено на животните) и алкохолни напитки. В допълнение на пациента може да се покаже, че експлоатацията, за да подобряване на отводняването на канала на панкреаса.

При хроничен панкреатит, симптомите на заболяването могат да приличат на симптоми като при рецидивиращ панкреатит. продължителна болест, с периоди на ремисия и обостряне, може да напредва. Въпреки това, понякога болката и не се притеснява за пациента. Но такива "невидимост" е изпълнен с развитието на екзокринна панкреатична недостатъчност, което води от своя страна до нарушения на храносмилането и усвояването на храна в тънките черва (синдром на малабсорбция). В резултат на разрушаването на неговата ендокринна единица се развива диабет. За панкреатична тъкан по този начин се характеризира с появата на тъмни области, което се вижда ясно на рентгенография.

Говорейки като цяло, основните направления на консервативната (наркотици) третиране на всички видове панкреатит са:

  • премахването на болката,
  • намаляване на отделителната функция на стомаха и панкреаса,
  • възстановяване на нормалното изтичане на панкреатичен сок,
  • инхибиране на дейността на протеолитични ензими,
  • предотвратяването на различни усложнения - като например сърдечно-съдови заболявания, инфекции, интоксикации, дехидратация - и да се борят с тях, ако те се появят.

В някои случаи, оперативно лечение. Например, ако не можете да спрете болката, наличието на кисти, камъни в жлъчката, перитонит, абсцеси, подозира рак на панкреаса.