Какво е BIOS за какво е и как да го настроя

Всеки малко или много напреднал компютърен потребител трябва да знае какво е BIOS, защо е необходима и как правилно да се създаде. В действителност, BIOS - това е много интересно нещо, с него може да се слушат почти всички компоненти на системния блок. Е, сега нека всичко в ред.Защо е необходимо BIOS

Какво е BIOS, и защо е необходимо?


BIOS - колекция от фърмуер, който позволява персонализиране на отделните компоненти на системния блок, както и зареждане на ОС на операционната система, както и други настройки на важни параметри. Буквално BIOS може да се нарича основна входно-изходна система.

Много начинаещите потребители се питат къде е BIOS? BIOS, съхранявани в дънната платка и не е случайно, тъй като тя е на дънната платка е отговорен за взаимодействието и функционирането на всички компютърни компоненти.

На снимката по-горе можете да видите как изглежда BIOS. Мнозина биха се съгласите с нас, че вида на BIOS донякъде твърде стар, и да бъда напълно честен - "дървена". Въпреки това, най-новите модели на компанията Asus дънни платки са доста приятен и модерен дизайн, в действителност, той Russified. В същата тази статия proizvedom BIOS настройки на стария тип например, тъй като тя е по-трудно, и най-важното е, че сте разбрали същността на BIOS. Ако сте разбрали същността на това как да работят в BIOS със стария дизайн, няма да е трудно да се разбере новото.

BIOS функции


Както бе споменато по-рано, основната функция на BIOS е хардуер конфигурация на компютъра. Можете да използвате BIOS:

  • Задайте часа на системата;
  • Задайте стартовият приоритет;
  • Настройте параметрите на движение определени устройства;
  • Включване или изключване на определени устройства и т.н.

Най-основната функция на BIOS ще разгледаме по-подробно по-долу, но първо да ви разкажа за работата на BIOS.

Защо е необходимо BIOS

Работа с BIOS


Как да вляза в BIOS
За да влезете в BIOS - имате нужда, когато се рестартира или да започнете вашия компютър задръжте натиснат клавиша на клавиатурата «Изтрий» или «F1», в зависимост от дънната платка, а след това да влезе в BIOS.Контрол в BIOS, можете да използвате бутоните на 5:

  • Стрелки - за помощ при сърфиране разделите и изберете желаните опции в настройките;
  • Enter - отваря избрания дял или настройка;
  • ESC - изход.

В допълнение, можете да инсталирате фабричните настройки на BIOS, като натиснете «F9», докато натискате «F10» - да ви спести, без да запазвате настройките и да излезете от менюто.

Що се отнася до управлението на BIOS в новия дизайн на дънни платки Asus, това е направено с помощта на мишката. По принцип управлението на стария и новия BIOS - не е голяма работа.

Защо е необходимо BIOS

Изтеглете най-новата версия на BIOS фърмуера за вашата дънна платка можете от официалния сайт на производителя. Обикновено, мигането на BIOS се извършва чрез специална програма, която е на диска с драйвери и настройки. Тази кола се предлага в пакет с дънната платка.

Защо е необходимо BIOS

Как да конфигурирате BIOS
Така че сега нека да разгледаме как да конфигурирате BIOS. От главното меню на BIOS, стрелките се движат курсора върху часовника и точни час, като натиснете «PageUp» и «PageDown». След това отидете в настройките на датата и използване на същите бутони, определени текущия ден, месец и година. Това е много важно, тъй като въз основа на дата и час работи като операционна система, а повечето от програмите. Заслужава да се отбележи, че в BIOS настроен американския формат на датата, така че на първо място е месеца, деня и годината. За да преминете към следващия раздел конфигурация - щракнете върху стрелката вдясно.

Защо е необходимо BIOS

В раздела Разширени, за да изберете най-вече не е нужно, тъй като той е отговорен за работата на устройствата, така че преминете към следващия раздел.

Защо е необходимо BIOS

раздела за сигурност ви позволява да извършвате конфигурацията на сигурността. Нейният ние няма да се справят, тъй като домашен компютър не е необходимо, като например за офис. Отиди в следващия раздел.

Защо е необходимо BIOS

Защо е необходимо BIOS

За да съхраните, без да запазвате настройките, отидете в «Изход» ключ и изберете елемента «Изход запазване на промените» и натиснете «Влез». Ако искате само да запазите настройките, без да излизате от BIOS, а след това изберете опцията «Save Changes». В допълнение, можете да изтеглите от менюто на Bios настройки по подразбиране, изберете «По подразбиране Load Setup» или да излезете от BIOS, без да запазвате избиране «Изход Изхвърлянето Промени» в.

По това бяха направени необходимите корекции на BIOS.