Как е паметта

Като човек се учи
Появата на памет

Човечеството никога не е бил в състояние да постигне такива невероятни постижения, ако тя не е разполагала с такъв уникален нервна система, различна от целия живот на земята. С произход от милиони нервни връзки, идеята идва внезапно, като светкавица. Тогава той започва да преследва съзнанието, да растат в различни аспекти, допълнения или опровержение. Тя процеси в централната нервна система, спомага за съхраняване на информация, с други думи, защото се случва формация памет.Етапи образуване на памет

Памет - това е възприемането на информация, на записа, съхранение и последващо възпроизвеждане. Благодарение на паметта може да се свърже миналото и настоящето. Ние имаме памет от раждането, и може да подобри живота си.

Етап 1 - информацията се възприема от сетивата и специфични рецептори.
Етап 2 - рецепторите разпространяват импулси по нервните пътища.
Трети етап - импулсите достигат до възприемането на центъра в кората на главния мозък, където се обработва информация.

По този начин, очите, ушите, докосване, ние само погледнете оригиналната информация. Окончателно звукозапис, видеозапис, тактилни визуализация формира в мозъка.

Как мозъкът научава

След въвеждане на информацията в мозъка, ние сме в състояние да го възпроизведе. Въпреки това, мозъкът не запаметява всичко. Той пресява през информацията, като филтър, и изберете най-важното нещо, или че се намери за необходимо, или това, което може да си спомни. Аз го запазите за съхранение. Това означава, че мозъкът ни анализира получената информация, да го освобождава от излишни детайли и фокус върху най-важното.

От абсолютно всичко, за да сложи главата си не е възможно, на мозъци се саморегулира товара, освобождавайки за приемане на новите парчета на информация. По-стара информация от активната памет отива в пасивна, да се махне от там, ако е необходимо.Качеството на запаметяване

Качеството и естеството на запомнената информация до голяма степен зависи от нивото на възбуда на нервната система. Също така върху запаметяването на качеството се отразява повторяемост на контакт с дразнещи. Както се казва, повторението - майка на обучение.

Мотивация играе важна роля за запаметяване. Студентите преди изпита са в състояние да си спомня много по-голям обем информация, отколкото в ежедневието живот. Водачите са в състояние да се запази в паметта, където много улици, кръстовища, отклонения, пътни условия в различни части на пътя. На танцьори, гимнастици, акробати имат добре развита мотор памет, което им помага лесно да се помни сложен модел на движенията.

Способността да се помни по-засегнати от възрастта. Малките деца не знаят как да използват паметта си. Но с напредването на възрастта, тази способност се развива.

видове памет

Паметта се разделя в зависимост от продължителността на съхранение в краткосрочен и дългосрочен план. Когато краткосрочната памет се съхранява материала бързо, но и бързо се забравят. Когато дългосрочно информация памет се съхраняват за дълго време и си спомни завинаги.

Също така, паметта е разделена на доброволно и принудително. Произволен памет - тя си спомни с съзнателно усилие. Принудително памет - автоматично записване, който се провежда против волята на човека.

Паметта съхранява всичко: визуални, слухови образи, емоции, движение, мирис и вкус. В зависимост от това, тя е разделена на фигуративния, словесно-логическо, емоционално мотор.

Оформени памет запаметява и съхранява информацията, получени чрез сетивата: зрение, слух, вкус, допир, мирис.

Вербална и логична памет - за запаметяване на логически свързани думи. Тя развива едновременно с развитието на речта.

Емоционална памет - способността да съхранява впечатления от ситуации, свързани с проява на емоции.

Motor памет - способността да се помни, движенията и тяхната последователност. Тя се проявява още в начален стадий, когато бебето се научава да се преобърне, да седне, да се катери.

Как да подобрим паметта?

Когато запомняне нещо полезно да се направи подкрепа за различни сетива (слух, зрение, вкус, мирис, допир). Памет е подобрена чрез развитието на въображението, вниманието, интелигентност, способност за концентрация. Добър запаметяване допринесе емоции. Но те не трябва да е прекалено, тъй като в този случай, създава хаос в процеса на мислене и запомняне.

Тя помага за укрепване на изразходването на паметта на храни като риба, морски дарове, зърнени храни, зеленчуци, растително масло, шоколад.

И най-важното, интелигентен товар. Той подобрява паметта, подобно на мускулите на тялото, ако тя е да се обучават.