Как да се превърне в ценен

Става дума най-вече за талантливите хора, борбата за която става основа на модерното управление.

Често изпълнението на компанията зависи от работата на няколко конкретни хора - ценни служители. И тяхното обслужване, могат значително да намали дела на компанията. Ето защо, проблемът за запазване на тези специалисти - дружества въпрос на оцеляване на пазара.Въпреки това, ценни специалисти - това е не само гореспоменатите талантливи служители. По принцип, това е всичко, тези, чиито тръгване може сериозно да усложни работата на компанията. И преходът към конкуренция като цяло заплашва тяхното благосъстояние. Обикновено такива хора е много трудно да се намери заместник. Процесът на подбор се забави, и новият човек, като правило, е много по-лошо от напуска компанията ценен специалист. Ето защо властите са свързани с този персонал е много уважително, дори и благоговейно.

Това е ясно илюстрира от следния факт: три четвърти от британските компании анкетираните мениджъри казват, че по-добре и направи своите ценни служители в дългосрочен ваканция от тях губят напълно. Според проучването, 44% са отговорили вождовете да плащат заплати от отсъствието им на работното място ценни служители, за да ги държи в компанията и да поощрява тяхното завръщане.

Българските фирми днес изберете конкретни материални и нематериални стимули, за да запазят ценни служители.

  • обучение (частни или деца);
  • заеми (за покупка на апартаменти, коли и др ..);
  • здравно осигуряване;
  • разбираеми и реални перспективи за професионално развитие;
  • осигуряване на комфортни условия на труд.

Запазване на ценни служители в дружеството с всички възможни средства. В крайна сметка, за да намери адекватен заместител за кратко време добрия експерт е трудно. Освен това, по-висока позиция и по-трудно, бизнеса, компанията ще прекарват повече време да се намери достоен кандидат. Разбира се, че е възможно за всички "Ключ" позиции, за да растат потенциалната подмяната на компанията. Все пак, това е лесно да се каже отколкото да се направи, тъй като много от "ключовите фигури" явно или неявно се противопоставят на растежа на своите подчинени. Това означава, че иска да остане незаменим.

Ясно е, че такъв специален режим би било желателно да получи всеки служител. Как може мениджъри определят кой е ценен служител, и кой - обичайните? Според експерти в състава на персонала, основните критерии на служител "стойност" са следните:  • грижи за неговата фирма ще доведе до смущения в дейността на неговите дялове;
  • специалист за набиране на позицията ще изисква значителни усилия;
  • за ефективното функциониране на новия служител ще се изисква да преминат напреднал, изтънчен достатъчно обучение (индукция);
  • възможно прехвърляне на информация, съхранявана от работника, на трета страна (конкуренти държавни органи) може да доведе до пряко или косвено увреждане на дружеството;
  • служител има "външни" лица, които са значими за компанията.

Как да се превърне в незаменим служител и да получите всички тези предимства, плюс специални отношения с ръководството? По принцип, има пет опции.

Първи вариант: талант плюс работа плюс възможността да се прилага. Това означава, че човек трябва да е в тяхната сфера на отличен професионалист "призвание", за да покаже старание и да бъде в състояние на себе си и своите констатации представя "в правилната светлина" висшестоящите. Научете всичко това е напълно възможно, но само ако има първо и преди всичко в това изпълнение, компонент - талант. И ако той не се появи? Има четири опции.

Вариант две: да се превърне в "лицето на компанията." Това означава, че поема всички представителни функции и в крайна сметка започват да се въплъщават на фирмата за бизнес партньори, клиенти и пресата. Показване на постоянство и изобретателност, можете дори да се превърне в част от имиджа на компанията. А промяната на "лицето" на предприятието, ще бъде много трудно, а понякога дори невъзможно. Но не забравяйте: Тази опция изисква максимално напрежение, способността да бъде винаги в очите и да не се уморяват. Публичност - бизнес изморителна, с които да се справят, не всички.

Вариант три: надежден главен асистент. Разбира се, ние имаме предвид "най-висшестоящ", защото всички останали идват и си отиват, а той обикновено остава за дълго време. В идеалния случай, ако той е собственик или съсобственик на компанията. Тогава ролята на добрата си половинка за дълго време ще бъде ценен кадър. Въпреки това, в този случай: първо, да има ръководител на постоянен контакт, и второ, да бъде чудесен психолог, и трето, да има съчувствие към главата. Без това да бъде неговата "дясна ръка" е малко вероятно.

Вариант Four: "затвори" за по-голямата част от работните контакти. Създаване на база данни, достъпът до които е най-трудна за всички останали служители. Изграждане с клиенти и партньори на "специални" отношения, основани на личен вкус. В този случай, е необходимо да се даде постоянно ръководство, за да се разбере, че всички бизнес комуникации се отглеждат само заради тази връзка. И едва доловимо намек, че грижата за всички клиенти и доставчици на компанията ще бъдат загубени за организацията. Въпреки това, тази опция е много подобен на "изнудване" и "ще бъде" не с всички видове лидери.

Вариант Five: Работата "без сън и почивка." За да се вземе един куп допълнителни задължения без да се налага да се повиши заплатите; покорно отиде извънреден труд: в почивни и празнични дни; вземат на работа у дома, и други подобни. Разбира се, всеки ръководител ще го оценявам. И това ще се трупат все повече и повече ... Тази версия - най-трудно и ненадеждни. След дълго стоя такъв ритъм на работа е достатъчно трудно, но да се откаже от допълнителното натоварване с течение на времето е почти невъзможно.

Оказва се, че най-добрият вариант е все още на първия - талант, работата и способността да се представят. И ако талант не се показва, това е може би заслужава да бъде разгледан: защо? Най-вероятно човекът просто не се занимава с този бизнес. Така че тя може да бъде по-добре да се търси призванието си, и не се опитвайте да изглежда незаменим, като "не е на мястото си"?