Как да се оправи някакъв проблем на техниката на "5" ЗАЩО

Идеята за изследването на причинно-следствената връзка, бе изложена още Сократ. Но методът, наречен "5 ЗАЩО", е разработен от основателя на Toyota Sakichi Тойода (Sakichi Тойода). Първоначално техниката е проектиран да отговори на бизнес целите на компанията.Задавайки въпроса "Защо?" Пет пъти, определя естеството на проблема, разтворът се избистря.

Tayiti Оно (Taiichi Оно), създател на система за Toyota Производство

На първо място се формулира първоначалния проблем. Тогава изследователят задава въпроса: "Защо се случи това (става)" След като получи отговор, той попита отново: "Защо се случи това?" - по този начин, фигуриращ кауза. В резултат на това се основава логическа верига води до основната причина. Предполага се, че въздействието на основната причина е най-ефективните решения за първоначалния проблем. Нека илюстрираме това с един пример.

Оригиналният проблема в семейна чести конфликти, напрегнати отношения между съпрузите.

Стъпка 1: Защо се случва това? Тъй като мъжът е винаги по време на работа и не дава време на семейството си.

Стъпка 2: Защо го прекарат толкова много време на работа? Поради наличието на много случаи, които изискват вниманието му.

Стъпка 3. Защо толкова много случаи се нуждаят от вниманието му? Защото никой не може да ги направи.Стъпка 4. Защо никой не може да ги направи? Тъй като не съществуват служители, които би бил компетентен по тези въпроси.

Стъпка 5. Защо няма такива служители? Те не са били наети.

В този пример, ние дойде от недоволство от семейните отношения към недостатъчния брой мениджъри на средно ниво.

Не е необходимо да поиска пет въпроса. Това число е емпирично и е средното ниво. Някои проблеми могат да се считат за по-малко (или повече) броя на стъпките. За най-добри резултати се препоръчва да се запиша всички стъпки, за да не пропуснете нещо важно. Това повишава ефективността на дискусията. група може да идентифицира обективно по-важна причина.

Метод "защо 5" има редица безспорни предимства. На първо място, простота. Неговото прилагане е достъпна за всеки. От друга страна, малка инвестиция от време в сравнение с повечето други техники. На трето място, на минималните хардуерни изисквания: да изглеждат по причини, можете дори психически.

Но има значителни ограничения. Методът е подходящ само за прости проблеми, когато трябва да се намери един, най-значимата причина. Резултатът е силно зависима от способността на изследователя да я намеря. По този начин, в горния пример, на третия въпрос може да бъде правилният отговор: "Защото той не се делегира власт на персонала", а основната причина би било много по-различно. Отчасти тези ограничения могат да бъдат преодолени, като позволява на няколко отговора се обаждат. Тогава в резултат на прилагането на технологията се превръща в "дърво" на каузи. Но в този случай няма как да се идентифицират и да е като майстор.

Въпреки тези ограничения на метода на "5 ЗАЩО" се използва успешно в много концепции за управление на производството. Например, в kaydzene. стегнато производство и др.