Как да расте разсад на цветя

Какво да расте разсад на цветя

Отглеждане на разсад сами по себе си, вие получавате следните предимства:

  • Спестете пари като пакет от семена често е по-евтино от едно растение.
  • Можете да растат редки растения, които не са в обхвата на промишленото производство, както и нежни растения, които не могат да понасят трансплантация или не го толерира.
  • Много по намаляване на риска от въвеждане на вредители в бъдеще вашата градина.

Отглеждане на разсад

Ключът към бъдещия успех е качеството на семената. Да не се скъпя при закупуване на семена от съмнителни ръце. Може да получите нулев резултат. Обърнете се към магазин специалност. Закупуване на семена, да зададете срок на годност. Ако пакетът е херметически затворена, фалшификация с това непосредствено преди засаждането.Напълнете купа да засадят умерено влажна субстрат почти до върха, изравнявам на повърхността и леко го сгъсти. Равномерно разпръсне семената на повърхността, поръсва с тънък слой на земята, леко стъпкана и овлажняване. По-добре да го направите от пръскачката или поливане може с много ситна цедка, за да не се случи ерозия.

Малки семена - тютюн, петуния, бегония, мак, и т.н. -. За еднакво засяване смесва с пясък (една част от семена на десет части пясък) и разпръсна над повърхността на субстрата. В този случай, те не се поръсва земята и леко смаже и хидратира.

За добро развитие и растеж на младите разсад достатъчно стайна температура + 20 ° С През деня може да бъде 23-25 ​​° С и през нощта спад до 14-16 ° С Но в първата седмица след поникване за предотвратяване на изтегляне на растенията и за по-добро развитие корен е необходимо да се понижи температурата при 2-3 ° С, тъй като с увеличаването на температурата на семена увеличения процент на поникване.

Половината от успех в отглеждането на разсад - това правилно избран субстрат. За различните култури състав субстрат може да бъде неравномерно. Но има някои условия, които трябва задължително да спазват.

  • Странното е, но на основата не трябва да бъде прекалено питателна, това означава, че трябва да съдържа малко количество хранителни вещества. В противен случай, растенията ще растат твърде активни, както и с липсата на светлина започват да се удължават.
  • Основата трябва да бъде в състояние да премине кладенец.
  • Субстратът трябва да бъде чист. Това означава, че е невъзможно да се сеят семената в използваната преди субстрата. Преди това, този субстрат трябва да бъде пара старателно. В дома, тази процедура може да се направи във фурната. Готвенето на пара земята трябва да се изсипва в купа, да се овлажни и сложи в продължение на два часа в пещта. Температурата в пещта не надвишава 85 ° С Ако температурата е по-висока, след това подложката ще се изпари органични съединения като хумус и торф.
  • За растения, разсад са силно податливи на заболяване "фомоза" - балсами, едногодишни Aster, сладък грах, зеле, домати, краставици - субстрат трябва да се състоят от чим пръст, торф и пясък в съотношение 1: 1. 3. съответно.


Какво да расте разсад на цветя

Тези, които имат прозорци в къщата са с южно изложение, югоизточно или югозападно, разбира се, късмет. Но двойно остъкляване все още липсва малко светлина, така че младите растения са по-добре осветени. И разбира се, да не го правят, без подсветка, ако прозорците са разположени на северната страна. Както може да се използва осветителни тела, в която трябва да се сложи на 40 W крушки.

Но обикновените крушки произвеждат много топлина, която може да доведе до прегряване на разсад. Ето защо, отоплението е добре да се използват луминесцентни лампи, а един ще бъде хладно сини тонове, а другата - на топло жълто. Може да се използва дъга живак флуоресцентни лампи. Добри резултати са дадени осветление и металхалогенни разряд-натриеви лампи. Оценяват светлина в оранжев и червен спектрален диапазон, което ускорява развитието и растежа на растенията. Въпреки това, когато се използват такива лампи растенията започват да изпитват недостиг на синя светлина, но това отчасти се компенсира от светлината, идваща от прозореца.

Днес има специална fitolampy. Те осигуряват оптимално развитие и добър растеж на растенията спектър на излъчване. Въпреки това, те не се загрява и служи много дълго - план за действие на лампата е 10 хиляди часа .. Но тези лампи трябва да бъдат защитени при поливане от влага, тъй като те не са имали защита от влага.

Разстоянието от лампата за растенията не трябва да надвишава десет сантиметра, които се увеличават, тъй като разсад растат. За добро развитие и израстване на младите растения трябва да се подчертае, до дванадесет часа на ден. В същото време, имайте предвид, че ако вашият апартамент прозорци гледат на юг, югоизток или югозапад, осветлението може да се включи само в облачни дни, а ако северните прозорци, а след това се включва ежедневно.

влажност на въздуха

Младите растения се нуждаят, за да бъдат сигурни, да се поливат редовно, предотвратяване изсушаването субстрат. Повърхностно полива култури в пътеката на пипета или спрей. Всички други растения могат да се полива от консерва поливане. Поливането трябва да се използва, уреждани с топла вода. Стая за температура на водата спомага за постигане на растеж на корените. Най-добре е да се полива сутрин, слънчеви дни.

заболявания разсад

Кафяво гниене и "черен крак" - основният бич на разсад. "Фомозата" е един от най-опасните болести по растенията. Неговите знамения: cotyledonary кастинг първия жълт и след това избледняват, а стъблото на ниво почвата е черно, а върху него се появяват на талията. След като се появят тези симптоми, растенията бързо увяхват в началото, а след това умират. Преди всичко, "фомоза" чувствителни култури като Antirrhinum, годишен Астер, шибой, домати и зеле. Когато първите признаци на заразените растения са премахнати, а останалите не са напоени в продължение на няколко дни. Освен горния почвен слой внимателно се отстранява и шип чист, за предпочитане речен пясък и летлива пепел или перлит.

кореново гниене

От това заболяване често страдат от зеле, патладжан, чушки, домати, годишен Астер, сладък грах, карамфил, градински чай, иглика. Определяне на болестта не е трудно: първо започнат да пожълтяват долните листа, а след това те се превръщат кафяво и падне. На стъблата се появяват тъмни ивици. При висока влажност засегнати места са покрити с бяло покритие, което е гъбички спори. Засегнатите корените на растенията стават крехки и растения често умират.

Заболяването се развива при отглеждане на растения в кисела почва и ако почвата съдържа излишък от органична материя. За да се предотврати появата на това заболяване при растящи разсад винаги се спорна чист субстрат, който не се допуска излишък азот.

Срещу "черни краката" и кореново гниене използване фунгицид "fitosporin", в която семената се накисват преди сеитба.

Като се има предвид всички тези фактори, следните препоръки, ще получите като у дома си силно, здраво разсад.