Как да расте хризантеми, изберете семена и посадъчен материал

Как да расте хризантема

Отглеждане хризантеми благодаря производител с ярки багри, големи хавлиени кошници и продължителността на цъфтежа. Повечето от хризантеми, често в нашата страна, не се нуждаят от парникови условия на отглеждане и да украсите всяка област или градина.Освен това могат да бъдат засадени цветя като стайни растения и да се насладите на топлината, която се излъчва слънчева хризантема, когато снегът на прозореца.

Какъв тип хризантеми изберете да расте

По време на своята най-често срещаната форма, хризантеми, се наричат ​​"zawadzkii". но днес цветът на тези цветя, събрани от всички нюанси на палитрата. Растения представени многогодишни и едногодишни видове имат само един прът или храст, голяма красиво цвете или просто един куп малки "звезди".

Помислете за най-често срещаните видове

Хризантемата Grandiflora е височината на растенията от 80 -120 cm. В диаметър цвете до 25 см (!). Този тип е добре за рязане, но не може да цъфти на открито място за кратко, прохладно лято и, освен това, не понася зимата в градината.

Хризантемата srednetsvetkovaya - .. декоративно растение височина от 30 -70 cm, а диаметърът на коша до 18 см и е подходяща за отглеждане не само в градината, но също така и за декорация на дома. Тази гледна точка се използва и за рязане и обработка на буйни букети.

Хризантемата melkotsvetkovaya (Korean) е единственият вид издръжливи многогодишни хризантеми храст образува височина от 25 до 120 cm. Много съцветия с диаметър от 2 до 10 см. Тя може да расте на едно място до четири години, украсили градини изобилен цъфтеж до замръзване. Букет състои от подобни цветове, стои във водата в продължение на един месец. Освен това е възможно да се вземат резници за размножаване.

Отглеждане хризантеми: изборът на посадъчен материал

Какво да се предпочитат за отглеждане на семена, разсад или фиданки хризантеми?

Семена от хризантеми - най-евтиният начин за закупуване на посадъчен материал, идеален за едногодишните видове. Семената след засаждане прикритие филм и впоследствие хранени торове, базирани на vermicompost за гарантиран цъфтеж през есента. Семената могат да бъдат отглеждани и трайни насаждения, но е трудно да се постигне цъфтеж през първата година. трябва да се използва разсад или фиданки за получаване на резултат в първия падането на трайни насаждения.

Развъждане хризантеми разсад помага за регулиране на периода на растежа на растенията при климатичните условия на средата и Северна България ивици: късната пролет и лятото кратко. Така че е възможно да се засадят едногодишни и многогодишни растения.

За разсад. почвата трябва да се загрява до стайна температура с дълбочина щайги 5- 12 см. Perfect pochvosmes състоящи се от парникови земя, хумус и торф, взети в равни пропорции. Тази земя, придобита в търговската мрежа, преди това е заемал дезинфекция и унищожаване на ларви на насекоми, така минимизиране на риска от инфекция на разсад. При производството на pochvosmesi у дома, не забравя да калцинира при 120-130 ° С

След получаване на качеството на земята за засаждане, се прекарва през сито и се излива в кутии, в дъното на който е покрита с предварително дренажен слой (натрошени тухли, или разширена глина, пясък и др krupnozernovym). Семена от годишните хризантеми са вградени в почвата до 0,5 см и семената на целогодишен -. Притискат леко земята и се напръскват от пулверизатор. Кутии, покрити с фолио или стъкло, за да се запази топлината и влагата. Периодично, те трябва да бъдат отворени, за да се овлажни и проветри. Оптималната температура, при която семената поникват бързо, трябва да се поддържа в границите от 23 -25 ° С.

С подходящи грижи разсадът се съберат и половина или две седмици. Следващият етап от тяхното развитие е придружено от рязко охлаждане. За да направите това, извадете чекмеджетата от покриващ слой всеки път за по-дълго време, докато се отстранят всички. Разсад през цялото това време трябва да са на топло и светло място, не трябва да бъдат обект на застоя на влага и изсушаване.

Как да расте хризантема

След появата на две до четири истински листа, растенията се гмуркат в торф чаши в даден момент. За да не се повредят корените, на земята в кутии, предварително намокрена, леко повдигнете заедно със земята и да се прехвърлят на ново място, в един и същ състав на почвата, както и преди. След трансплантацията biostimulant подава растеж (като се използва, например, "допълнително еПИН") за успешното приключване на периода на адаптация, и устойчивост на болести.

Как да расте хризантема

Въпреки факта, че многогодишни растения са най-трансплантирани през май, посадъчен материал могат да бъдат закупени от хризантема производители на цветя и през пролетта и есента. Обикновено пролетни растения имат цветя, така че когато избират растения ranno- или късно доверие сметки на продавача. Есенни разсад може да се кошници, които цветар определят вида и рискуват да не купува оранжерии, ако разтоварването ще се проведе на открито място.Ако няма цвят, трябва да се обърне внимание на вида на листата и стъблата.

Късно Голям Хризантема разполага с голяма и плътна зелена маса, силен дървесна стъбла. Качествени разсад трябва да имат базалната земята, за да бъдем здрави, без гниене и сухо, без следи от инфекция.

Сред есенните разсад да се предпочитат тези, които не разполагат с пъпки, но само бледи цветя, тъй като тези инсталации са готови за зимата в мазето. Цветя с пъпки с подходящ интензивни грижи могат да дадат разцвет през зимата у дома.

Кацането от размножаване чрез резници и клонове на младите филизи не са приложими за всички видове и се прилага само за трайни насаждения. Тази процедура е да се отдели от основните признаци на храстите, когато растението е "жив" през пролетта. За да направите това, вие трябва да търкат цялата разкопките. И веднага след - получения разсад за засаждане. Дублирането се случва и в пролетните джоланите на крие в рязане на зелено стреля около 15 см дълъг. Работа долната част "Kornevinom" и кацане последвано от периодично напояване, за да се предотврати изсушаване.

Ние растем хризантеми: избор на място и почва за засаждане

Полученият материал е посадена в засаждане на земята пролетта след прекратяване заплаха от замръзване. Отглеждане хризантеми изисква преди всичко на топлината, така че ние се определи място за тях на базата на този показател.

Това изискване е закъсняла и края на есента, засаждане хризантеми не melkotsvetkovyh направени по-късно от две седмици преди замръзване. В този случай, корените на разсад за спане компост задълбочаване на шията корен 4-5 см. Спъд земята и изолирани от топ листата. Дори ако зимата е тежка и хризантема замразява леко, с дължимата грижа, включително хранене и адаптогени, те ще дадат нови издънки през пролетта.

В допълнение към топлината на мястото, където засадени хризантема, има и други важни изисквания: няма застояла вода, добра естествена светлина, защитени от вятъра. С липсата на пряка слънчева светлина (най-малко пет часа на ден), стъблата стават по-силни и не удължена, намален период на цъфтеж.

При избора на почвата трябва да остане на неутрална или слабо кисела, богата на хранителни вещества, които не съдържат пресни тор. За предпочитане хризантеми засадени използване biogumusnoy насипно смес или хумус. Ние не трябва да забравяме и за структурата на кореновата система, тя се намира в горните почвени слоеве, което диктува овлажняването правила: корените изсъхват бързо, но също така и "не толерира" излишната вода.

засаждане машини

Разсад или разсад се засаждат на определено място в изкопа или отвор, поддържане на разстояние от 30 до 50 см. Между редовете или отделни растения в зависимост от тяхното качество. За по-нататъшно увеличаване на кореновата маса може да се направи в разтвор кацане "Kornevina" (разреден съгласно схема 1 грам на 1 литър вода).

След засаждане, поливане умерен обвивка на зелената маса специален материал (подходящ lutrasil) за период удобна адаптация поток и свеждане до минимум на риска от изпадане в фризера.

Как да расте хризантема

разсад засаждане на хризантемите

Семената могат да бъдат засети или в определено място за по-нататъшно присаждане (само при благоприятни условия, в противен случай за предпочитане разсад).

Освен това, хризантема melkotsvetkovye умножи разделяне на храста. За да направите това, копаят от земята през пролетта храстите и се разделят на младите филизи на новото място. Като цяло, не трябва да се засаждат хризантема на едно място за повече от две или три години.

Грижа за хризантема

Любителски градинари често предпочитат хризантема други цветове, поради липса на трудност в грижите за тях. Растенията се нуждаят от често поливане, но без вода стагнация. Те се нуждаят от biogumnusnye и азотното торене. но без поява на насищане, или зелена маса ще бъде много, и цветя - малко. Поливане Хризантемата трябва да бъде в основата, за да се избегне влага на повърхността на листата и стъблата.

След преминаване на периода на адаптация, младите филизи и силен, като осми лист трябва да отщипвам за формиране на нов клон. Излишните издънки също трябва prischipnut да образуват красив сферична или премахне напълно, ги трансплантация на ново място, където те могат лесно да се наложи. При високи хризантеми трябва да бъде поставен удобни подпори за провеждане на храста.

През целия период на растителността да бъдат направени три или повече хранене изразена в редуване минерални и азотни торове (амонячен азот, например). По време на зараждане, препоръчва да се преустанови използването на азотни торене, за да не се засили разширяването на зеленина в ущърб на кошовете. Минерални торове идеални калий и фосфор съединения. Торове трябва да се прилагат към почвата под формата на разтвори, които ги използват след дъжд или поливане.

Заявка за отглеждане на хризантеми фосфатен тор в размер на 50 грама. за 1 кв.м. в състояние да увеличи живота и изобилието на цъфтежа. Калиево торене ще засади зелен здравословен съцветие красива и вярна. Необходимо е да се използва калиев сулфат или висококачествен естествен пепел, съдържаща всички необходими състав на микроелементи.

Може би подготвя физически азотни торове, лопен, но в този случай е важно да не се използват пресни тор или пилешки изпражнения. Подготовка на концентриран състав чрез разреждане във вода на тегло 2: 1 (вода: тор). В субкортикална този състав се разрежда с вода 10: 1 (вода: тор) и се въвежда в основата на изчисляването на "1L - храст".

Хризантемата реагира добре на използването на стимулатори на растежа, например, "Циркон", "пъпка", "Appin" трябва да се използва в строго съответствие с инструкцията.

Също така добри растения реагират на рязане на старите листа. поведение, което е необходимо, за да отстраните излишната влага сред гъсти насаждения или по време на инфекция.

Борбата срещу болести и вредители, докато растях хризантеми

Докато заразяване на почвата на излишната влага, слаб имунитет, неспазване на правилата на селскостопанска техника в засаждане и грижи хризантема може да се развива на различни гъбични и вирусни инфекции. Ето някои примери за най-често срещаните.

Брашнеста мана засяга стъбла, леене и цветя, Verticillium Wilt прониква през корените, което води до смъртта на цялото растение, петна мозайка увреждане на листата, причинявайки сива плесен гниене, spermatoschesis дава деформирани цветя.

Как да расте хризантема

Лечение хризантеми срещу гъбични заболявания трябва да се извършват, като се използват следните лекарства: меден оксихлорид за контролиране Septoria, ръжда и Botrytis, Bordeaux смес от брашнеста мана и Botrytis, и мед сапун състав и колоиден помощ сяра справят с ръжда. Вирусни заболявания в дома не се поддават на лечение, така че заразените растения трябва да бъдат изкопани и ги изгарят.

Заразени нематоди растения трябва да бъдат премахнати от сайта, и за профилактика на тези насекоми трябва да бъдат третирани с формалин земя преди засаждане, и самите растения - phosphamide разтвор.

Това трябва да се провери за наличие на листни въшки приземяване. който е лесно да се идентифицират по навити листа, както и присъствието си на стъблото. Ако премахнете засегната площ не е възможно, без да вредят на цялото растение трябва да ги обработи aktellik Ахтар или с разтвор на сапун

За борба с голи охлюви и охлюви полезно дърво пепел, която е покрита с пръст след поливане. Сапун или шампоан, за да се справят с ливадни грешки, които причиняват избледняване на цветове и листа смърт.

Във всеки един от случаите, разгледани от нас трябва да предприеме превантивни мерки за предотвратяване на болести, укрепване на имунната система на растенията и да ги тънък. В контрола на насекоми, употребяващи наркотици "Ратибор", "Fitoverm", "aktellik", "Ахтар", "Искра" и др. В случай, не забравят за своите опасности за реколтата от плодове и зеленчуци.