Как да направим медицински картон за работа

Българското законодателство определя, че някои дейности са изключително достъпни за хора, чиито добро здраве документирано. Това е професия, която включва взаимодействие с храна, вода, образование на децата, за обществена услуга. Техни представители редовно трябва да се чудя как да се получи медицинска книга за тази работа. Процедурата е строго регламентирано с нормативни актове, и в съответствие с техните стандарти не е изпълнен с "gotchas".Какво е най-санитарен книгата?

Според българското законодателство, medknizhka - документ, удостоверяващ, че лицето, ангажирани в някои дейности, не страда от опасни заболявания за обществото и не може да причини епидемии или масови отравяния. Наличието на такъв документ ще гарантира, че експертът е запознат с правилата за хигиена и санитарни условия, преминали необходимите тестове и посети сет листа на лекари.

Колко валидна медицинска книга - толкова много потенциални клиенти са професионалисти, кетъринг или продавач не може да се притеснявате за възможността от заразяване с опасни неговите заболявания като туберкулоза, сифилис и т.н.

Следващите страници на документа съдържат информация за предадени анализи и положени изпити, ваксинации, прекарана инфекция, санитарни нарушения на дисциплината, ако има такива. До сключването на лекарите, платени за допускане до работа в определена професия. Валидност не medknizhki директно предписано, но то следва от общото съдържание.

На последната страница на документа се предлага правна информация, полезна за четене на собственика.

За първи регистрацията на санитарно удостоверение за човек трябва да закупят формуляр. Важно е да се помни, че това е в съответствие със закона не може да се продава чрез магазините на дребно. Неговите продажби - прерогатив на упълномощените от Rospotrebnadzor центрове.

Кой трябва да здравното досие: списък на професиите

Списъкът на професиите, чиито членове са длъжни да се подложи на предварителни и периодични медицински прегледи и да издаде медицинско досие, одобрен разпоредбите TC България (чл. 69 и 212.213) и Ордена на №320n на здравното министерство.

По-специално, на правилото за задължително получаването medknizhek прилага по отношение на:

 • работници детски ясли и градини;
 • преподаватели и учители в различни образователни институции;
 • служители на предприятия за производство на храни;
 • представители на сфера обществено хранене;
 • продавачи на хранителни магазини;
 • фризьори, персоналът на салони за красота;
 • заети в битовия сектор и комунални услуги лица;
 • здравните работници;
 • заети в отрасли с вредни и опасни условия на труд и т.н. лица

Когато го попитали дали medknizhka при нужда, е важно да се вземе предвид конкретната сфера на дейност. Така например, продавачите са длъжни да изготвят документа, ако те продават храна. Ако работят с недвижими имоти, се търгуват в интернет, при преминаване на медицински прегледи не са необходими.

Като основа на работата на специалист, фирмата-работодател трябва да сте сигурни, че тя има medknizhka, или да му помогне с документацията. За да се признае, човешки труд, не е преминал лекарска комисия, това е забранено от закона.

Как да направим медицински картон за работа?

За да станете собственик на здравето книги, трябва да отидете на всяка медицинска организация, която има право да издава такива документи, въз основа на лиценз от Rospotrebnadzor. За да започнете процедурата е необходимо да се напише декларация от одобрен тип и да сключи договор за платени услуги. Цената варира от вътрешната ценова политика в организацията.

Когато извършени административните процедури, лицето се дава под формата на книга. Трябва да посетите медицински специалисти с него. Броят на лекарите в зависимост от спецификата на гражданите. Колкото по-ниска за хигиенните изисквания за професията си, колкото по-кратък списък.

Резултати от изследвания и изпитвания се извършват в съответните раздели на медицинските книги. Те подпечатан и подпечатана болници или клиники, лекарски подпис. И накрая, формулирани в петата част на документа: дали лицето е подходящ за дейността на определен вид.

След медицинския преглед на лицето, първо получава санитарен Книгата е насочена към хигиеничен обучение. Тя се състои от лекции за период от 180 минути, и самообучение по препоръчителната литература. Според резултатите са сертифицирани. Ако човек се справи с предизвикателството, информация за които се записват в главата единадесето и заверена с печата и холограмата.Важно! За регистрация medknizhki трябва да донесе паспорта си и снимка obschebolgarsky 3 до 4 см: тя да е поставен в документа.

Как да си направим medknizhki за: списък на лекари, за да се подложи

Списък на лекари и изследвания, необходими за издаване на санитарно удостоверение, в зависимост от спецификата на служителя. Трябва да се провери с прекия ръководител или отдел персонал. В някои случаи, за да се получи документа, който трябва да премине минималния брой експерти. Този списък включва:

 • Терапевт - общото състояние на лицето, го предава на специалисти и лабораторни изследвания. Обикновено, когато правите medknizhki трябва да има кръв и урина, биохимия. Ако резултатите от първите две са известни на следващия ден, за резултатите от третата седмица, за да чакат.
 • Флуорография офис - посещението му да се определи наличието или липсата на туберкулоза - един от най-честите инфекции. Резултатите от теста са известни веднага.
 • ЕКГ кабинет - оценка на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове на човешките.
 • Оптик - определя качеството на зрението. Този параметър е важен за професии като пилоти, шофьори и т.н.
 • УНГ - оценява слухови острота, диагностициране на наличието на назален заболяване (синузит, синузит, и т.н.) и гърлото.
 • Невролог - прави оценка на състоянието на нервната система.
 • Психиатър - потвърждава цялостната адекватност на лицето.
 • Гинеколог, венерически болести - Проверете състоянието на половата система на мъжете и жените.
 • Дерматология - елиминира възможността за наличие на кожни заболявания.

За колко време е medknizhka - зависи от броя на проходими специалисти и анализи и действия водят период. Процесът на получаване на документа за по-малко от седмица.

Когато лекарите са завършени, служителят трябва да отидете на терапевт, който организира данни за здравето на пациента и да даде становище дали той е годен за работа. Тази "присъда", се потвърждава с подписа на главния лекар и подпечатана от здравните заведения.

Срок на годност на здравни книги

От гледна точка на законодателството, ние medknizhki няма дата на изтичане. Макар че има свободни страници, е да бъдат попълнени. Закупуване на нова форма може да се наложи в три ситуации:

 • стар изгубен или откраднат;
 • налична книга е фалшификат;
 • всички страници са пълни със стари, няма да има място за нови записи.

Ако човек сменя името си, това не означава, че medknizhki изтекъл. Документът не може да бъде заменен в съществуващата форма е необходимо да се направят промени в институцията, на здравеопазването, който го е издал. Причина - оправдателните документи, като например удостоверение за сключен брак. Ако тази клиника, вече не съществува, трябва да се прилага за регулиране на работодателя. Вие не можете да променяте нищо, но държат на книгата, заедно със сертификата. Тази опция не е в противоречие със закона.

Колко ток здраве книга?

Медицински досиета счетени за основателни, все още не е изтекла споменава в своите резултати от теста. Когато това се случи, ще трябва отново да премине изходните медицински преглед, включително посещения на лекар и лабораторни изследвания.

 • жени на възраст над 40 години - се очаква да присъстват мамолог най-малко веднъж на всеки две години;
 • персонала на лечебните заведения и родилни отделения губят тампон от устата и гърлото най-малко веднъж на всеки шест месеца;
 • работници на месни и млечни растения, сладкарници, преминават изследвания на кръвта и да посетите дерматолог два пъти годишно;
 • служители на детски градини, домове за сираци и здравни центрове за деца са задължени да присъстват четири пъти в годината по дерматология и венерология.

Честота на доставката на анализи ще могат да бъдат по-високи, поради наличието на специфични заболявания и опасности в завода.

Спазвайте срока на валидност на медицинските книги - интереса не само на работодателя, но служителя. По време на медицински изследвания могат да показват тежко заболяване в ранен стадий, когато те са лечими.

Медицински книга при наемане: кой плаща за производство?

Често алчни работодатели се опитват да прехвърлят разходите за получаване на здравни книги "на раменете" на работниците и служителите. Такъв подход е в противоречие с разпоредбите на действащото законодателство. В чл. 212-213 от Кодекса на труда се посочва, че задължителните медицински прегледи, включително и напреднали, организирани и финансирани от компанията-работодател.

Първи medknizhki същество преминава медицински преглед. Един ръцете на служителите над анализи, посещения на изследването, резултатите от които става ясно, дали той да извършват дейности с определен характер е удобно. Това означава, че разпоредбите на член се прилагат за процедурата за регистрация на документа. България TC 213 г. за финансиране на разходите за организация работодатели.

Ако служител е преминал медицински преглед и санитарен книга се дължи на компанията, но отказа да сключи трудов договор с нея, за да се възстанови от него парите, похарчени не е възможно. Всеки опит да противоречат на съществуващите закони.

Особено разширяването на документа

Съгласно разпоредбите на закона, срокът на годност не е ограничен medknizhki. Тя може да бъде запълнена, тъй като има празни страници. Ако те няма, служителят ще трябва да купите нова форма, стойността на които в различни региони на България варира от 150 до 300 рубли.

Осигуряване на навременна преминаването на медицински изследвания - задача на работодателя. Трябва да се създадат условия за проверка и да плащат участието си на собствените средства.

Как валиден medknizhka - определя от продължителността на живота "" резултати от изпитванията на. Ако един от тях е с изтекъл срок, служителят трябва да бъдат насочени към приемането на съответния специалист. опростена процедура, отколкото получаването на документ за първи път, тъй като работникът или служителят не е необходимо да закупите форма премине хигиеничен обучение и сертифициране.

Работниците с изтекъл срок документи не трябва да бъде позволено да изпълняват задълженията си, в противен случай наказанията за тях и компанията-работодател.

Кой е длъжен да пази medknizhki?

Законът предвижда, че санитарните книги са документи на строга отчетност. Уважение за тяхната безопасност - задължение на работодателя. Разрешено за издаване на книга за ръката на работниците и служителите в ограничени случаи: ако те продават храна чрез дистанционно малки точки на дребно продават стоки от превозното средство.

Персонала служители на компанията, работодател да проследят колко валиден санитарен книга и, ако е необходимо, може да изпрати експерти да преразгледа. От тях се изисква да се провери автентичността на документите, получени от новоназначените лица.

Когато специалист и трудовите отношения на дружеството прекратява последната книга се издава в деня на уволнението. Тя трябва да бъде представен на новия работодател.

Ако откриете грешка, моля изберете част от текст и натиснете Ctrl + Enter.