Износване на гумите, как да се определи вида и причините

С пробег на превозното средство техническо състояние на гумите варира, което води до намаляване на ефективността на контрола на машината и безопасността. Основното, което да следва равномерно износване на гумите, както и за да се избегне шофиране на кола на минимално допустимата дълбочина на грайфера на гумите. В настоящата статия ще говорим за износване на гумите, неговите видове и причини, а също и за това как да се провери степента на износване.Видове износване на гумите

Как мога да разбера износване

Как да се определи проблема с износването на гумите, която се дава може би всеки амбициозен шофьор, а не само за начинаещи. Има няколко начина, по които каучукът се определя от износване:

 • дълбочина на протектора на гумата;
 • Индикатор за производство на гуми;
 • Промяна на цвета на гуми.

Устойчивостта на износване на каучук зависи от химическия състав на каучука. Тъй като състоянието на гумите оказва влияние върху безопасността, всеки шофьор трябва да го правило редовно да се проверява нивото на износване направи. Tread гуми - единствената част, която се занимава с пътя, а дълбочината му се отразява на качеството на контакт с пътя.

минимални правила Допустимите дълбочина на протектора: лятна гума - 1.6 мм, през зимата - 4 мм. За да се определи степента на износване на протектора може да бъде използване апаратчета или специален инструмент за измерване на дълбочината на протектора. Ако налягането на гумите е подложена на голям шанс да се пробие.

Видове износване на гумите, са следните:

 • неравномерно износване на гумите;
 • вдлъбнатини в каучука;
 • местно износване под формата на петна;
 • Тир херния (издуване);
 • гребен (serrate) износване.

В сегашния си вид разгледа всеки вид по-подробно.

Причините за неравномерно износване на гумите

Как мога да разбера износване

Неравномерно износване на гумите - неравното развитие на автомобилни гуми в различни региони на протектора. В класацията на най-често срещаните проблеми, свързани с образуването на гумата, поради тази причина е на първо място. Причини за неравномерно износване на гумите, са както следва:

 • чертеж или плъзгане;
 • шейни (странично въртене сила);
 • естеството на самата гума.

Поради неравномерно износване се увеличава разхода на гориво, повишен риск от инциденти, лесно се повреждат ходова част на колата, много по-бързо живота облицовки гума и така нататък.

Когато едностранно износване на възможното намаление отида, той попада в границите от 15 на сто до 30. Както се вижда от рейтингите, този проблем е много често и се случва по-често, отколкото други. За да се определи тази грешка трябва да изпълни сходимост, а в случай на несъответствие индекси, извършване на геометрия колела.

В двустранния централен и износване, отклонение се намалява от 5% до 10%. Основните причини за този проблем е, че разликата между налягането в гумите. В този случай, ако налягането е под допустимите норми, износването на гумите по краищата, както и тези, които обичат да се изпомпва лицето на колело с централно износване. За да се предотвратят подобни проблеми, е необходимо да се следи налягането в колелата.

Вдлъбнатини в каучука

Как мога да разбера износване


Друг проблем, който е общ, според оценките на износването на гумите са вдлъбнатини в каучука. Визуално, такива гума видими вдлъбнатини и подутини по външната страна. Основните причини за поява на тези проблеми са проблеми със суспензия на превозното средство, така че да има достатъчно омекотяване подутини на неравностите.

Ако се установи проблема, той най-напред трябва да се отнася сервиза и да направи диагностика на ходовата част на автомобила, за да се идентифицира дефекти. Практиката показва, че причините за това влошаване са в шок вина. След определен дефект подпора, да ги замени, както и най-големия износване на гумите, то също трябва да бъде заменен.

Местна износване под формата на петна

Как мога да разбера износване

Причините за възникването на такъв дефект е - аварийно спиране с блокиран колело. Също така да предизвика появата на петна може да бъде продължително съхранение на колата на паркинга. За това, за да се избегне (ако имате намерение и в дългосрочен план да се оставя колата на паркинга), е необходимо да се увеличи налягането на въздуха в колелата.

Научете такъв дефект е достатъчно лесно да се погледне на гумата: ако то ще бъде видимо плоски петна, това ще означава, че това е дефект. Премахване на това доста лесно, след като подгряване на гумите, те ще се върнем във форма. Езда на гума до определен момент е допустимо, обаче, е по-добре да не се забавя възстановяването.

Тир херния (изпъкнали)

Как мога да разбера износване

Хернии гуми визуално изглежда ка издутина върху повърхността на гумите. Често такъв дефект се появява на страната на гумата и е свързан с вътрешния нараняването. Обикновено такова влошаване на дисплея се появява в резултат на ПИН страна на волана, и след като такъв дефект не се случи. Това може да изглежда като седмица по-късно, или дори един месец.

Гребен (serrate) Носете

Как мога да разбера износване

Този вид дефект се проявява от факта, че докато гумата на кола превозно средство е деформиран, а точката на контакт с повърхността на пътя на протектора на гумата се притиска навътре и се изправи с по-нататъшното движение. Заради този дефект се увеличава при търкаляне на гумите шум, а това води до факта, че предната част на протектора носи над гърба.

Избягвайте такъв дефект е почти невъзможно, тя може да бъде само на ниво отрицателното им въздействие върху работата на гумата. Това се постига чрез обръщане на колелото.

Как да удължим живота на гумите

Как мога да разбера износване

В този случай, ако дълбочината на протектора не се достига своя минимум, да удължи срока на експлоатация може да бъде с помощта на рязане. рязане на гуми протектор удължава живота на услуга, но тази работа се извършва само на каучука, която е снабдена с рязане. Трябва също така да се каже, че след като съпротивлението на износване се намалява. Определени такива гуми от следните обозначения:

Плешив гуми и тези, които не са обозначени с този етикет, не са обект на рязане на протектора. Също така да се отбележи, е, че ако един шофьор няма опит на подобна работа, по-добре е да се възложи тази работа на професионалистите, тъй като неправилното рязане може просто да съсипе гумата.

Най-здрав каучук

Как мога да разбера износване

Някои хора вярват, че най-устойчиви на износване каучук - това лято, вярно или не? В действителност, това е заблуда, и както се вижда от рейтингите на реномирани автомобилни портали, трайност изпълнение на всеки производител са различни. Има много фактори, които влияят върху износването на гумите: стил на каране, състояние на пътната настилка и др.

Така че това е безопасно да се каже коя марка производител се характеризира с висока устойчивост на износване е практически невъзможно. Преди да купите нови гуми шофьор е по-добре да се прибегне до информацията в интернет на най-популярните портали автомобилистите и да видим къде най-висок ранг производители на издръжливостта.

Как мога да разбера износване

Това е време да обобщим. Тир износване на протектора може да доведе до проблеми по време на пътуването, така че трябва да го направи по правило да се запознаят за износване. В крайна сметка, в допълнение към създаването на извънредни ситуации по езда на гуми, които носят големи, може да доведе до сериозни последици за здравето на шофьорите и минувачи.