Информация блок - studopediya

5.1. Обща характеристика на състоянието на медицината в Западна Европа в епохата на класическите Средновековието.

Ерата на формирането и развитието на феодализма в Западна Европа (5-13 см.) Обикновено се характеризира като период на спад култура, времето на мракобесието, невежеството и суеверието. Фигури на Ренесанса (15-16 см.) И съвременност (17-18 см.), Борба срещу феодализма и възпрепятства развитието на философията и естествени науки на религиозно-догматичен мироглед, схоластика, противопоставени на културното ниво на непосредствените му предшественици, от една страна, античност, а от друга - да се създаде нова култура, или чрез оценка на периода, който разделя античността и Ренесанса, като стъпка назад в развитието на човечеството.Поради обективни исторически обстоятелства варварски племена завладяват цялата територия на Западна Римска империя, не е и не може да се превърне наследниците на късноантичната култура. На Запад, църквата пое контрола на културното развитие и духовен живот, образование и медицина. Духовниците настоя, че всички възможни знания, вече предвидени преди всичко в Свещеното Писание. Нови открития са били лишени.

В основата на всяко познание е обявен Аристотел. 384-322. Произведения на Аристотел: "История на животните", "части от животни", "Движението на животните" отдавна служат като източник на информация за зоологията, и до известна степен в основата на описателен и сравнителна анатомия. Доктрината на биологичната приложимост, включително и за взаимодействието на органи в тялото, както и за живота и развитието на организма като процес на целенасочено движение да се образува, тя имаше голямо влияние върху биомедицински гледка Гален, цялото Средновековие медицина. Всяко положително знание имал право да съществува като средство за илюстриране на богословски истини. Следователно просперитет мистика Дори и в XVII век. запазил вярата в магьосничество. Борбата с него е един от най-важните функции на държавната съдебна власт. В 8-ми век. народите на Европа са създали национална литература, адаптиране на латинската азбука, за да си диалекти. Има университети, светско училище. Започва да се развива и това познание е. Всички изследвания средновековни учени провеждат изключително с богословски гола

Въпреки това, в областта на здравните въпроси средновековна Европа не въведе нищо ново. Баня е станал рядкост в Средновековието. Обществени бани не са били, както и в частни домове. Само в помещенията на манастира за измиване. Но в XII век. Баня стана мода. В Париж през 1292 26 обществени бани. За боклука хвърлен в реката или близките канавки. боклук колички услуга бе организирана в Париж само в XIV век. Тоалетни не са във всеки дом. Отпадъци, отпадъчни води в специални ями. Сливания в век XIV-XVI. Поради липсата на канализация, голям брой от епидемии. Лекарите почти не може да признае това заболяване. Патогените се не са известни, лечението не съществуват. Смъртността 70-97%. Тестван рецепта -bezhat на замърсената почва, а по-нататък и да се върне по-късно. Болниците функция (в църковните институции предимно) излиза извън рамките на болницата. По-късно в болницата на базата на градските лордове и заможни граждани. Болниците се обръщат към благотворителни институции, достъпът до които е отворен само бюргери. Болницата все още е под закрилата на църквата и нейната собственост по силата на неприкосновена. Ето защо, заможните граждани, които желаят да инвестират в болницата. Научно медицина не е добре развит. Магия, астрологични наблюдения и религия. Кръвопускане и лечение на стомашни основните средства за защита в комбинация с четенето на "Отче наш". Лечебните свойства, приписвани на скъпоценните камъни и всякакви рядкости (жаба) на черния дроб. Хирургия забранено.

Като цяло, нивото на практическата медицина в средновековна Европа е по-ниска, отколкото в Византийската империя и арабския Изток. Натрупал значителни материални по хирургия.Хирурзите бяха разделени в групи: kamnesechtsy, костни създателите, бръснари, те също Кървави. Долна група се състоеше банята - царевица оператори. Във Франция, хирурзите първо на всички да имат равни права. Те са били в състояние да създадат училища.

5.2. Характерните черти на средновековната наука от Западна Европа. Scholastica и медицината.

5.3. Развитието на образованието. Университетите. Изследователските центрове: Салерно, Монпелие и др Арнолд от Виланова и работата му ", Салерно Здраве кодекс.".

В 9-10 век. общото ниво на образование в Западна Европа се увеличава. . Дворец школата на Charlemagne гимназия в Type (796) и др Въз основа на катедралата и големи светски училища The стана университетите в Болоня (- голяма катедрала школата на Шартр, Реймс, Йорк и други градове за подготовка на висшето духовенство, са били установени светски училища 1158), Оксфорд (12 инч), Кеймбридж (1209), Париж (1215), Саламанка (1218), Падуа (1222), Неапол (1224), Монпелие (1289), Прага (1348), Краков (1364) и други градове. Със самото си основаване и до размера на 15-16-ти век. ботуши са предимно образователни институции за духовенството. Това е съвсем естествено явление, защото духовенството монополизирани всички сфери на дейност, настоявайки образование. Първоначално университетът е корпорация на учени и студенти, подобни семинари

По време на разработването на Средновековието от средновековни медицина центрове, включително и университети. В XI инча Първоначално университетът е корпорация, учени и студенти от подобни семинари. Възникнали в университета в Салерно, превърнато от Медицинския факултет на Салерно, в района на Неапол, а в XI - XIII век. всички университети в Болоня, Монпелие, Париж, Падуа, Оксфорд и на други места. Броят на студентите в медицинските училища не надвишава 10 души. Възпитаниците на средновековните университети, лекари, интернисти (терапевти) за диагностика на заболявания, основаващи се на импулсни проучвания появата на урината, понякога диагноза и лечение предписания задочно, без да разглежда пациента.

През 1238 го позволи професори Салерно med.shkoly отворен за демонстрация 1 труп в 5 години. Първата медицинска Аутопсията е направена в Болоня, в 1302 само 14-15 vv.otdelnye университети започват да получават разрешение за анатомични демонстрации. Широко разпространени мистични идеи. Астролози, магьосници, гадатели успешно се състезаваха с лекарите.

Талисмани, хороскопи, магии. Само два университета - в Салерно и Монпелие преподаване медицина се извършват на достатъчно високо ниво. Салерно училище е на светския характер. Тя бе представена от правото да предоставя заглавието на лекар и издава лицензи. Обучение училище беше предшествано от 3-годишен. курс за обучение, последвано от 5 години учи медицина, а след една година стаж. (Intern)

Училището Салерно образовани много известни лекари. Жените също имат право да се научат, но неизвестен характер на обучението им. Вероятно дамите се специализират в акушерството, оставяйки училище за професионални медицински сестри и акушерки.

Арналдо е посочено в препоръките на кода в диететика и предпазване от заболявания, а също така донесе известна информация за структурата на човешкото тяло, с описание на костите, зъбите и кръвоносната система. Най-ясният описание стомана представяне на четири темперамента, тогава вече познати на повечето лекари.

Религиозен морал, осъждаща "проливане на кръв", осъден учениците и учителите в теоретично обучение. Аутопсията на човешки трупове, които се е превърнало в обичайна практика в днешно време, до XV - XVI век се извършва със специална заповед на градските власти. Ще управител на Лангедок херцог на Анжу в 1376 Монпелие университет получи разрешение да вземе тялото на екзекутиран престъпник веднъж годишно. Анатоми Салерно с опит по-големи трудности: тя издава само един труп в продължение на пет години. Университетът в Париж, е строго забранено хирургия и клиничен преглед. Магистър по Мондино де Luzzi (1275 - 1326 година) на Болоня в продължение на много години, преподаването е произвела аутопсия само две трупове и все още успява да напише забележителен учебник по анатомия.

Един от първите канцлер на училището на Монпелие беше Роджър Салерно. Според устава на училището въвежда степени: бакалавър - да са преминали polukursovye изпити лиценциат - за последния пълен курс (заглавие им даде правото да практикува медицина) и магистърска - за лица, поканени да се учителите от училище корпорацията. Преподаването е проведено на същата система, както и в Салерно. През 1289 година училището става част от Open University в Монпелие. В края на 13-14 век. в Монпелие за около 10 години той преподава Арналдо де Виланова - един от най-известните лекари от Средновековието. Интересите му са били много широк: той е участвал в токсикологията, набирането на средства за удължаване на живота и борбата със старостта, той развива въпросите за диетично хранене и хигиена, пише книга за свойствата за обработка на виното, е стегнат контур практически терапия ( "молитвеник"). В началото на 14 век. учи делата на школата на Салерно, се посочва в стих медицински кредо на това училище в областта на диететиката, промоция на здравето и методи за профилактика на заболяванията - ". Салерно Здраве код" Тази работа, публикувана за първи път през 1480, а след това много време навън на много европейски езици.

На клиничната медицина се счита за най-прогресивен университета в Монпелие. Тук, програмата предоставя медицинска практика, която се проведе в предградията болница. Ако в началото на XIII век учениците научават, като посетите професори по хирургия, задължително шестмесечно практика извън Алма матер е въведен през 1240. През 1309 по време на клиничното Стажът се увеличи до 8 месеца. В други университети, хирургия не се преподава и дори не се включват в броя на медицинските дисциплини.