Инфекциозна болест лечение и профилактика на инфекциозни заболявания

общо описание

Име инфекции

Инфекциозни заболявания ( "infectio" - инфекция) - група от заболявания, които са причинени от проникване на патогени в тялото (патогенни микроорганизми). За да патогенни микроби в капан в тялото, може да доведе до инфекциозни заболявания, тя трябва да бъде в състояние да преодолее съпротивата на човешкото тяло и имат токсичен ефект върху него. Тези качества експерти наричат ​​вирулентност (вирулентност). Някои патогени токсини освободени (ендотоксини) в процеса на самоунищожение (коремен тиф, холера). Други инфекциозни агенти произвеждат токсини (екзотоксини) по време на жизнените си функции (дифтерия, тетанус).Коловите инфекциозни заболявания имат 20-40% от всички човешки болести. Проучване, превенция, диагностика и лечение на инфекциозни заболявания, ангажирани в микробиологичните и медицински дисциплини като урологията, венерология, епидемиология, вътрешни болести, гинекология, фтизиатрия, имунология, оториноларингология, вирусология и, разбира се, клон на медицината, "инфекциозно заболяване".

поток процес на инфекциозни заболявания

Име инфекции
Инфекциозни заболявания са различни от неинфекциозен с това, че патогенният агент и тялото имат определена биологична активност на инфекциозни заболявания. В патогенен микроорганизъм е мощен стимул за въздействие, което се случва на тялото сложен процес. Още в самото начало на процеса Има два основни връзка - физиологичното състояние на инфекцията в организма и патогени. Съотношението между тези елементи във всеки случай могат да бъдат различни в зависимост от фазата, фаза периода на процеса на инфекцията. Моля, имайте предвид, че не само пациентите, но и се възстановява от инфекциозни болести хора могат да служат като източници на патогени (чревни инфекции, дифтерия и някои други). Някои хора могат да бъдат носители на инфекцията без да се разболеят себе си.

В развитието на патологичния процес са идентифицирани няколко основни стъпки:

 • време на инфекцията - има проникване на патогени в тялото;
 • инкубиране (скрити, латентни) период - продължава от момента на инфекцията на проявление на симптомите на заболяването;
 • предупредителните симптоми (предшественик заболяване) - придружен от леко повишаване на температурата, главоболие, чувство на слабост, неразположение;
 • период на увеличаване на заболяване - е пореден появата на симптоми, характерни за дадено заболяване;
 • средата на заболяването - времето на изразени прояви на специфични симптоми на заболяването;
 • избледняване период заболяване - придружено от изчезването на клинични признаци на заболяване с бързо (криза) или бавно (лизис) температура капка;
 • възстановителен период - продължителността зависи от общото състояние на организма, условията, в които се намира на пациента, тежестта на това заболяване.


За много инфекциозни заболявания при човека (едра шарка, тиф, грип, скарлатина, дифтерия и т.н.) се характеризира с развитие на усложнения на заболяването. След инфекциозни заболявания при хора за известно време или завинаги става имунната към ефектите на неговите инициатори (придобива имунитет).

Класификация на инфекциозни заболявания

Инфекциозни заболявания при човека, в зависимост от специфичния механизъм предаване и място преференциално процеса локализация разделени в следните групи:

 • чревния - салмонелоза, холера, дизентерия, паратиф А и В, хранително, ehsherihioza, коремен тиф;
 • инфекции на дихателните пътища - варицела, SARS, морбили, грип, микоплазма инфекция на дихателните пътища;
 • transmissovye или кръв, инфекции - малария, чума, рецидивираща треска и тиф, HIV инфекция;
 • инфекциозни заболявания обвивните - тетанус, антракс;
 • Инфекция с множество режими на предаване - инфекциозна мононуклеоза, Ентеровирус инфекции.

Поради естеството на инфекциозни агенти са разпределени в:

 • вирусни - морбили, грип, парагрипни, HIV инфекция, вирусен хепатит, менингит, цитомегаловирусна инфекция;
 • прионов - фатална фамилна инсомния, куру, болест на Кройцфелд-Якоб;
 • протозойна - kritosporidioz, амебиаза, izosporiaz, бабезиоза, токсоплазмоза, blastocystosis, малария, balantidiasis;
 • бактериална - холера, чума, дизентерия, стафилококови и стрептококови инфекции, салмонела, менингит;
 • микози (гъбични инфекции) - спортист, аспергилоза, кандидоза, мукомикозис, криптококоза, chromomycosis.

Инфекциозни заболявания също са разделени на зоонотична и anthroponotic. Чрез Зоонозите са болести по животните, агенти, които могат да влизат в човешкото тяло и (бяс, антракс, туларемия, FMD, бруцелоза, лептоспироза, листериоза) заразяване. Anthroponoses са изключително човешки заболявания и предава между хората (морбили, коремен тиф, холера, дизентерия, едра шарка, тиф, дифтерия). Причинени от паразити (животински патогени - насекоми, протозои, кърлежи), наречена паразитно заболяване или инфекциозен.

Сред всички инфекциозни заболявания определя редица особено опасни инфекции, наречен карантина. Те се характеризират с тенденция да се разпространява бързо, силно заразна, сериозна епидемия, и в продължение на по-голям риск от бърза смърт. Световната здравна организация за тази група включва едра шарка (счита за да бъде изкоренен в света от 1980 г. насам), чума, жълта треска (и подобни на нея по епидемиология треска Ебола и Марбург), холера. В България, особено опасен инфекциозни заболявания се считат за антракс и туларемия.

Методи на инфекция, лечение и профилактика на инфекциозни заболявания

Име инфекции
Лечение на инфекциозни заболявания обикновено се извършва в специализирани болнични отделения, в леките случаи могат да бъдат излекувани у дома. Стриктното придържане към противоепидемичния режим е наложително. Съвременната медицина е създала и успешно използва голям брой ефективни лекарства. Това антибиотици, ваксини (използвани за профилактика на инфекциозно заболяване), различни видове имуноглобулини, бактериофаги и т.н.

Превенция на инфекциозни заболявания не е толкова важно, колкото и лечение на инфекциозни заболявания. Той отдава голямо значение на образованието на чистотата в хората. Обикновените измиване на ръцете след използване на тоалетната, свърши мръсната работа, храната вече може да ви спаси от много чревни инфекции. Освен това, източникът на инфекцията може да бъде не само обществени места, но и пари, железопътен транспорт, повърхностно броячи и други. Закупени плодове и зеленчуци могат да бъдат източник на червеи и други опасни микроби, така че те със сигурност ще се измиват добре преди ядене. Инфекциозни превозвачи са хлебарки и гризачи, за борба с което индустрия произвежда широка гама от инструменти, което е необходимо да се обработват техните места за натрупване и разпространение. не може да се отхвърли комари и кърлежи. Тези насекоми са особено опасни, защото те носят не само енцефалит, малария и СПИН, но с кръвта на заразен човек. За защита срещу кърлежи и комари има много кремове и аерозоли за използване на облекло и лицата, извършващи фумигация и репеленти.

Инфекциозни заболявания на Medznayke

На страниците на медицински eptsiklopedii "Medznayka" ще научите как да себе си и семейството си срещу инфекциозни заболявания защити, как да се справят по-ефективно с инфекцията и да се предотврати по-нататъшното му разпространение, ако то вече е дойде у дома си

Полезни ресурси: