Хронична сърдечна недостатъчност тежестта на заболяването

В зависимост от тежестта на симптомите са три степени на тежест на застойна сърдечна недостатъчност:
  • 1 степен - компенсирано (лесно);
  • 2-ри етап - subcompensated (умерено), тя на свой ред е разделен на степен 2а и 2Ь;
  • 3 степен - декомпенсирана необратим (тежка).

Първата степен на застойна сърдечна недостатъчност

Основните симптоми на хронична сърдечна недостатъчност от първа степен - умора, раздразнителност, лош сън. Когато значителни физически натоварвания, дълъг разговор, недостиг на въздух (особено често след тежка храна). Pulse бързо, особено след физически упражнения. При проверка преслушване лекар открива симптомите, характерни за сърдечно заболяване, което е довело до развитието на сърдечна недостатъчност, но те често се изразяват леко.След компетентен лечение на състоянието на пациента бързо се върна към нормалното, симптоми на сърдечна недостатъчност изчезват.

втора степен

Втората степен на конгестивна сърдечна недостатъчност е разделена на степен 2а и 2Ь.

2а със степен на недостиг на въздух се появява вече при леко натоварване. Пациентите се оплакват от безсъние, загуба на апетит, достатъчно сърцебиене, тежест в горната дясна част на квадрант. Това физическо изследване са подобни на тези на първия етап, но всички аномалии са изразени в много по-голяма степен.Като първа стъпка, след лечение, състоянието на пациента се нормализира, идва почти пълна компенсация.

2б от степента на състоянието на пациента е много по-трудно. Недостиг на въздух се появява периодично и в покой, подуване на корема, черния дроб е увеличен и болезнен, притеснен за силна болка в десния горен квадрант, редовни нарушения на съня. Показват подуване на краката, цианоза на кожата. Pulse достига 100 удара в минута, дори в покой. Понякога има болки в гърдите, кръвохрак. Въпреки това е възможно да се постигне пълно обезщетение, а в някои случаи дори и в продължение на месеци.

Третата степен на застойна сърдечна недостатъчност

На този етап на пациент с тежко заболяване, са постоянно excruciates задух, оток разпространение на цялото тяло, придружено с цианоза на кожата и лигавиците, понякога с жълтеникав оттенък. Когато кашлица често се разпределят кървави храчки. В леки пращене се чува добре. Pulse често и слаб. Често има аритмии.

Сърдечна недостатъчност е трета степен, за разлика от втората е необратимо. Подобряване на състоянието с правилното лечение е възможно, но това е краткотрайно. На този етап, тъй като тежка необратими щети се развива в сърцето и други органи, които засягат нервната система и. Сънливост и депресия се редуват с периоди с безсъние, психическа възбуда и объркване. Присъединявайки се към едни и същи на този етап бактериална инфекция почти винаги води до по-тъжен край.

По този начин, при лечението на хронична сърдечна недостатъчност е много важно, за да се предотврати развитието на патологичния процес до трета степен, които съвременната медицина не е в състояние да се справят с нарастването на необратими изменения в организма.

Page е било полезно? Споделете го в любимата си социална мрежа!