Хризантемата в саксия грижи, трансплантация и репродукция в дома

Хризантемата - познато име от рода на едногодишни и многогодишни растения от семейство Сложноцветни. Повечето видове на това цвете има хилядолетна история и страната на произход Китай. Преди засаждане, много градинари имат въпроси за това как да расте хризантеми, така че растението създава настроение и приятен за окото. Решихме да се отговори на основните от тях.Как да расте хризантема

Видове и сортове закрит цвете хризантема и снимки на това цвете

В нещо като 29 вида растения отделят. Всички видове са 150 разновидности на хризантеми. За отглеждане в семейна среда е подходяща четири вида: Китайски хризантема, Хризантема храстова, хризантема Indicum и хризантема корейски.

Китайска хризантема е на хибриден произход, в резултат на сложен и древна подбор въз основа на видовете от Китай и Япония. Изглежда маломерна многогодишно растение, чиято височина варира от 30 до 130 см. Има силни изправени издънки, месести и овална копиевиден оставя до 7 см, с богат аромат. Цветето е също цяло големи зъби остриета и прост тоалетки големи съцветия кошници.

Как да расте хризантема

В снимка Хризантемата храст

Хризантема храстова бе доведен от Канарските острови. Прилича на вечнозелен храст, достигащ на височина 1 m Той стреля по форма изправени, разклонени и тънки, и листата. - разделени. Stipules имат нередовни остриета, и съцветия - просто една голяма кошница 5 cm в диаметър. Развива се добре в по-мек климат, както и в райони със студено време и зимата обикновено се отглеждат в контейнери. Ето защо, много започна да расте това растение като закрит.

Хризантемата индийски много често се срещат в продажба в пота. Той е идеален за отглеждане на закрито. Подходящи места за размножаване: подпрозоречни первази, балкон, цветни оранжерии, зимни градини. Популярни сред феновете на тези сортове са индийски хризантема като "Аврора", "Altgold", "Сняг Elf" и "Елен".

От други трайни хризантеми стои корейски хризантема. Тя може да се отглежда в оранжерии. Сортовете на този вид се изолира в отделна група - кълбовидни хризантеми като растителни цветя като ярки балони. Най-голямото търсене е за "Navara", "Orange Jam" и "Стела".

Сред градински растения са най-популярните видове и степени на хризантеми:

 • Китайски (най-популярният вид);
 • Индийски (понякога отглежда в полето за бъдещо рязане);
 • Корейски (често отглеждани за украса парцел);
 • годишен (трицветно, поле, коронарната);
 • сферична ( "Ida" "Knoop", "Multiflora");
 • по-рано. бели и пъпките сортове хризантеми.

Грижа за саксийни рози у дома

Как да расте хризантема

Hrezantemu трябва да бъде поставен на източната или западната страна

Всеки Хризантемата има редица правила за продукти домашна грижа. Те включват съответствие с достатъчно ниво на светлина желаната температура, добро поливане и редовно пръскане с вода.

Хризантемата стая в идеалния случай трябва да бъде на изток или запад страна на прозорците. На северните прозорци на хризантема няма да цъфти, и от южната страна на едно растение може да получите твърде много светлина и топлина. Един от вариантите - едно цвете може да се постави на хладно балкон нормално.

Оптималната температура за отглеждане

нормален температурен диапазон за растежа на хризантеми в такива сезонни диапазони: зима - от 3 до 8 ° С, през пролетта и есента - от 15 до 18 ° С през лятото - от 20 до 23 ° С При спазване на тези параметри растение има голям брой пъпки и цветя достатъчно дълго време.

Поливане цвете у дома

Хризантемата се нуждае от достатъчно поливане, но я напълнете с вода не е необходимо. Също така, не използвайте поднос под тенджерата и излейте течността гърба. Как да се определи най-доброто време за поливане? След като най-горния слой на почвата изсъхне, след това можем спокойно да се полива.

пръскане

Хризантемата оригинален продукт на растителна градина, а тя е, както всеки друг, обича влага. За да се поддържа достатъчно ниво на влагата във въздуха е необходимо да се пръска на цветето. Тя може да бъде поставен в непосредствена близост до стъклен съд с гърне с вода или овлажнител.

хризантеми за съхранение през зиматаКак да расте хризантема

Хризантемата зимата трябва да има почивка

Известно е, че през зимата почивка на растения и сила растителност печалба преди следващия период. Не е изключение от това правило и хризантема. За да се цвете, колкото е възможно е запазил предишния си вид, трябва да се извършват редица препоръки. В зависимост от това къде в студения сезон ще се съхранява на растението, има различни методи, за да поддържат своята жизнеспособност.

Яркият, хладно място (на затопляне на тераса, веранда или веранда)

След хризантема разцъфна се нарязва на височина от 10-15 см и се установява на зимата на хладно място с достатъчно светлина. Нормалната температура да се поддържа растенията в този период е 3-8 ° С Необходимостта от поливане на растенията е почти отсъства: само 1 на месец.

В стайни условия

Ако хладно помещение в къщата липсва, тогава хризантема държи на перваза на прозореца в къщата. След засаждането на минималната разреза, премахнете всички мъртви листа, клонки и пъпки. поливане режим спазва същите, както по време на вегетация.

Друг начин за зимуване хризантеми - я държи в мазето. Тя прилича на предишните два метода, растението се нарязва до 10-15 см, отстранява всички сухи листа, клонки и пъпки. Няколко дни преди зимата на почвата в саксията трябва да са добре напоени. Преди съхраняване, почвата трябва да е влажна, но не и скучен.

на открито

Няколко разновидности на хризантеми могат да прекарат зимата на открито място, но с приюта. Стеблата се отрязват до 10 см и се пълни с торф, суха почва или падналите листа. Следва също така да включва конструкт пластмасов филм или друг материал, който може да служи като покритие. Този метод е много рисковано, защото е трудно да се предскаже как растението да оцелее зимата.

Грижа за домашни хризантеми по време на вегетация (пролетта и лятото)

Как да расте хризантема

1. хризантема пресаждане в нова почва

Младите растения се присаждат всяка година, за да пот нов, по-висок обем. Почвата за цветето взети неутрален, водопропусклив и съдържащ достатъчно количество хранителни вещества. Основата се състои от съотношение земята трева, пясък, растително градинска пръст и хумус (4: 1: 4: 1).

2. Поставяне на хризантема на перваза на прозореца, балкон, градина

Начало препоръчвам хризантема пролетното засаждане на открито място, така че тя да е добре отгледани и разцъфтя обилно през есента. През зимата, то отново ще бъде необходимо да се изградят и да се определи на топло място.

3. Започнете поливане и торене

Оплоди това растение не по-рано от 2 седмици след трансплантацията, при условие, че почвата не е хумус. Ако е добавен формирането на обличане на почвата, а след това на цветето не може да оплоди месец след трансплантацията. Както пролетта и лятото хризантемата на образува храст, той трябва тор на присъствието на азотни съединения. Но преди цъфтежа (края на лятото) за образуване на пъпки, не е излишно да употребата на калий и фосфор оплождане.

4. Започнете формирането

Как да расте хризантема
Открийте какво трябва да знаете как да се грижите за puansetiya на цветята у дома.

Защо не хризантема цъфтеж

Главната особеност на правилното функциониране на хризантеми - той трябва задължително да цъфтят през есента. Ако това не се случи, тогава нарушено грижите на растения. Честите причини за липсата на цветя: липсата на светлина, по-късно резитба, беден на хранителни вещества почви и липсата на торове. Ако правилните нарушения, хризантемата все още не е време ще зарадва своите ярки цъфтеж следващата есен.

заболявания хризантеми

Как да расте хризантема

Chrysanthemum силно податливи на заболявания

Помислете за основното заболяване на хризантеми и методи за тяхното лечение. Учените са идентифицирали 10 от най-честите заболявания, тези растения. Те включват:

 1. Spermatoschesis - причинена от вирусна инфекция, която води до деформация на цветя и листа петнистост на.
 2. Bessemyannost - вирусна инфекция, която причинява вреда на сортове с бронз-червен оттенък съцветие. Хризантемата е боядисан в жълто. Това води до деформация пигулата (време на заболяване, те са на различни дължини).
 3. Vertitsilloznoe увяхване - инфекция с гъбична природа. Тя влиза растението през корените. По време на болестта му листа пожълтяват и изсъхват, стебла и да умре.
 4. Dwarfism - вирусна инфекция. Да провокира забавяне на растежа и в началото на цъфтящи цветя деформирани.
 5. Ringspot - тип на вирусна инфекция, която причинява листата на хризантемите жълтеникави пръстени. Под влияние на тази болест са намалени и деформирани листа.
 6. Мозайка - тип на вирусна инфекция, която води до появата на листата на растението мозайка от петна.
 7. Брашнеста мана - гъбична инфекция, което вреди на младите филизи, пъпки, листа и цветя, които ги покриват с конкретна бял цвят.
 8. Ръжда - гъбична инфекция тип, която засяга цялото растение кръг петна и гъбични спори. В резултат на това листата пожълтяват и стават крехки издънки.
 9. Septoria петна по листата - също гъбична инфекция, която засяга листата на растението. Те първо се появяват жълти, кафяви петна след това, което води до растението умира.
 10. Сива плесен - гъбична инфекция, в резултат на което около растението има кафяви петна, а след това покрити със сив цъфтеж. В резултат на хризантема гниене заболяване.

Методи за лечение на заболявания, хризантеми

Как да расте хризантема

Ръжда по листата - инфекция на гъби тип

Когато лезии хризантеми лечение на вирусни инфекции не съществуват - премахване на болни растения. Вирусите не се предават на други растения, градински инструменти трябва да бъдат стерилизирани и за провеждане на борбата срещу насекоми, които могат да носят инфекцията.

Гъбични инфекции използват различни химикали. Например, анти-ръжда, Septoria и използване Botrytis меден оксихлорид, Bordeaux смес срещу брашнеста мана. Също така, някои производители са използвали съвременни биологични продукти, като immunotsitofit или fitosporin.

Това е от съществено значение както превантивни мерки под формата на елементарни правила съответствие грижи градина (торове, напояване, редуване на културите, копаене на почвата). Също така трябва да се премахне и да изгори болни растения, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

заключение

Познаването на информация за отглеждане на хризантеми могат да растат красиви цветя, които ще бъдат всеки ден, за да се даде настроението на другите. В допълнение, тази информация ще бъде от полза за всички любители на градинарството, за развитието на този полезен умения.