Хемостаза диагностиката и лечението на патологии

Хемостаза - сложна система, която гарантира постоянството на състоянието на кръвта. Ако нарушите целостта на съдовата хемостаза се случи. В този случай, ако кръвен съсирек извършва основни функции, той се разтваря.Какво е система кървене спирка?

хемостатична система се състои от три важни механизми, работещи гладко в същото време. В зависимост от условията преобладава един от следните механизми:

 1. Съдова-тромбоцитите. Тя се причинява от вазоконстрикция и разрушаване на тромбоцитите чрез затягане на седалката. Те се придържат, се активират и се залепва към увредената стената на съда. Сформирана "бял съсирек", който е доминиран от тромбоцитите.
 2. По време на коагулационни хемостаза отговарят тъкан коагулационни фактори. Този процес осигурява оклузия съд неразтворим фибрин. Полученият червен тромб защото в фибрина мрежа е, в допълнение към тромбоцитите, а дори и червени кръвни клетки.
 3. След ремонт повреден съдовата стена, разтваряне на кръвен съсирек.

Същността на функционирането на тази система се състои в това, че под влиянието на протеин тромбин, фибриноген се превръща във фибрин, неразтворим във вода. Всяко кръвен съсирек е особен смес от тромбоцити и фибрин. Без тромбоцити би било невъзможно да се актуализира повреден стена на кръвоносните съдове. Освен това, за възстановяване на целостта на контейнера играе важна роля т.нар получен от тромбоцити растежен фактор. Той стимулира възстановяването на тъканите.

При увреждане на кръвоносен съд в човешкото тяло настъпва такива последователни стъпки.

 1. Намаляването на повредената кръвоносния съд.
 2. Промяна на свойствата на съдовата стена на мястото на лезията. Част от тази стена се превръща в лепкава.
 3. Тромбоцитите се придържат към сайта дължи на промяна в характеристиките на съдовата стена. Едновременно свързване на кръвоносните съдове.
 4. Създадена спорна тромбоцитите съсирек.
 5. Работи съсирване механизъм, при който разтворим фибриноген се превръща в фибрин влакна неспособни на разтваряне във вода.
 6. Мрежата на фибрин улавя еритроцити и левкоцити, и те да се кондензира кръвта се съсирва. Поради това тя се превръща гъста и се превръща в червено.

По този начин, "хемостаза" концепции и "съсирването на кръвта" не са идентични. Процесът на кръвосъсирването е основен механизъм на хемостаза - спиране на кървенето. С медикаменти може да контролира процеса на хемостаза.

В организма има и фибринолитична система. Той унищожава фибрин. Основният компонент на такава система - плазмин генерирани от плазминоген. Тя улеснява този процес на активатор на тъканния плазминоген. Фибрин разделен на неговите продукти от разпада, а след това се свива и разтваря съсирека. Компонентите на фибринолиза включват простациклин, антитромбин III, хепарин.

Нарушенията на кървене

Хемостаза е това, което е

Заболявания, свързани с дисфункция на хемостаза неговите различни компоненти. По-специално, човешкото тяло е нарушена тромбоцит-съдова коагулация и хемостаза. Патологии могат да бъдат вродени или придобити, локализирани и генерализирани: • Коагулопатия, който разгражда системата на кръвосъсирване и антикоагулация.
 • Тромботична хиперкоагулация състояние, при което в процеса на съсирване на кръвта се увеличава в резултат на повишена активност на тромбоцити.
 • Hypocoagulation хеморагичен състояние, когато намалява кръвосъсирваща активност, което е свързано с активност на кървене печалба.
 • Дисеминирана интравазална съсирване - опасен процес поради високата коагулация с образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, търкалящи до намаляване на коагулация с изчерпването тромбогенни фактори и по-голяма унищожаване фибрин. Тези явления са придружени с кървене, шок и остра кръвосъсирване висцерална.

Нарушаването на хомеостаза в посока лезии са разделени в hypocoagulation, т.е. намалява съсирването на кръвта, и хиперкоагулация - увеличаване на кръвосъсирването.

намаляване на кръвосъсирването проявява в синдром човешки хеморагичен, в която съответната пациента за често кървене, кървене. Те се появяват в малки наранявания и дори неволно. Това се дължи на често тромбоцитопения и thrombocytopathy. Когато броят на тромбоцитите тромбоцитопения намалява. Когато кръв thrombocytopathy функция на тези елементи се намалява. Причини за намаляване на съсирването на кръвта, са:

 • генетични заболявания;
 • автоимунни реакции;
 • приемате някои лекарства;
 • костен мозък;
 • Недостигът на витамини, особено В12;
 • злоупотребата с алкохол;
 • хормонални нарушения, като дисфункция на щитовидната жлеза.

Отделно от това, следва да се отбележи хемофилия не се случи в този съсирването на заболяване на кръвта, загуба на кръв е опасно, дори за малко кървене.

От друга страна, увеличаването на съсирването на кръвта е местно и генерализирано. Причини хиперкоагулиращо:

 • увеличи приема на кръвосъсирването активатор;
 • увеличаване на броя на тромбоцитите;
 • попада в дейността на антикоагулация;
 • protivotrombicheskih понижаване свойства на стената на съда;
 • отслабване на фибринолитична активност.

Със значителен влизане в кръвния Прокоагулантна и кръвоспиращи активатори развиващите DIC. Голяма част от микротромби в съдовете. По-нататъшно развитие hypocoagulation, тромбоцитопения и кръвоизлив до изчерпване на системата на кръвосъсирването.

Диагностика и лечение на заболявания

За диагностика на заболявания, свързани с нарушения на коагулацията, използван анализ хемостаза. Тя ви позволява да се открият нарушения в кръвоносната система. Важно е да се направи една бременна тест. Тя показва следните параметри:

Анализ на хемостаза може да бъде взето в много болници.

Лечение на нарушения на хемостазата е да се премахнат отрицателните й ефекти върху тялото. Терапията с изключение на продукти, които нарушават активността на тромбоцитите. Важно е за лечение на инфекциозни заболявания и възпалителни процеси в организма.

Това е много важно за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Това може да стане чрез получаване мултивитаминни препарати. Назначава се от средства, като в състава на фактори на кръвосъсирването. Аминокапронова киселина. Жените трябва да направи усилие, за да се възстанови от менструалния цикъл.

Лечение на хемофилия се основава на заместителна терапия. Пациентът се прилага фактори съсирващи кръвта лекарства VIII, IX. Лечение на хемофилия В също се основава на въвеждането на фактори като II, VII, IX и X.

Пациентите трябва да обърне внимание на всички проблеми с кръвосъсирването, тъй като те могат да бъдат опасни за живота и здравето последици.

Популярни или нов

 • Комплексният подход за укрепване на кръвоносните съдове на главата
 • Venarus - евтин аналог с разширени вени
 • Какъв е рискът от инсулт и как да се лекува?
 • Прилики и разлики от инфаркт и инсулт
 • Възраст норми и декриптиране за анализ на холестерола
 • Диета за мъже с повишен холестерол
 • Степента на опасност и висок холестерол терапия
 • Характеристики на липопротеин анализ и резултати декодиране

Всички материали са на разположение и готови за образователна и некомерсиална употреба от посетителите Цялата информация е предмет на задължителна консултация лекар