Грижа за хризантема в саксия у дома сортове, засаждане, отглеждане

Как да расте хризантема

Кои сортове са подходящи за отглеждане в дома

Грижа за хризантема в саксия у дома е различен особени затруднения, но при спазване на основните нюанси, растението ще зарадва дълги, буйни цъфтежа. Chrysanthemum цветя често се използват за създаване на оригинални букети. Те изглеждат страхотно индивидуално, но също така и като част от икебана.Разнообразието от видове и разновидности ще направи букет от рози като изненада, което ви позволява да се измъкне от стандартните рози и гербери.

През последните години също станала популярна за да даде свежи цветя в саксия. Предимствата в един поглед: дълъг период на цъфтеж и възможността за по-нататъшно разреждане. Въпреки това, често се оказва, че едно растение се счита за фазата на растеж след изгубения дейност. За да удължите живота на фаворит за дълго време, за да се насладите на красиви цветя, можете да използвате съветите на тази статия и да расте пълен растение.

Как да расте хризантема

Разбира се, обичайните градински култури няма да се чувстват се удобно у дома. За да направите това, те са твърде големи и студена обичащи. Въпреки животновъди донесоха достатъчно сортове хризантеми, отглеждане, които могат да се извършват в жилищна среда.

Преди да купите, не забравяйте да се изясни този въпрос с него, и да бъдат внимателни при създаването на подходящи условия за домашния любимец, които ще бъдат обсъдени по-късно.

Видове и сортове хризантеми класификация

Най-разпространените и многобройни видове от това цвете - корейски Хризантемата. Има много разновидности на това, както и повечето от тях не са нищо общо помежду си. По принцип, класирането се извършва по листата и конфигурацията съцветие. Корейските сортове често се използват за отглеждане в домашни условия.

Индийски хризантема също е много популярен, има по-рафинирано форма и размер на съцветия. Засадени варианти се различават относително високо стъбло, което е голям (диаметър 15 см), цвете. Повечето индийски сортове хризантеми се отглеждат като градински растения.

Как да расте хризантема

Хризантемата Multiflora е почти перфектна сфера с малки пъпки. Характерна особеност е точно формата на цвете, както и многобройни пъпка и цъфтят активен, който се простира от един месец до две. След падане от цветя, стъблата трябва да се реже, а след това донесе капака на пот. Такива форми могат да бъдат украсени крайградски район, но през зимата е по-добре да се намери достатъчно топло помещение с добра вентилация.

Хризантемата Zembla голямо търсене като градина култура, но също така може да се намери сред описанията на стайни растения. Характерни черти на това растение са достатъчно големи съцветия, сплескани в епруветка непълни венчелистчета и широка гама от цветове. Най-познатите са жълти хризантеми и дори зелени и сини цветя се срещат сред избраните сортове.

Как да расте хризантема

Обща класификация на хризантеми:

 • Ако съцветия стойност по-малка от 80 mm, тези сортове, наречени melkotsvetkovye. Големи растения, съответно, диаметърът е много по-големи.
 • Под формата на съцветия се отличават кон одеяло и двойно-ред, двойни и полу-двойно. Можете да намерите родово име - Chrysanthemum сферична, който съчетава няколко групи с кръгли обемисти пъпки.
 • Според времето на цъфтежа са ранна, средна и късните случаи. Тази класификация е важно, ако искате и вие да се събират семена за по-нататъшното отглеждане на цветя. В късните сортове, те обикновено не разполагат с време, за да узреят, така че не са подходящи за засаждане.
 • Височината на стъблото и класифицира хризантема на филета (30 см) и средно (50 см височина).
 • Формата на венчелистчета и тяхното местоположение може да бъде romashkoobraznymi, със силна сърцевина (обикновено контрастен цвят). Двойни цветя не разполагат с такива характеристики, но може да включва венчелистчета с различна дължина и конфигурации.

Всички разновидности на това цвете е невъзможно да се опише, и още повече да се определят всички възможни цветове. "Класик" бели хризантеми не се мерят с популярността на рози и лалета, както и разнообразие от смеси ярко настроение в студено време.

Как да расте хризантема

Хризантемата стая е с по-компактни размери, при оформяне на храстите се образува сферични атрактивни дървета. В допълнение към чисто визуален ефект, това растение е известен със своята положителна енергия и много вярвания заслужават славата семеен талисман.

Най-популярната и всеобщата любов Chrysanthemum има в източните култури, особено за Япония. Налице е растение, отгледано в широки граници и е символ на богатство, любов и благоденствие. За да растат успешно в дома на японската версия на късмет подковата, трябва да се придържат към определени изисквания.

Правилната грижа за хризантемата

След закупуването е необходимо да отговарят на специалните условия, че заводът безопасно заби и не успяха да угоди на дълъг период на цъфтеж. Начало Хризантемата е изключително взискателна към светлината, но тя не търпи излишък. Достатъчно влага, е добре дошъл, но ако растението е да се попълнят, тя ще умре. За всички нюанси, свързани с отглеждането на хризантеми у дома, обсъдени по-късно.

Подготовка на почвата и пот

На първо място е необходимо да се грижи за подходящ състав на почвата. Ако сте закупили завода в специална детска градина за известно време, можете да оставите "дом" на земята, но след като хризантема зародиш, е желателно да се промени на капацитета с малко повече.Удължаване се извършва в саксия с подходящ размер (за предпочитане керамичен). На дъното на резервоара е необходимо да се дренажен слой от експандиран глина или чакъл.

Първи може да се използва от търговската мрежа, предназначена за цъфтящи растения, но максимална мощност и растеж ще се получи смес, съставена своя собствена почва.

Почва състав за хризантеми:

 • Turf земята - 2 части.
 • Приземен лист - Част 1.
 • Хумус - Част 1.
 • Едър пясък - 1 част.

Как да расте хризантема

Хризантемата обича пилешко тор за наторяване, но не се увличат, така че почвата да не стане твърде киселинни. Редовен разхлабване трябва да се извършва не прекалено дълбоко, за да не се повредят корените на растението. С цел предотвратяване на почвата с "заден двор" по-добре калциниран във фурна или активно се излива гореща вода, и след това се изсушава до нормално състояние.

Искаш ли нещо интересно?

Това ще предотврати появата на евентуални вредители и ларвите в почвата. Ако използвате почвата покупка, като правило, в това лечение не е необходимо.

Пресаждането хризантеми

Препоръчително е да се извърши тази процедура всяка година за младите растения. Ако цветето е "възрастен", честотата може да бъде намалена наполовина. Това цвете се нуждае от трансплантация на всеки две години.

Предпоставка е пълна замяна на смес на почвата, но част от него трябва да останат същите, както е описано по-горе. Новият тенджерата трябва да бъде в обиколка от около 2-3 см по-широк от предишния и 1-1,5 литра повече.

процедура за трансплантации е изключително проста. растение внимателно извлечена от старата саксия с буца земя, където се намира кореновата система. Стараейки се да не се повредят корените, растението се засажда в ново гърне, леко уплътнена почва. След хризантема процедури за присаждане са добре напоени и се оставя да престои в продължение на постоянно място на растеж.

Как да расте хризантема

Условия за растеж

Chrysanthemum стайна термофилни също оптималната температура за тя варира от 12-18 градуса по Целзий. Ако средната температура се издига много над 23 градуса, успешното отглеждане на хризантеми няма да работи. На един слънчев перваза на прозореца твърде близо до радиатора ще бъде твърде неприятно, така че най-добре е да се направи едно цвете на балкона или лоджия. Ако температурата на въздуха е прав, хризантема да расте бързо и цъфти скоро.

Първите признаци на авариен режим - сух и падат листа и пъпки.

За да се осигури достатъчно влага, растението се пръска с топла вода периодично. За да направите това, можете да сложите до отворен контейнер с вода, само в никакъв случай не може да излее вода в тавата за растенията. Това ще доведе до бързо унищожаване на корени и растения като цяло.

Слънчевите лъчи са изключително важни за тази светлина обичащи растения. Въпреки това, прави и силни са те може да изгори деликатните листенца. Продължителността на дневна светлина трябва да бъде в рамките на шест - осем часа. Това ще бъде достатъчно, за околната светлина, но твърде далеч от пота на слънцето ще бъде огромна грешка.

Как да расте хризантема

Поливане и торене

Хризантемата в саксия е изключително взискателна към поливане. Въпреки това, излишната влага е в състояние да убие корените или провокира гъбични заболявания. За да избегнете това, саксия с растение трябва да има добър дренаж. Всяко излишната влага, която ще се натрупват в тиган, веднага се отстранява, така че да не гниене на корените. Поливане Хризантемата е необходимо веднъж или два пъти седмично, като се избягват изсъхване на почвата. Вода за това се установява след няколко дни.

Чешмяна вода не може да се използва без пречистване. Температурата трябва да бъде стая, или на растението може да бъде болен.

Ще изпълнява оптимално пръскане на листата често, за да не страдат дехидратация растения. Също така, за нормалното развитие трябва да следи чистотата на листа, отстранете суши и почистени от прах.

Торове за растения от този вид се продават в завършен вид. Обикновено, концентриран разтвор, който се разрежда в определено съотношение с обикновена вода. Торене е много важно да се използват по време на активния цъфтеж най-малко веднъж на всеки десет дни.

Как да расте хризантема

образуване на храста

Хризантемите да станат визуално по-привлекателни, млади издънки трябва редовно да се захванете. В зависимост от сорта, то трябва да се прави на разстояние 10-15 см. Ако времето не образува храст, може да е самотно висок ствол и минимум пъпки.

Размножаване и отглеждане на хризантеми

Достатъчно okrepnuvshie растения доброволно позволи на младите филизи, от които е възможно да расте нов хризантема. Обикновено се използват три метода, които ще бъдат разгледани по-нататък.

Засаждане на многогодишни хризантеми:

 • Възпроизвеждането е възможно чрез пъпкуване. Завод след период на почивка започва активно нека младите филизи, които трябва да бъдат отделени спретнато от Буш-майка. Като цяло, можете да получите от едно до шест нови хризантема. Трансплантирането на издънки, произведени по същия начин, както е описано по-горе. Ако всичко е направено правилно, а година по-късно можем да очакваме първите цъфтящи малките.
  Как да расте хризантема
 • Хризантеми лесно се размножават и резници. Вероятност за успех тук е малко по-малък от първия метод, но също така подходящ вариант. Към това се отделя от растителен силно страничните стъбла леко тях (10-12 см) съкрати и пуснати на влажни почви преди поникване. Контейнер с изрезки, покрити с целофан, за да се осигури необходимата микроклимата. След това тенджерата трябва да бъдат отстранени в топло помещение и въздух се поливат редовно и почвата под резници. След известно време, вкоренени издънки са седнали на отделни саксии.
  Как да расте хризантема
 • Хризантемата семе - по-скоро труден начин за сядане. За тази цел, е желателно да се купуват продукти от доверени производители или независимо събират семена. В получава земята изложени семената и изпълнен cm слой от речен пясък. След това, в бъдеще разсад тава, покрита с фолио и се поставя на хладно място. Преди това, което трябва да се овлажнява на повърхността на земята, а след това тази процедура се комбинира с вентилация. Обикновено след две седмици се появяват първите издънки. След това постави разсад на прозореца, и след образуването на 3-4 листа, растенията са настанени в отделни саксии или открито място.
  Как да расте хризантема

Важното за отглеждане на хризантеми ще трябва захванете върха на установените растения. Така компактен храст впоследствие оформен заоблен.

Грижа трайни хризантеми след цъфтежа

Обикновено след месец и половина, растението постепенно избледнява. Ако забележите, че новите пъпки вече са почти изчезнали, а стъблата се започваме да се облегне от едната до другата страна, че е време да се даде хризантема почивка. Обикновено клонове изрязани в самия корен, почвата е добре напоени и пуснати на хладно и сухо място.

Покрийте съда не е необходимо, за да не се провокира появата на гъбички. Допълнителна поливане хризантема в период на покой също ще бъде излишно. ваканция обикновено продължава до пролетта, след което растението трябва да се инсталира на нейно място и да се грижи за познатата схема.

Как да расте хризантема

Някои производители практика повторно растежа на растенията след активната фаза. За да направите това, стъблата се нарязват, но се грижи и мястото остава същата. След кратко прекъсване, хризантема нека нови издънки и скоро отново ще цъфти.

Този метод е доста опасно и изпълнено с изчерпването на земята, така и след повторно цъфтящи хризантема да бъдат трансплантирани и да даде почивка.

Грижа за хризантема в саксия - това е усърден и отговорно, там ще оценят всеки нюанс. Въпреки факта, че това растение обикновено се възприема само като градина, отглеждане на закрито сортове също са изключително популярни.