Грижа мандарина дърво в дома на всички правила

Как да се грижи за домакинството мандарини

Evergreen мандарина дърво се превърна в чест посетител на домакините оранжерии и консерватории. Дори и в обикновените домове могат да бъдат намерени миниатюрни цитрусови растения, защото те не са приятни само на производителя око за своята зеленина, но и даде няколко десетки ароматни плодове годишно. Въпреки това, за да се постигне гъста корона и богат плод не е лесно, има специални правила за поливане, торене и резитба необходимо мандаринови дървета в дома на грижи. Някои трудности при отглеждането на цитрусови закрит цветар могат да доставят някои неприятности.Отглеждане на разсад на костите

Няма нищо по-лесно, отколкото да се купуват готови присаден разсад в детските градини или в онлайн магазина градински култури. Най-често се продават дървета със затворена коренова система: директно в саксии или в земята кома, опаковани в торбичка. Във втория случай, имате нужда от трансплантация в контейнера.

Но за градинари много по-икономичен разход на отглеждането на цитрусови дървета от костите на зрели плодове. В допълнение, много получите морално удовлетворение, когато растенията се отглеждат от нулата, въпреки че отнема много по-дълго.

Зеле, нуждаещи се от зрели, сочни, сладки плодове, за да изберете няколко кости, за да се увеличат шансовете за успех. Мандарина кости се отличават с добро покълване. Както и в случая на много семена реколта, кост е желателно не веднага полагат в земята, и тяхното предварително се накисва. За да направят това, те са поставени между 2-3 слоя от чиста марля и се облича с чиния. Марли, както е необходимо, за да се хидратира сухата в продължение на няколко дни, докато костите не се подуват. След люка първо стреля, времето за растения да бъдат засадени в земята. Ако не можете да изчакате няколко дни, костите се накисват за 2-3 часа във вода с няколко капки "Алпин" (растежен стимулатор).

Как да се грижи за домакинството мандарини

Пакет със земя за цитрусови дървета могат да бъдат закупени на специализирани магазини. Ако това не е наблизо, земята се приготвя самостоятелно, смесване листа земята, разложен оборски тор и копка почви. В този микс можете да добавите речен пясък. Добави глина или торф не се препоръчва. В долната част на чист пота, контейнер или друг плавателен съд излива дренаж (разширен глина, едър чакъл) и сместа се смила. Засадени кост на дълбочина 5-6 см. Мястото за гърнето, че е важно да се определи добре осветено, но не пряка слънчева светлина, за да покълнат млад не се изгорите. При благоприятни условия, зародишът може да изглежда от земята чрез 2,5-3 седмици. От този момент можете да започнете торене Бъдещи дървета органични или минерални торове, като хранителни вещества доста бързо измити от земята при поливане.

Грижа за саксийни мандарина

Като постоянно място за котел се препоръчва да се избере светла стая, защото без достатъчно светлина декоративно Mandarin няма да расте голям, той ще бъде болезнено. Изглежда, че най-лесният начин да се сложи на контейнера на перваза на прозореца на южната страна на къщата, но е изпълнен с изгаряния листа. По-добрият вариант би бил изборът на югоизток или източната страна. Ако южната страна - единствената опция за инсталиране на гърнето с мандарина, ден завода за пролетта и лятото ще трябва pritenenii. Но през зимата, а напротив, на южния прозорец перваза - добро място за фиданка. Чрез съкращаване светлата част на денонощието през зимата трябва да включва допълнително осветление - fitolampy специално.

Как да се грижи за домакинството мандарини

Как да се грижи за домакинството мандарини

Температурата и влажността

Най температурен диапазон за разсад мандарини + 15 + 18 ° С по време на топлите месеци и около 12 ° С през зимата. По-горещо време дървото започва да дава плодове по-лошо - лошо разцвет лошо представлява пъпки и яйчниците. Влажност е много важно за мандарина: в горещи и сухи дни от летни и зимни дни, когато централно отопление изсушава въздуха, често е необходимо да се пръска на дървото, понякога до три пъти на ден. Вие може да се постави на една купа на перваза с вода или друг овлажнител (симулация падне, поток фонтан). Твърде сух въздух често предизвиква появата на вредители като кърлежи, въшки и др. По време на цъфтежа се пръска на дървото трябва да бъдат внимателни. За да предотвратите появата на влага в пъпки и цветя, по-добре е да се замени редовното пръскане на листата триене.Втвърдяване. Така че заводът става по-силно, то трябва да бъде смекчена, тоест, за да помогне адаптира към промените в температурата и осветление. За да направите това, в пролетен ден е необходимо да се направи за кратко на разсад на балкон или веранда затворена (или поне да отворите прозореца).

Стая Mandarin нуждае от често поливане. В особено горещите дни, ще трябва да се полива 2-3 пъти на ден. През зимата, като същевременно се поддържа достатъчно ниска температура и добро въздух влага, ще бъде достатъчно за поливане два пъти седмично. Водата за напояване се препоръчва да се излива в бутилка или друг контейнер да се утаи и се затопля до стайна температура.

Как да се грижи за домакинството мандарини

Tangerine дърво ще умре в краткосрочен недостиг на влага, за да се намали загубата на вода, той ще хвърли всички листа или листата. На страницата "плешиви" клоните не растат на пресни зеленчуци, тя ще се показва само на нови клонове, така че всеки се опитва да избегне неочаквано листопада. Но не по-малко опасно е честите кръвопреливания дърветата с вода - може да се развие гъбични заболявания.

Пресаждането и торене

Как да се грижи за домакинството мандарини

Например, за една седмица, може да излее течния разтвор на лопен, а седмица по-късно - готов комплексен тор "за цитрусови дървета", закупени от магазина. В крайния състав трябва задължително да съдържа азот, калий, фосфор. Преди дресинг, който се препоръчва да се извършва през първата половина на деня, трябва да се води в почвата. температура хранителен разтвор не трябва да бъде под 20 ° С Тя е точно спазва препоръчителната хранене рецепта готвене.

Тук е правило: по-добре е да не се допълвате, отколкото да се излее. Излишъкът от тор, прекомерния концентрация води до изгаряне на листа или стъбла и дори дърво смърт.

за грижа за възрастни растения

Нека разгледаме как да се грижат за възрастни мандарина дърво у дома един. Много от горните правила за грижа разсад мандарина прилага за възрастен растение. Но тъй като се добавя растежа на дървото с необходимостта от периодична резитба и щипещ върховете на леторастите.

Подобно на всички други дървета в мандарина е желателно да се отстранят изсушени листа, клонки, протегна надолу леторастите. Но тези мерки не помогнат, за да образуват компактен дърво с гъста и буйна зеленина. Начало мандарин се опитва да се развива като растение бонсай, така че короната се формира като бонсай дърво. За тази accrescent съвети щипка стрелям (отстранени) на желаната дължина. Например, че е възможно във всеки връх зародиш щипка след появата на листа 5. Значително да навреди на растежа на дървото и формирането на така наречените красивите върхове в короната - издънки, които растат от корена. Те трябва да бъдат отстранени.

Как да се грижи за домакинството мандарини

На Съвета. В ранните години на плодните, за да се избегне претоварване на централата, цветари препоръчват да се захванете цветя мандарина дърво. Оставянето на багажника няколко цветя, е възможно да се постигне големи, ароматни плодове, без източване на инсталацията.

Възрастен мандарина дърво в саксия, също се нуждае от трансплантация. За разлика от младите разсад, плододаване дърво е достатъчно, за да се пресаждат в рамките на 2-3 години. По време на процедурата, се изисква дренаж да бъдат заменени, повърхностния слой на земята и се изсипва необходимото количество почва. Приземен ком желателно да се наруши възможно най-малко.

Когато плодове набор плодни клони дърво багажника трябва да завържете за подкрепа, за да се избегне отелване.

Как да се грижи за домакинството мандарини

Възпроизвеждането на мандарина дома

Най-икономичният начин да получите фиданка мандарина дърво - тя расте от семена. Но ако дървото е вече там, и производителят иска да се размножават от него, а след това той избира един от следните начини:

  • Побира. възрастни растения, избрани клон най-малко 4 mm дебелина и дължина, достатъчна да се огъват клона и фиксирани към земята (за предпочитане в отделни, съседни постоянна пот). Клон на един храст не се отделя и се падна на земята, на върха на клона се появява на повърхността на почвата. Поставете prikopki трябва да се поддържат в мокро състояние, многократно добавяне korneobrazuyuschee агент във вода. Клонът е отделен от растението майка, само когато нови корени се образуват в добро покритие.
  • Air наслояване. Споделянето на корен "спряно". Възрастни бягството назъбена кръг ширина кора рязане на 1 см. Раната се третира с "индолоцетна киселина" или "Kornevinom" увити торфен мъх и прозрачен полиетилен (свободно, под формата на конус). Тази "кукла" Дръжте постоянно влажна, докато корените започват да се формират (това може да отнеме няколко месеца). Когато корените стават ясно видими през полиетилена, чиито корени са клон отрязан и засадени в отделен съд. Желателно е за първи път да се създаде един млад условия фиданка оранжерийна, покрийте съда с капак или в прозрачен пакет.

Как да се грижи за домакинството мандарини

Борба с вредителите

Дори и предоставянето на висококачествени мандарина домашни грижи, производителите понякога се сблъскват с подобен проблем, като вредители. Най-разпространени са:

  • белокрилка;
  • въшки;
  • Червени акарите.

Всички от тях може да доведе до непоправима вреда на растението, така че откриването на вредители или най-малкото съмнение за външния си вид, трябва да избършете листата и напръскайте цялото дърво със специални препарати, например, или aktellik fitoverm. Инсектицидни и акарицидни препарати е важно да се използва в строго съответствие с инструкциите за употреба!

прочети повече

4 начина на отглеждане на домашни Ficus Бенджамин

Защо антуриум излиза от стаята пожълтяват?