Грипните - причини, симптоми, диагностика и лечение

Грип - остра респираторна вирусна инфекция, причинена от РНК-съдържащ грипни вируси А, В и С, които се проявяват с треска, интоксикация и лезии на епителната подплата на горните дихателни пътища. Грипът е включена в групата на остри респираторни вирусни инфекции - SARS.Характеристики на патогена

Грипният вирус принадлежи към род инфлуенца, тип А вирус може да зарази хора и някои животни, видове В и С се възпроизвеждат само в човешкото тяло. Грипните вируси са силно антигенна изменчивост (до голяма степен разработени в тип А вирус, и по-малко в С). Антигенни полиморфизъм допринася за честите епидемии, множествена заболеваемост по време на сезона, а също така не позволява да се развие достатъчно надеждна група специфични за превенция. Грипният вирус е нестабилен, лесно убит при по-високи температури до 50-60 градуса, под влияние на химични дезинфектанти. При 4 ° С може да оцелее до 2-3 седмици.

Reservoir и източник на инфекция - болен човек (с очевидни клинични признаци или изтрити форма на инфекция). Максимална изолиране на вируса се извършва в първите 5-6 дни на заразност болест зависи от тежестта на симптомите на болестта син език и концентрация вирус лигавица тайна на дихателните пътища. тип вирус на инфлуенца А се изолира като болни прасета, коне и птици. Един от съвременната теория предполага, че важна роля в разпространението на грипния вирус, прелетни птици играят в глобален мащаб, бозайници служат като източник на инфекция и допринасят за образуването на нови щамове, които впоследствие могат да заразяват хората.

Механизмът на предаване на грип - аерозол, вирусът се разпространява чрез капчици инфекция. Изолиране настъпва със слюнка и слюнка (кашлица, кихане, разговор), който под формата на фина мъгла се разпространява във въздуха и вдишва от други. В някои случаи контакт може да се реализира на вътрешния предаване път (най-вече чрез прибори, играчки).

чувствителност Естествен човек да грипен вирус е висока, особено по отношение на нови серотипове. Type-специфичен имунитет, продължителността на неговите достигне тип грип A - 1-3 години, тип Б - 3-4 години. Децата, които са кърмени получават антитела от майката, но често този имунитет не предпазва от инфекция. Разпространението на грипен вирус ендемична, епидемия избухнала редовно, често глобален мащаб.

грипоподобни симптоми

Инкубационният период за птиците обикновено е от няколко часа до три дни, като се започне предпочитане остра, потокът може да бъде лека, умерена, тежка и без усложнения. Клинична картина на грип представена от три основен симптом комплекси: интоксикация, хрема и кръвоизлив.

синдром на интоксикация развитие започва в първите часове на заболяването, температурата на тялото може да се повиши до 40 градуса, има висока температура, главоболие и виене на свят. обща слабост. Възможно е да има леко миалгия и артралгия. конвулсии. нарушено съзнание. Интензитетът на синдрома на интоксикация определя тежестта на неусложнена грип и може да варира в много широки граници, от леко неразположение на интензивна фебрилната реакция, повръщане централната характер, гърчове, объркване и делириум.

Треска често се случва на две вълни, симптомите обикновено започва да намалява с 5-7 дни заболяване. При гледане в напрегнат период giperemirovannost лицето, хипертермия и суха кожа. тахикардия засича. може да има известно намаляване на кръвното налягане. Простудни симптоми явна скоро след началото на интоксикация (понякога слабо изразени, или могат да отсъстват напълно). Пациентите се оплакват от суха кашлица, дискомфорт и болка в гърлото и носа и гърлото, хрема. Може да се прояви клиника ларингит и бронхит. пресипналост на гласа, болки в гръдната кост в сух нарастващ интензитет, цедено кашлица. Когато се гледа понякога се отбележи лесно зачервяване на фаринкса и задната стена на фаринкса, тахипнея.

В 5-10% от грип може да насърчи хеморагичен симптом. Така простудни явления, за да се присъединят към малки кръвоизливи в лигавицата на орофаринкса, кръвотечението от носа. С развитието на тежък кръвоизлив евентуално неговото напредване на остър белодробен оток. Грип обикновено не се придружава от симптоми на коремната и тазовата кухина, ако клиниката е така, то е предимно от неврогенен характер.Стомашно-чревни нарушения с грип в малки деца, са свързани със синдрома на интоксикация. Диария на грип при възрастни, вероятно показва наличието на хронични заболявания на храносмилателната система, предизвикани от влошаване на инфекцията. Продължителността на грип средно не повече от 3-5 дни в последвалата обща умора понякога продължава в продължение на няколко дни. Случаи на нетипичен протичане на грипа, на белия дроб, изтрити форми, както и ко-инфекции с други вируси.

грипни усложнения

Грипът може да бъде усложнена от различни патологии в ранния период (обикновено се причинява от бактериална инфекция се присъедини) и по-късно. Тежките усложнения за грип обикновено се случва при малки деца, възрастни хора и хора с увреждания, страдащи от хронични заболявания на различни органи.

Доста рядко в изключително тежка интоксикация грип усложнява от тежко, животозастрашаващо състояние - остър хеморагичен белодробен оток. В същото време, рязко покачване на задух и цианоза, се откроява кървава пенеста слюнка. Резултатът от остър хеморагичен белодробен оток, дихателна недостатъчност е прогресивно и хипоксична кома. често води до смърт.

Присъединявайки се към инфекция по време на грип често допринася за развитието на пневмония. дробовете засегнати предимно стрептококови и стафилококови флора, пневмония етиология на този поток, с тенденция към разрушаване на белодробната тъкан може да бъде усложнено от белодробна хеморагия, оток, провокира токсичен шок. След пневмония често се задържи остатъчни ефекти под формата на бронхиектазии. белодробна фиброза.

Грипът може да допринесе за развитието на възпаление на средното ухо. и усложнява от синузит. синузит. челен синузит. От други органи и системи могат да бъдат маркирани нефрит. pielotsistit. миозит. възпаление на сърдечната торбичка (перикардит). Сърдечни усложнения на грип се счита за причина за увеличаване на периода епидемия от миокарден инфаркт скорост. развитие на остра сърдечносъдова недостатъчност.

При бременни жени, грипът може да доведе до спонтанен аборт или смърт на плода.

диагностициране на грип

Предварителният диагнозата извършва въз основа на клинична картина и данни бързо диагностициране RNIF или ELISA (откриване на антиген на грипен вирус в намазки, взети в носната кухина), потвърждаване на диагнозата са методи за серологична диагностика: определят увеличение в титъра на антитяло, използвайки HAI, DGC, IHA, IFA. Диагностична стойност е повече от четири пъти.

Ако подозирате, че развитието на пневмония пациент с грип може да се наложи да се консултирате с пулмолог и рентгенография на белите дробове. С развитието на усложнения на горните дихателни пътища, за да провежда проверка Отоларинголог Ото-и риноскопия.

лечение на грип

Грипът се третира предимно на амбулаторна основа, gospitaliziruya само пациенти с тежки и сложни форми на инфекцията. В допълнение, хоспитализация подлежат на домове за сираци и интернати.

За периода от треска, пациентът се препоръчва почивка на легло, пиене на много течности, балансиран пълна диета, витамини. Като средство за причинно-следствена лечение в ранните дни на римантадин на заболяването възложени (има противопоказания: възраст от 14 години, бременност и кърмене, бъбречни и чернодробни заболявания), озелтамивир. По-късно, назначаването на антивирусни лекарства неефективни. Тя може да се препоръча назначаването на интерферони. В допълнение към антивирусната терапия определен витамин С, калциев глюконат, рутин, антипиретици, антихистамини.

Тежко протичане на грипа често изисква детоксикация мерки (парентерално инфузионни разтвори gemodeza, reopoliglyukina) с принуждавайки диуреза. Чрез детоксикация решения често се добавя аминофилин, аскорбинова киселина, дифенхидрамин. При разработването на белодробен оток или мозъка saluretikov увеличи дозата, интравенозно преднизолон, вземат необходимите мерки интензивни грижи. Развитие на сърдечна недостатъчност е индикация за тиамин пирофосфат, sulfokamfornoy киселина с прокаин, калиеви и магнезиеви препарати. Едновременно произвежда необходимите вътрешни коригиране на киселина-основа хомеостаза контрол на дихателните пътища.

Прогнози и профилактика на грип

Предимно прогноза грипна инфекция - благоприятно се възстанови в рамките на 5-6 дни. Влошаването на прогнозата призовава за тежко при малки деца, възрастни хора, развитието на животозастрашаващи усложнения. Неблагоприятна прогноза бременност - грип често предизвиква прекъсване.

В момента мерки са предназначени специфична профилактика на грип, се извършват във връзка с най-често срещаните щамове. Multiantigennaya структура предотвратява епидемия от ваксинирането срещу грип, използвайки напълно изключва възможността от грип, но тялото е чувствителен много по-лесно да се толерира инфекцията, рискът от тежки усложнения при деца, имунизирани са намалели значително. Ваксинациите срещу грип е препоръчително да направите няколко седмици преди предвидената периода епидемия. Грип имунитет - в краткосрочен план, е желателно да се получат имунизация всяка година.

Общо профилактика по време на периоди епидемии се състоят от стандартни мерки за предотвратяване на разпространението на инфекции, предавани по въздуха капчици. Лична профилактика се състои в избягване на контакт с болни хора да концентрации на носенето на маска марля, покриваща дихателните пътища, профилактичното прилагане на антивирусни препарати в случай на риск от инфекция, и - мерки за укрепване на имунната свойства на организма.

Грип - лечение в Москва