Грип - лечение и профилактика

Терминът "болест" има много синоними, включително, болест, разстройство и други патологии. Всички те описват от външни или вътрешни промени, което пречи на нормалното функциониране на човешкото тяло. Има много задължителни фактори, които се изискват, за да може човек да сте здрави. Сред тях, чист въздух и вода, подходяща диета, лична хигиена, подходящи упражнения и др.Ужасно фигура, не е тя? Вирусът се разпространява чрез капков от болния човек, когато той киха или кашля. Особено висок риск от инфекция при хора с хронични заболявания, възрастни хора, деца и бременни жени. Най-добрата превенция грип е навременна ваксинация.

предотвратяване лечение симптоми грип

След възстановяването изглеждате антитела към определен щам на грипа, но тялото ви ще бъде по-малко устойчиви на други щамове. Ако друг грипен вирус, подобен на този, който сте имали, не е нужно да се разболеят толкова сериозно. Но големи разлики в антитяло, няма да могат да се защитят тялото си.

Различни видове по птиците са разделени в три групи:

Грипна рискови фактори:

 • Професия. Хората, които работят в системата на здравеопазването, училища, детски градини са най-податливи на грип. Това се дължи на факта, че те често влизат в контакт с инфектирани с грип хора.
 • Отслабена имунна система. Имунитетът има тенденция да се влошава. За тази цел, като правило, има много фактори. Неправилното хранене. липса на витамини в организма, хронични инфекции, както и употребата на антибиотици може да намали имунитета си. СПИН също прави организма уязвим за инфекции.
 • Възраст. Като правило, най-податливи на грипни деца и възрастни хора.
 • Жилищни условия. Хората, живеещи в общежития, затвори и т.н. Най-податливи на инфекция, поради заболяване, предавана от капчица инфекция, намаляване на имунитета.
 • Бременност. Особено висок риск от получаване на грип при бременни жени.

Sharp неразположение, втрисане, интоксикация, значително повишаване на телесната температура (до 39?) - всички от тази първоначална грипоподобни симптоми.

Има тежко главоболие, което започва да се увеличава, когато движението на очите. Оказва се, мускулни болки, болки в долната част на гърба. Загуба на апетит, има силна слабост, хрема, суха кашлица, запушен уши.

При тежки случаи, температурата се повиши над 40, повишена задух, често може да се види безсъзнание, повръщане, спазми.

При инфекция, първите симптоми на грип да се появят внезапно. При първите признаци на грип трябва да се потърси медицинска помощ. Прием антивирусни съкратят периода на боледуване и намаляване на риска от усложнения.

На първо място, третирането се извършва с помощта на антивирусни лекарства, както и опора, питейна много течности, лекарства интерферон, антипиретици и т.н.

Амантидин и римантадин - помощ в случай на група А е заболяване вирус, при спазване на лекарството по време на първите 48 часа след началните признаци на грип. Лекарството намалява проявлението на грип и намалява продължителността на фебрилно период.

Тамифлу се смята за безопасен и високо ефективен наркотици. Ами в огнища на инфекция. Въпреки това, неговата ефективност зависи от момента на приемане на лекарството, което е, отколкото преди да го ползвате при началните признаци на заболяването, толкова по-бързо болезнено треската приеме.

Също така ще бъде витамини (рутозид, аскорбинова киселина). За лечение на грип при деца се препоръчва грип имуноглобулин.

Ако не се появи усложнения, пълно възстановяване се случва в процеса на заболяването. Когато усложнения са случаи водеща до смърт.

Пневмония (пневмония) - най-тежката форма на грипа усложнения. Това е най-опасна за възрастните хора. Често има смъртни случаи. Бронхит (възпаление на бронхите), синузит (възпаление на лигавицата на синусите) и отит на средното ухо (възпаление на ухото), обикновено са по-леки усложнения.

Ваксинирането - най-ефективната профилактика на грип. Въпреки това, не може напълно да се предотврати рискът от заболяване. Следователно, за да сведе до минимум риска, трябва да се помни, че:

 • Избягвайте многолюдни места по време на грипна епидемия;
 • Необходимо е да се увеличи приема на витамин С;
 • Колкото повече си мият ръцете, гаргара и овлажняват лигавицата на носа, по-малко шанс на заболяването;
 • По време на грипната епидемия е важно да се хранят добре и напълно, не SuperCool, упражнения. добра почивка, се отказват от алкохол и тютюн за пушене.

Не забравяйте, че никой не е напълно безопасно от грип, но здравословен начин на живот и профилактика на грип намалява риска от заболяване!

Само няколко заболявания като грип или варицела са заразно естество и се считат за заразни. Микроорганизмите, които причиняват тези заболявания се наричат ​​патогенни агенти и включват различни видове бактерии, вируси, гъбички и протозои. Инфекциозни заболявания могат да бъдат предавани от въздуха капчици, при контакт с повърхности, замърсени с патогенни агенти, от замърсена вода и храна, ухапвания от насекоми и други начини.

Отделна група от инфекциозни болести, предавани болести заемат чрез сексуален контакт. Мерки за лична хигиена, промени начина на живот и превантивни мерки, за да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекции. Изследването на механизмите на инфекциозни заболявания и разработване на мерки за превенция правя наука епидемиология.Втората група от заболявания включват заболявания като сърдечно-съдови заболявания, някои форми на рак, психиатрични разстройства, както и други, има не-инфекциозен характер. Много незаразните болести частично или изцяло поради генетични фактори и може да се наследяват.

Какви са причините за заболяването?

Причината за инфекциозно заболяване патогенен агент е хит в човешкото тяло. Има няколко начина на предаване:


 • Въздушен път - инфекциозен агент навлиза в човешкото тяло чрез малки капчици слюнка и слуз секретират в болния въздух.
 • Фекални-орално - инфекция става чрез консумиране на храна заразени с патогенни микроорганизми.
 • Свържи се с домакинството - един човек се заразява инфекция чрез директен контакт с болен човек или битови обекти, заразени с инфекцията.
 • Трансмисивните - болестта се предава заедно с жива носител. Примери на трансмисивни преносни пътища са ухапвания от насекоми и вътрематочно инфекцията.

Non-инфекциозни заболявания не могат да се разпространяват директно от един човек на друг. Най-често те са причинени от генни мутации.

Начин на живот също е фактор, който влияе. По-често при хора, които водят заседнал начин на живот, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, както и правилното хранене.

Какви са симптомите на болести?

Симптом - е проява на необичайно състояние или заболяване. Симптомите могат да бъдат субективни или обективни. Субективна симптом опит от пациенти и не могат да бъдат видени от Вашия лекар. Например, парестезия, се отнася до субективните симптоми, Вашият лекар може да не знае дали пациентът усеща изтръпване на крайниците. Това може да се каже само от пациента. В същото време, еритема е обективен симптоми (признаци) - лекарят може да се види и оцени степента на зачервяване на кожата.

Често тези признаци и симптоми са неспецифични, но редовно тяхното повторение, и някои комбинации от някои заболявания са в основата на диагнозата. Понякога симптомите могат ясно да посочват болест. В този случай говорим за патогномонични симптоми. Този термин също описва някои от физиологичното състояние извън контекста на заболяването, например, когато става въпрос за бременност.

Най-често срещаните видове заболявания

В света има толкова много болести. Някои заболявания са зле дефинирани група от хора, като например малария болни хора, които живеят в тропическите страни, морбили и варицела страдат най-вече децата, които страдат от хемофилия, само мъже, а жените са само преносители на болестта. Все пак, има заболявания, които засягат големи групи от хора, независимо от пол, възраст и местоживеене. Най-често срещаните видове на заболяването са:

Болест на сърцето и белите дробове

От болест на сърцето и кръвоносните съдове в света умират всяка година повече от 17 милиона души. От общите причини за смърт са инфаркт, коронарна артериална болест и застойна сърдечна недостатъчност. Белодробни заболявания, а именно хронична обструктивна белодробна болест, също отнема живота на милиони хора всяка година. Основната причина за тези заболявания е провала на здравословен начин на живот: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и липсата на физическа активност.

Хематологични и автоимунни заболявания

Огромен брой хора всяка година отиде в болници с кръвни заболявания. Анемията е един от най-често се диагностицират хематологични заболявания. Около 10-15% от хората страдат от автоимунни заболявания в световен мащаб. Сред тях, най-често срещаните са диабет тип 1, ревматоиден артрит и псориазис. Най-често, автоимунни заболявания имат генетичен произход.

Ракът е сериозен проблем в съвременното общество. Всеки ден в света на рак убива огромен брой хора, и всяка година тази плашеща статистика е само увеличава. Най-честата форма на рак при жените е рак на гърдата. Мъжете най-често се диагностицират рак на простатата, но те най-често умират от рак на белия дроб. Същата тази форма на рак, според СЗО, е водещата причина за смърт сред двата пола. Точните причини за рак са все още неизвестни. Учените предполагат, че фактори като лоши навици, работа в рискови производства и наследственост могат да увеличат риска от злокачествени заболявания.

Нараняванията са и причина за голям брой смъртни случаи сред населението. Рискът от различни видове наранявания зависи от възрастта. Например, битови наранявания, отравяния и изгаряния заплашват предимно деца в ранна възраст, по-възрастните хора са по-склонни да бъдат ранени опорно-двигателния апарат през есента и зимата (по време на леда), травми в резултат на пътнотранспортни произшествия е еднакво изложени на хора от всички възрасти ,

Заболявания на мозъка и заболявания на нервната система

Тези заболявания могат да се появят във всяка възраст. дефицитът на фолиева киселина при бременни жени може да доведе до развитието на аномалии на плода, която впоследствие да доведе до сериозни усложнения на нервната система. Епилепсия най-често засяга тийнейджъри. Хронични заболявания като болест на Алцхаймер, болест на Хънтингтън и шизофрения развива в зряла възраст на фона на необратими физиологични промени в мозъка.

ендокринен

Инфекциозни и паразитни болести

Според Световната здравна организация, от различни инфекциозни заболявания по света са починали повече хора, отколкото всяка друга причина. По-ранни епидемии, причинени от вируси, бактерии и паразити убиват милиони. В момента в процес на активно предотвратяване на заболявания, причинени от инфекции, което не позволява тяхната неконтролирана пролиферация.

Болести, свързани с бременността и раждането

Една от основните причини за смъртността сред новородените е синдрома на внезапната детска смърт. Причините за неговото развитие са все още неизвестни. Броят на децата, който почина в различните страни варира в зависимост от нивата на раждаемост и гъстота на населението, а на средните статистика на SIDS умират 1-2 деца от хиляда. Освен това, децата да развият заболяването при раждането поради вътрематочна инфекция, фетална асфиксия, инфекция и вътреболнична инфекция Ал.

Наследствени заболявания могат да се развиват в резултат на промени в един ген, като сърповидно-клетъчна болест или синдром на Даун, или да са резултат от мутация комплекс - дефект на невралната тръба, дисплазия и други заболявания. Може би наследствени и кожни заболявания. Те включват ихтиоза, псориазис, витилиго, и атопичен дерматит.

Заболявания, причинени от неблагоприятни фактори на околната среда

Отрицателното въздействие на фактори на околната среда могат да бъдат директни, например, множество смъртни случаи, свързани с ненормално повишение или понижение на температурата. Други, като например меланома (рак на кожата) могат да се развиват с течение на годините.

огромен брой лечения за заболявания са разработени в продължение на много години на развитие на медицината. Те включват:


 • Drug терапия - лечение на заболявания и намаляване на тежестта на симптомите, употребяващи наркотици. Съвременните лекарства са на разположение в различни форми - таблетки, инжекционни разтвори, мехлеми, триене, инхалатори и т.н.
 • Хирургично лечение - отстраняване на част или всички от засегнатия орган или тъкан заболяването, както и поставянето на импланти и органна трансплантация. Хирургия се използва активно за лечение на сърдечни и съдови заболявания, рак, вродени дефекти и други заболявания.
 • Физиотерапия - се използва главно за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. Този метод на лечение се основава на използването на упражнения за намаляване на сковаността на ставите и укрепване на мускулната система.
 • Лъчева терапия - използвани за лечение на рак. За унищожаване на раковите клетки, използвайки радиоактивни лъчи. Източникът на излъчване могат да бъдат разположени както на разстояние от човешкото тяло и се намира в непосредствена близост до тумора в тялото (брахитерапия).

В допълнение, има много терапевтични процедури, като хардуер лечение, фитотерапия, Балнеология, хиропрактика и други, изборът на които зависи от спецификата на заболяването.