Гранат стая грижи, трансплантация и отглеждане на семена в страната

Нар (Punica), наричан от нар - lythraceae растение семейство (Lythraceae). Punica родово име на латински се отнася до областта на първоначалния растеж в гръцките териториите на Картаген (днешен Тунис). Руската име произлиза от друга дума granatus, което на латински означава "зърнеста".Гранати като растение

Нар расте в природата под формата на обилно разклоняване дървесни растения. Неговите тънки къси назъбени, ъглови издънки са покрити с светло кафяво и леко сивкав кора. Малки листа, с уговорка от противоположни страни, се събират по няколко парчета в прешлена. Леко вълниста листа имат гладки ръбове. Формата може да варира от елиптична да копиевиден. В горната част на листа, лъскава, а на дъното - мат.

По време на цъфтежа нар върху него се показва фуния с форма на цветя на червено на къси стръкове. Най-често те са самотен, но могат да се събират на малки розички. Плодовете могат да се показват само на цветята, на външен вид приличат на кана. Цветя камбановиден тип стерилни. Цъфтеж нар продължава през цялата година в естествена среда на растението може да бъде и двете цветя и узрели плодове.

Видове, разновидности на нар и снимки

Lythraceae семейство се състои от само два вида широколистни дървета и храсти са малки.

Най-подходящи за отглеждане в дома е нарът (Punica granatum). В дивата нарът е роден в Южна Европа и Западна Азия. Това е малко дърво до 5-10 м височина, със зелени листа и червени цветя. Плодове сферична форма достигне 8 до 18 см в диаметър.

Животновъдите донесоха голямо разнообразие от градински форми и сортове, които се различават по вкус на плодове и степента на тяхното изобилие.

Гранати като растение

Фото. стая гранати

Широко се използва в закрит градинарството е получил друга форма на нар, представляваща естествен вид - джудже нар (Punica Нана). С размера на това е малка, не повече от един метър, има по-малки листа, плодове може да се осигури редовна резитба може да е до 30 см .. Плодовете на нара стая не може да надвишава три сантиметра в диаметър. Семената на тази саксия, продавани в магазина под заглавието "The Dwarf Нарът" или Punica granatum «NANA".

Важно: За отглеждането на закрито джуджета нар семена отговарят на две разновидности: "Картаген", "Baby".

По-рядко срещани сред градинарите са получили някакъв вид оригинални сортове, подходящи за отглеждане в дома, но надвишава размера на джуджета видове:

 • «Flore Pleno» - растенията произхождат от Персия, има чисто декоративна функция, или плодове. Размерът на храст достига височина от 3-4 м Тери ярки червени цветя приличат на карамфил .;
 • «Flore Pleno Алба» - подобно на предишния вид, но неговите цветове са бели;
 • «Double Flower» - друг вид хавлиени граната, с пъстри цветя, където един съцветие в същото време отговарят на венчелистчетата на червено, бяло, розово на цвят, може да бъде един цвят, има ивици или Crapo.

Гранати като растение

В околната среда известен един - второ - растителен вид е Punica Protopunica (Punica Protopunica). Родното му място е остров Сокотра. Е дърво или храст с изобилие разклоняване. Височината може да бъде до 4.5 метра. Характеризира се с по-дребни цветове, те не разполагат с червен и розов цвят, малки плодове и заоблени листа. Този вид не е приет от градинарите, тъй като на най-лошия вкус.

Грижа Нар у дома

Сред огромното разнообразие от растения за домашно отглеждане на джудже от нар е най-непретенциозен екзотичен екземпляр. Той оцелява и в саксии или контейнери, поставени в оранжерия, парник или просто на перваза на прозореца.

Справка: Джудже нар бе награден с почетна грамота от Кралското Градинарско дружество на Великобритания за изключителни декоративни качества

За тази красиво растение, декоративни свойства, които са получили най-високата похвала и признание, той стана истински декорация на интериора, е необходимо да се знае как правилно да се грижат за тях.

Необходимата осветлението и температурата

Въпреки факта, че гранатите не са особено придирчиви по отношение на съдържание, обаче, има някои правила, които не трябва да се чупят.

Основното изискване е необходимо за правилното съдържание на растенията е на високо ниво на осветеност. За цъфтежа и плодните е в изобилие, най-добре е да се гарантира, че растението директно действие на слънчева светлина. Той се чувства чудесно на открито, така че той може да бъде трансплантиран в градината.

В вътрешната среда е най-добре да поставите саксията върху юг, изток или запад е добре осветен прозорец. Северна прозорци трябва да се избягват. В мрачните и облачните дни включва допълнителен fitopodsvetku.

Гранати като растение


Закрит граната изисква високо ниво на осветеност

Тя може да бъде малко по-pritenit растителни фиданки в следобедните часове, когато слънцето е твърде ярък. През лятото можете да поставите едно цвете на балкона, където той ще има достатъчно светлина и въздух.

През зимата, когато липсата на осветление гранати може да започне частично хвърли листата си. Той може да ви помогне, ако си сложиш мощен fitolampy, осигуряване на светлата част на денонощието най-малко 12 часа. При това условие, цъфтящи и плодни растения ще продължат и през зимата.

Въпреки факта, че исторически температурата на родината граната обикновено е доста висока, за вътрешни видове е добре лека лятна затопляне на въздуха в рамките на 20-25 градуса. Гореща или запушен въздушен, растението не харесва и може да загуби листа. В същото време значително забавя растежа. В този случай, да помогне хладно спрей или преместете саксията да хладните условия, като например един балкон.

Гранати като растение
Как трансплантацията и davallia TEXTE папрат.

Задължително поливане и влажност

Добри условия на гранат включват познаване на правилата на неговата напояване.

Важно: Като недостатък, а излишната влага може да доведе до внезапна загуба на цветни пъпки всички наведнъж.

 • Ако времето е горещо, и стаята усеща ясно запушен, трябва да се извършва пръскане стая нар хладно вода. Но не е нужно да, ако въздухът в стаята не е много затопля.
 • Веднага след цъфтежа нар изисква обилно поливане, тя ще осигури голямо количество цветя на следващата година.
 • Ако задачата за отглеждане на плодове нар през есента поливането се извършва с голямо внимание. Прекомерната влага води до напукване на плода.

Изисквания към почвата и торове за вътрешен граната

Гранати като растение

Почва за вътрешен нар трябва да бъде свободно

Въпреки факта, че естественото условия на отглеждане нар отличава недостига и сухота на почвата, за да се отстранят декоративен вид трябва да осигури по-комфортна среда.

За отглеждане джудже гранат почвата трябва да бъде достатъчно ронлив, хранителни вещества, богати на дренаж и неутрална реакция. Подходяща смес не е трудно да се подготви. За да направите това, можете да вземете една част от няколко компонента: трева, хумус, платнище и груби речен пясък. Fit и готов грунд препоръчва за рози и бегонии. Слоят на източване се формира от камъчета или разширени глина, те ще улесни отнемането на излишната вода, което може да се случи, след като твърде обилно поливане.

Ако има съмнение, че реакционната смес е наистина неутрален терен, можете да се подготви почвата за следната рецепта:

Вземете компоненти в следните пропорции и съотношения:

 • торф почва - 50%;
 • лист хумус - 25%;
 • торф - 12%.
 • пясък - 13%.
 • глина торф почва - 100%;
 • земята лист - 50%;
 • хумус - 50%;
 • пясък - 50%.

Гранати като растение

Младите растения са добре аклиматизирани стая нар листа и хумус в земята.

Младите растения са най-добре адаптирани в трева, хумус, смлян лист, се смесва с пясък.

Feed растенията трябва да два пъти месечно, но не повече. През пролетта на подходящ азотен тор от всякакъв вид. По време на цъфтежа тор използване фосфор. Постепенно в подхода на есента период на преход към калиев тор.

Веднъж в месеца, ще има по-добър ефект от комплексен тор. Трябва също да се добавят, ако дълго време държи облачно време.

Осъществяване на торове в почвата се намокри достатъчно. Суха глинен стая трябва първо да се излива, канал с излишната вода от тавата.

Резитба дали трансплантирани гранати след покупката, трябва да се променят

Обикновено разреза има благоприятен ефект върху растението. В същото време отреже повечето от развиващите се малки клони.

разклоняване стимулация ще улесни рязането, проведено на млад бъбрек бягство гледа навън. В това бягство е останало до пет междувъзлия.

Важно: По време на формирането на гранат трябва да тръгват от четири до шест скелетните клони

Тежка резитба може да отслаби растението. Обрязването е нарът корена разсад ще помогне за оформянето на растението под формата на дървета, например, ако искате да получите бонсай. С крехки клони трябва да се борави внимателно, да не се скъса тях.

Понякога това се появи излишни издънки режат през лятото, когато има растителност растения. Резитбата насърчава появата на по-голям брой пъпки, които обикновено се формират само на едногодишни издънки достатъчно развити.

Болният ARDISIA, този въпрос пита всеки цветар любовник, шеф у дома това растение, отговорът е да този въпрос може да се намери тук.

Младите растения трябва да се пресажда всяка година. Нар възраст по-стари от три години се трансплантират само веднъж на две или три години. Най-доброто време е пролетта. Трансплантации извършва метод боравене. Разсад се засаждат в почвата торф, към която се прибавя пясъка и се, че да се оттича.

По време на всяка трансплантация трябва да увеличи размера на пота. с всеки следващ диаметър трябва да превишава предишния 2-3 см, но не повече. Въпреки, че кореновата система на тип повърхност джудже нар не трябва да бъде избрана твърде голяма саксия като Цъфтеж е по-богата, когато корените ще изпитат малко нечетлив.

Възпроизвеждането на семена от нар и резници стая

Гранати като растение

Гранат стая може да се разшири по два начина.

Възпроизвеждането на нар по два начина: чрез семена и резници.

За да получите гранати от семената трябва да се вземе готов, купен в магазин специалност. В този случай, цъфтежа се случва в годината на засаждане и плодните рамките на една година или две.

Болести и неприятели

Гранати като растение

Стая гранати податливи на вредители Хосе мащаб, които се използват за борба с fitoverm.

Миниатюрен нар, расте в стаята условия податливи на заболявания. Най-често срещаните заболявания са нар стая: брашнеста мана, бяла муха, Хосе мащаб. Ако вредители малко, те могат да се събират на ръка. Със значителен умножение използването на химикали, подходящ fitoverm.

В твърде сух може да се появи паяк кърлеж. За да се избегне това трябва да се направи пръскане. Преработваща инсталация провежда лекарство aktellik, обхващаща по време на полиетилен земята.

Нарът може да навреди, ако прекалено обилно напояване. В същото време той листата пожълтяват. В този случай, се трансплантират в суха почва, спиране на гнило корените им се поръсва с прахообразен въглен.

Периодът на почивка

Като правило, младите растения не са навършили три години, не се нуждаят от специално охлаждане на въздуха, те не се нуждаят почивка.

Когато съдържанието в град апартамент, можете да намалите температурата на растението, ако е необходимо, pridvinuv, че е малко по-близо до стъклото и ограден с полиетилена. Дръжте цвете, така че може да бъде от три до четири седмици. За същия период гранати стаята може да се преобразува в мазето.

Отглеждане на закрито граната - това не е особено трудно. При спазване на основните правила на грижа е възхитителен екзотично растение ще бъде приятен за окото с ярки цветове и дори плодове.