Gloriosa засаждане, грижи и отглеждане на семена в домашни условия (цветна снимка)

Gloriosa - изключително красиво, екзотично растение, принадлежащо към семейството на melanthiaceae. В много директории намери информация, че това цвете принадлежи към семейството на лилиите. Но това не е съвсем вярно. Много изследователи са склонни да споделят голямо семейство Liliaceae на по-малки подгрупи.грижа Gloriosa у дома

Gloriosa - е многогодишно, луковично растение с дълги пълзящи стъбла. Неговата родина се смята за тропическите гори на Азия и Южна Африка. В южните райони, със стабилно горещо време, това цвете може да расте в открито поле. В условията на средната зона, тя се отглежда като растение. За необичайна форма на цветя, Gloriosa често се нарича "пламък лилия".

В естествената околна среда, Gloriosa стъбла може да нарасне до 5 м и у дома - не повече от 1,5-2 м Стъблата изправени, много зеленина и много крехка .. За да се придържат към подкрепата чрез малки, тънки антени, разположени по върховете на листата. Сами листа са дълги и тесни, ярко зелено, лъскава. Нарасне с 3 броя с един бъбрек, без дръжка. Bicolored цветя, разположени в горната част на стъблото, дълги дръжки. По време на периода на цъфтеж, цветя промени в цвета от жълто-оранжево до тъмно червено.

видове Gloriosa отглеждат в дома и цветни снимки

Това необичайно растение има общо 5 вида. В вътрешна градинарството се отглежда 4 вида, но най-широко използвани от всички 2 от тях: Gloriosa SUPERBA Gloriosa и Ротшилд.

грижа Gloriosa у дома

Фото. Gloriosa SUPERBA

грижа Gloriosa у дома

Фото. Gloriosa Rothschild

Gloriosa Лимоненожълт (G.rothschildianavar.citrina) - е най-популярните декоративни видове Gloriosa Rothschild. Нейната основна разлика е, много големи, светли и лимон-жълти цветя с тъмночервени петна в основата на венчелистчетата.

грижа Gloriosa у дома

Фото. Gloriosa Ситрин

Всички видове имат много ефектен и дълъг цъфтеж.

Основното предимство на това растение се счита за простота и лекота на обслужване. Въпреки, че там също трябва да се придържат към определени правила.

Осветление и оптимална температура

Gloriosa у дома предпочитат ярък, но разсеяна светлина, без пряка слънчева светлина. Най-хубавото е, че ще се чувствате по източните и западните прозорци, но е необходимо да се избегнат резки промени осветление. Когато е поставена на южната страна, искате да направите сянка светлина.


В пролетно-летния период, оптималната температура за растеж и цъфтеж воля + 20 + 25 ° С.

Важно. Тя трябва да се защити растението срещу въздушни течения и температурни колебания.

Поливането и влажност

грижа Gloriosa у дома

По време на цъфтежа Gloriosa трябва да бъдат обилно напоени.

По време на нуждите на растежа и цъфтежа редовно Gloriosa обилно напояване. Водата трябва да е мека (за предпочитане варено) при стайна температура. Вода растението като сушене на горния почвен слой. Бъдете сигурни, за да гледате на земята в пота винаги е бил леко влажна.

От Glorioza тропическо растение, влажността на въздуха трябва да е доста висока, а не по-малко от 60-80%. За да се поддържа необходимото ниво на влажността, с саксийно растение може да бъде поставена в контейнер с широк мокър мъх или разширени глина. Но ежедневно пръскане на листата и стъблата на растенията с топла вода, като се избягва контакт с влага във вътрешността на цветето.Изисквания за почвата и торове за Gloriosa

Засаждането Gloriosa не изисква много усилия или специални умения. Почвата трябва да бъде в насипно състояние и питателна. Основната част на субстрата - хумус (компост) и смлян лист, в съотношение 2: 1. Можете да добавите една от най-фин речен пясък или смлян торфен мъх ,. На дъното на тенджерата се поставя малък слой от отводняване на малки камъчета. Почвата трябва да се променя ежегодно и всеки трансплантация.

грижа Gloriosa у дома
Всичко на централата Epipremnum и как грижите вкъщи за него.

За да получите качествени жизнеспособни семена, цветя, трябва да са прашни. Ако естеството на този процес се случва спонтанно, когато вътрешното отглеждане трябва да се направят някои усилия. С помощта на малка четка с прашец събрана от тичинките и плодника внимателно прехвърлени. След това, на мястото на падналите цветя, семена започват да се връзвам.

Пресаждането цвете у дома

грижа Gloriosa у дома

Gloriosa трансплантиран всяка година.

Саксийни растения е по-добре да вземе керамика, широка и плитка. В долната част на дренажния слой и подложката се поставя. Tuber почвата трябва да бъде поставен хоризонтално, нагоре спящи пъпки. Силно погребе не трябва да бъде достатъчно 2.5-3 см.

Засаждането не е вода, поставете на топло светло място, преди първите издънки. Веднага след като proklyunetsya на зародиш, той ще се нуждаят от много вода, добро осветление и торене.

Съхранение в период на покой

След цъфтежа, в началото на есента, поливане растения, рязко намалява. Листата започват да пожълтяват и окапват. Това е естествен процес. Когато листата падат всички поливане и да се спре напълно. Мъртво стъбла внимателно отстранени, и да копаят на клубена. Като правило, до края на годината, основната грудка дава двойно тласък. Грудки Gloriosa поставят в контейнер на сух пясък и пуснати на долния рафт на хладилника. Периодът на почивка се появява само през втората година от живота на растенията.

методи на размножаване Gloriosa у дома

грижа Gloriosa у дома

Gloriosa размножава по два начина

Gloriosa расте от семена е лесно, но то ще расте много бавно и цъфти само 3 години след засаждане. Веднага след узряване семена се събират и се засаждат в контейнер с приготвената подложка от равни части торф, пясък и чим земя. Покрит със стъкло и поставете на топло, слънчево място. Веднъж на ден е необходимо да се проветри кацането.

Болести и неприятели

Gloriosa често страда от атака на листни въшки и въшки, могат да бъдат засегнати от брашнеста мана.


Щитоносни въшки - опасни насекоми, че се храни с растителен сок. За да се отървете от този вредител, листата могат да се почистват с памучен тампон, напоен с мек сапун или алкохол решение. При тежки случаи, е необходимо да се прилагат инсектициди (Ахтар, aktellik, konfidor).

Листни въшки могат да бъдат намерени на долната страна на листа. Това е добре размножава при ниска влажност. В битка той помага на обработката на листа и клонки от екстракт от тютюн, или чесън.

грижа Gloriosa у дома

Ако вашето растение бях поразен от Хосе мащаб, можете да използвате лекарството Ахтар.

От мана спести напръскване с разтвор на калиев перманганат или 1% колоиден сяра. Повредените листа се отстраняват. Обработка трябва да се извършва веднъж седмично.

Стъблата Gloriosa е много крехка и грубото боравене лесно се скъса. Независимо канап около те не могат да подкрепят, така че те растат, те трябва да бъдат вързани.

Важно. Не е необходимо да инсталирате подкрепата директно в саксията с растението. Това може да доведе до увреждане на кореновата система. В краен случай, колчета имат максимално разстояние от клубена.

Както подкрепа подходящ голяма мрежа от тънки клонове бамбук или полукръгла арка на гъвкави и устойчиви лозя.

Възможни трудности в грижата за цветята Gloriosa

  • Ако Gloriosa расте лошо и не цъфти, то причината може да е липсата на светлина, повредени по време на кацане или замразяване клубен.
  • Ако издънки забави растежа, по-тъмни листа, а след това обвиняват резките промени на температурата.
  • На листа слаб бели петна - висока влажност, почвата напукване.
  • Ако върховете на листата започват да пожълтяват, а след това е необходимо да се увеличи поливане и влажността.
  • Стеблата са меки и накуцване, листата пожълтели и увехнали - необходимо е да се намали поливането.

токсичност

Най-близкото по отношение на Gloriosa е много токсичен и опасни за здравето kolhikum (минзухар). Ето защо, трябва да се помни, че Gloriosa като при поглъщане, може да доведе до тежки отравяния. Не е необходимо да придобие това растение, ако едно семейство има малки деца или домашни любимци.

грижа Gloriosa у дома
Цветя Торен и отглеждането им от семена в домашни условия.

Цветя ARDISIA, тази необичайна за растителна донесени от Азия, повече може да се намери тук.

Отглеждане Gloriosa у дома не е трудно, дори и за начинаещ производителя. Този непретенциозен и неизискващ напускане на предприятието ще бъде дълго време да радва окото със своята необичайна цъфтежа.