Gloriosa домашни снимки, оформяне, размножаване, отглеждане от семена

Glorioza (Gloriosa) - семейство melanthiaceae външно прилича на цвете. Цветето е лоза, и обикновено живее в тропическите гори на Азия и Африка.

Съществуват няколко вида Gloriosa. Най имайте предвид, 5 на най-популярните видове. В някои препратки, по-специално чуждестранни, състезанието принадлежи към семейството на Colchicum. В превод на цветето означава "слава". Популярни и красива вярвам Gloriosa "Лукс" и "Ротшилд".

Описание: Gloriosa - целогодишен, с къдрава издънки и копиевиден листа. Височината достига 5 м цвете. Цветовете са разположени на дълги дръжки. Подходящ за отглеждане в оранжерии с постоянно отопление.

Лесно и прави стъбла, цветя са поставени на върховете. Стъбълце дълго.

Цъфтеж красиви двуцветни цветя като лилия. Като правило, в червено и жълто с различни нюанси и гладка игра цвят. В разгънатата държавата и била отнесена от вятъра, той прилича на изгаряне на пламък. Вълнообразните листенца (къдрава), които допълнително придават изисканост време на цъфтежа. От цъфтежа, промени в цвета гладко. Жълтият цвят става лилаво, по-интензивен става върха, червената част. Тичинки оправят с течение на времето.

С напредване на възрастта, на мястото на старите цветята малко по-високи, ново. През същия сезон, на едно стъбло се появява 5-7 съцветия.

Exist джуджета видове, приспособени към домашната обстановка, височината не надвишава 30-40 см. Това растение е с тубероза коренище.

грижа Gloriosa у дома
грижа Gloriosa у дома

видове Gloriosa

 • грижа Gloriosa у дома


 • Ротшилд (G. rothschildiana О'Брайън) предпочита тропическите гори на Африка. Curly стреля с една обширна система. Копиевиден листа са до 8 см. Дължина. Pedicels до 10 см, на която единични цветята в пазвите на листата. Продълговати къдрави венчелистчета са ярко червено. В долната част на жълто-червено с петна. Цъфти от пролетта до есента.

 • грижа Gloriosa у дома
 • Ситрин (Citrina) Различни цветя лимоновожълтото и тъмно-червени ивици,.

 • грижа Gloriosa у дома
 • Gloriosa прост (G. симплекс L.) Родина - тропическите гори на Африка. Дължина е 1,5 м. Копиевиден листа продълговати до 5 cm ширина и дължина 8, заострена в края. Гладките гладки листенца жълто-зелени с червени петна. Peak разцвет - лято.

 • грижа Gloriosa у дома
 • Осветление: Flower предпочита леки райони, които нямат пряка слънчева светлина през горещия сезон. В дома, тя расте добре върху страните на Изтока и Запада, където сянката е създадена в период обяд. Внезапни промени в слънчева светлина влияят неблагоприятно цъфтежа.

  Температура: Благоприятно температура 20-25 ° С от пролетта до есента. Зима - ясно изразен период на покой. По това време, цялата горна част на холката и умира, а клубените са изкопани и покрити с пясък. Winters Glorioza при 10-12 ° С преди трансплантация нов праймер. Поливането е намален до минимум или напълно спира при повишена влажност. Особено растение уязвими към течения.

  Почва: Почвата трябва да бъде питателна и в насипно състояние, добре премине влага и въздух.  Предпоставки: компост (хумус), смлян лист, пясък в съотношение от 1: 2: 1. Почвата е напълно заменя със свеж всяка година.

  Влажност: Роден в тропическите гори, Gloriosa свикнах с постоянно влажен климат. По време на отоплителния сезон и ниска влажност, пот се поставя в тава на влажни камъчета (Leca) или мъх. Оптимално влажност изпълнение на 60-80%. Редовно разпръсква мека (отделя) вода при стайна температура. Но само пръскат листата и стъблата, като се избягват VOD на самото цвете.

  Поливане: В периода на цъфтене (пролет и есен), цвете се нуждае от обилно напояване. Водата се използва или черни или мека, на разстояние не по-малко от 12 часа. Тя се определя от следната поливане на най-горния слой на почвата. Тя трябва да изсъхнат от 1 см. Тъй като растението се счита лоза, глинени стая трябва да е постоянно влажна, в противен случай централата ще започне да изсъхне и умре. От средата на есента, поливането се намалява значително, а останалите и не спира през зимата.

  Запрашеност: От края на есента, има първите цветя, увиснали надолу, а околоцветник се издига нагоре, привличане на летящите насекоми и пеперуди. Те не могат да стоят на едно цвете, размахвайки крила да летят, събират нектар, като по този начин помпане на прашец наоколо. Opal прашец попадне в стигмата, така че има процес на прах.

  Пресаждането: Пресаждането се провежда всяка година в началото на пролетта, преди цветята. Понякога през крехкостта и чупливостта на кореновата система, Gloriosa трансплантация в края на зимата.

  Керамични цвете предпочита широк не дълбоки саксии. Както бе споменато по-горе, трябва да бъде почвата на хранителни минерални вещества на хумус (2 части), листа (1 част) с малко количество от торф или пясък. Съставът е избран от слабо кисела рН = 6 с. Преди това, в долната 1/4 от пота, сложи дренаж на разширени глина. Tuber трансплантирани в нов субстрат, задълбочава от 3 см.

  На грудки с тъп край е само един бъбрек, смъртта й, което води до изсъхване на цялото растение. Всяка повреда се поръсва с въглища, за да се избегне загниване. След трансплантацията, почвата се навлажнява и поддържа постоянна в състояние при температура от 18-20 ° С Когато първите издънки покълнали саксия се прехвърля към светлината. Но смятат монасите трябва да бъдат постепенно свикнали светлината.

  Големи контейнери не са желателни, излишък от вода в продължение на дълго време в почвата и добре чете podkisat, също сложно преминаването на въздух. Със силен растеж, цвете завъртя през лятото в голям съд от същата буца пръст. Поливането започва след 2-3 дни, след като даде добра основа да изсъхне.

  С появата на първия зародиш, поливането се увеличава. Рощок не изглежда ясно, до един месец, понякога времето може да бъде създаден и една седмица. В почвата обогатена с глина, вентилация и растеж utrudnena забавя значително. Бързото нарастване торф, но бързо изчерпали всички хранителни вещества, необходими да поддържат превръзка под формата на хумус или цветя растат летаргични и слаби.

  грижа Gloriosa у дома

  Възпроизвеждането: Като правило, възпроизвеждане настъпва грудки. Саксии вземете широк, височина 15-15 см. Възпроизвеждането се извършва в началото на пролетта.

  Почва състав: торф почва 1 част листа 2 части, една част пясък.

  Клубените се засаждат в земята до края на зародиша. Парцели клубените трябва да влизат не повече от 3 cm. Съдържат 20-24 ° С

  Поливане старт след първата растеж. Заводът е лоза, но сами по себе си не може да се запази. С появата на растеж, тя е свързана с метална или дървена поставка. По-късно, цвете трансплантиран в по-просторна капацитет.

  грижа Gloriosa у дома

  Семена. Glorioza могат да се размножават чрез семена, но се увеличи значително по-бавно в сравнение с грудки.

  За семена, трябва изкуствено запрашаване. Обикновено, мека четка, полен се прехвърля в цвете близо разположен улей.

  След узряване, семената се засаждат в почвата от трева, торф и пясък в равни пропорции, без добавяне на листа.

  До температура покълване се провежда достатъчно топъл 22-25 ° С с постоянно леко мокро буца пръст. Цъфтеж се случва от семена, не по-рано от 3 години.

  Торене: Торене се извършва от началото на пролетта до края на цъфтежа 3-4 пъти на месец. Обикновено се използват закупени торове за цъфтящи стайни растения, в съответствие с инструкциите.

  Болести и неприятели: Gloriosa обект на атака въшки, mealybugs вид.

  растителен сок се счита за токсичен, защото други вредители не нарушават границите на цветето.

  Жартиера: Увеличението в сравнение с други растения, че е много бърз, и лозата е необходимо укрепване и жартиера. Стъблата къдрава и крехка, често се скъса, и цветята се появяват само по върховете. Съществуващите малки пипала на стъблата, не могат да се увива около подкрепата и често скъса с стъбла.

  А подкрепа, за да бъде направена от множество отделни вертикални пръти и с помощта на въжета, завързани на различни места по протежение на височината. Можете да направите армировка във формата на решетка от бамбук тръстика. Придържайте се директно в съда не е подходящ, Glorioza чувствителни към повреди кореновата система.

  Грижа трудности: Опитайте се да запазите завода в отдалечени места, далеч от деца и домашни любимци. След контакт със сока вътре, симптоми на стомашно разстройство и отравяне.

  • С бавен растеж, Gloriosa се нуждаят от повече светлина, или да промените глинен стаята. Възможна повреда на клубен или неправилно съхранение.
  • Жълти листа показват peresushlivoy земя и ниска влажност на въздуха.
  • Вариациите в температурата водят до забавяне на растежа и листата изчерпват.
  • Прекомерното поливане води до разпадане на конете, стъблата стават летаргични и слаб, увиснали листа, пожълтяване по върховете. Ограничете поливане и да направи една добра дренажна система.

  Моля, дайте оценка за статията.