глава 2

Човешката психика е сложна и разнообразна. От древни времена, философи са се опитвали да проникнат дълбините му. От простото към комплекса дойде постепенно. По-рано, психолози вярват, че човек има само съзнание, а той е обект на всичките си действия. Съзнанието определя желанието, мотивацията на човешкото поведение, и така нататък. D. Така каза представител на класическата психология.Но времето не стои на едно място, това изисква нови открития, нови отговори на стари въпроси. Древните философи се опитват да обяснят къде са мечтите, какво означават те, защо хората сънуват, правене на резервации, печатни грешки, как човек идва движения автоматизация? Тези и някои други въпроси, "всемогъщ" съзнание отговор не е в състояние да. И след това дойде на сцената в безсъзнание като един вид касичка на всички тайни и потиснати желания и мисли на човека. Съзнанието не е налице загуба на съзнание, те да съществува редом отделно, сякаш в квартала. Ако не са били размива границите между психичното (виртуална) реалност и обективна, целостта и стойността на психиката ще бъдат нарушени. Лице, което е в съзнание, често има никаква представа за желанията и мислите, които се съхраняват в подсъзнанието. Подсъзнателното удавя само в някои случаи, като например, когато човек спи, е под стрес, делириум или хипноза, и така нататък. Г.

Несъзнателните снимки на възприятие съществуват и се проявяват в явленията, свързани с признаването на по-рано видяхме, в смисъл на познаване, че понякога има човек във възприемането на даден обект, състоянието на обекта.

В безсъзнание в човешката личност - това са чувствата, интересите и желанията, че хората не осъзнават, сами по себе си, но са присъщи в него. Те се проявяват в различни неволни реакции, действия, психичното явления, които са свързани с възприятието, паметта и въображението. Всички тези явления се наричат ​​"погрешни действия". За подсъзнанието говори резервации технически грешки за слушане думите; принудително забравяне на имена, обещания, както и други събития, които, един или друг начин причини едно лице неприятни емоции; Мечтая, сън, сън.

Анализирайте подсъзнанието може да бъде само психологическа техника, наречена психоанализа. Основателят на този метод е най-голям виенски психиатър Фройд (1856-1939). Той за първи път в областта на науката и разви идеята, че съзнанието не е единственият елемент в човешката психика, която определя поведението си и активност.

В безсъзнание слой на личността е една от структурите - Ейд (Оно). която всъщност е на базата на енергийното на лицето. The Id съдържа вродени несъзнавани инстинкти, които са склонни да собственото си удовлетворение, да се освободи и по този начин да диктува на дейността на обекта. Има две основни вродени безсъзнание инстинкт - инстинкта за живота и смъртта инстинкт, които са в една антагонистична отношения, създаване на основа за фундаментална биологична вътрешен конфликт. Непознаване на конфликта се дължи не само на факта, че битката между инстинктите обикновено се случва в безсъзнание слой, но също и на факта, че поведението на дадено лице е причинена от едновременното действие на тези две сили.

Супер-егото е източник на морални и религиозни чувства, контролиране и мандатите агент. Ако се вземе решение или извърши действие в името на това е, но за разлика от Суперегото, тя се подлага на наказание от угризения, чувство за вина. Тъй като суперего извлича енергия от идентификатора, суперего, доколкото често действа жестоко, дори садистично.

Такова състояние на вътрешен конфликт, който е винаги на лице, което го прави потенциален невротик. Ето защо, Фройд подчерта, че няма ясна граница между нормалността и патология. Възможност за поддържане на тяхната психичното здраве се влияе от психологически защитни механизми, които помагат на човек, ако не за да се предотврати или поне смекчаване на конфликта между идентификатора и суперего.Freud посочи няколко защитни механизми важните от които са изместване, регресия, рационализиране, проекция и сублимация. Репресия е най-неефективно механизъм, като тази енергия протича през канали инстинктивна, не се осъществява в дейностите, но остава в лице, което води до увеличаване на напрежението. Желанието се премества в несъзнаваното, лицето, забравя за него, но остава напрегната, проникваща през несъзнаваното се усеща във формата на символи, които изпълват мечтите ни под формата на грешки, фишове, резервации. Символ, Фройд вярва, не е пряко отражение на репресирани желания, и превръщането му. Така той даде стойност "психопатология на ежедневието", т. Е. За тълкуване на събития като грешки и технически грешки, човешката мечта, неговите асоциации. отношението на Фройд към символика е една от причините за несъгласието си с Юнг, който вярва, че е налице пряка и непосредствена връзка между символа и желанието на човека, и противоположни интерпретации изобретен от Фройд. Регресия и рационализация са по-успешни видове защита, тъй като те позволяват поне частично освобождаване от отговорност на енергията, съдържаща се в желанията на човека. В тази регресия е по-примитивен начин за излизане от конфликтната ситуация. Едно лице може да започне да хапе ноктите си, за да развалят нещата, дъвчете дъвка или тютюн, да вярват в зли или добро настроение, се стреми да рискови ситуации и т.н. и много от тези регресии са толкова общоприето, че тя дори не се възприема като такъв. Рационализация е свързано с желанието на Суперегото по някакъв начин да се контролира текущата ситуация, което му придава "уважаван" външен вид. Затова хората не са наясно с истинските мотиви на поведението им, техните капаци и обяснява измислени, но морално приемливи причини.

При прогнозирането на човек приписва на другите желанието и чувствата опит от себе си. В случай, че този въпрос, който е бил предоставен на никакъв смисъл, поведението му потвърждава прогнозата, този защитен механизъм работи доста добре.

Това е най-ефективният механизъм, който Фройд нарича сублимация. Той помага канализират енергията, свързана с сексуални или агресивни стремежи в различна посока, да я прилагат, по-специално, в артистичните дейности. По принцип Фройд смята, културни продукти сублимация и от тази гледна точка, смята произведения на изкуството, научни открития. Най-успешният този начин е така, защото става дума за пълно прилагане на акумулирана енергия, катарзис или пречистване, човече.

Либидинозни енергия, която е свързана с инстинкта, че животът, е и основа за развитието на личността, характера. Фройд казва, че в хода на живота на човек преминава през няколко етапа, които се различават един от друг по пътя на либидото фиксиране начин за задоволяване на инстинкта на живота. Важно е по какъв начин записа и дали лицето се нуждае от по същото време в чуждо тяло. От това, Фройд разграничава три основни етапа.

Първият етап - на либидото обекта - се характеризира с факта, че дете се нуждае от чуждо тяло, с прилагането на либидото. Този етап е с продължителност до една година и е известен като орален етап, тъй като удовлетворение случва при стимулиране на устната кухина. Фиксиране на този етап се появява, когато детето през този период не е бил в състояние да реализират своите либидинозни желания. За този тип личност се характеризира с определена зависимост, инфантилизъм.

Втората фаза, която продължава до началото на пубертета, наречена либидото предмет и се характеризира с факта, че не се нуждае от външен обект за задоволяване на техните инстинкти дете. Понякога Фройд нарича нарцисизъм на този етап, като се има предвид, че за хората, които се превръщат в фиксиране на този етап, ориентация към себе си, желанието да се използват други, за собствените си нужди и желания, емоционално изключване. Стъпка състои от няколко етапа. Първата, която трае около три години - анален, в които детето не само се учи уменията тоалетни, но той започва да се оформя и чувство за собственост. Фиксиране на този етап представлява анален характер, което се характеризира с упорство често твърдост, точност и икономичност. За три години, детето преминава към следващата, фалическата фаза, в която децата се запознават с половите им различия, интерес към гениталиите си. Този етап Фройд смята за особено важно за момичета, който за първи път е станало известно на тяхната малоценност поради липсата им на пениса. Това откритие, той вярва, може да доведе до по-късно или агресивността на невротизъм, което е характерно за хора, фиксирана на този етап. През този период на монтаж напрежение в отношенията с родителите си, особено с родителя от същия пол, които детето се страхува и кой е ревнив на родителя от противоположния пол. Това напрежение е отслабена до шест години, когато той е латентен период в развитието на сексуалната инстинкт. През този период, който продължава до началото на пубертета, децата обръщат повече внимание на преподаване, спорт, игри.

По време на юношеството, децата се движат към третия етап, който се нарича също либидо-обект, както за задоволяване на сексуалните инстинкти на човека отново се нуждае от партньор. Този етап се нарича още генитално както либидото енергия за заустване на човек търси начини за сексуалната активност, типични за неговия пол и неговия тип личност.