Fozikard - указания за употреба, абстрактен, ревюта

Общи характеристики. Съставки:

Активно вещество: натриев фозиноприл 5, 10 или 20 мг.
Помощни вещества: лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, прежелатинизирано царевично нишесте (нишесте 1500), микрокристална целулоза, глицерин dibehenat.описание
Кръгла таблетка форма ploskotsilindricheskoy бял или почти бял, белязан от едната страна «FL» букви и "5" цифри (за таблетки с доза от 5 мг), "10" (за таблетки с доза от 10 мг), "20" ( за таблетки с доза от 20 мг).

Фармакологични свойства:

Фармакодинамика. АСЕ-инхибитор. То се отнася до пролекарства. Тялото на активен метаболит образува фозиноприл - fozinoprilat което предотвратява превръщането на ангиотензин I до вазоконстриктор съединение ангиотензин II, това води до вазодилатация и намалява секрецията на алдостерон. Той има хипотензивен, вазодилаторен, диуретично и калий-съхраняващи ефект. Намалява общото периферно съпротивление и системното артериално налягане. Лекарството инхибира синтеза на алдостерон с АСЕ инхибира тъкан. Хипотензивния ефект също се причинява от подтискане на метаболизма на брадикинин, който притежава силен вазодилатиращ ефект. Понижаване на кръвното налягане (ВР) не се придружава от промени в циркулиращия кръвен обем, церебрална и бъбречния кръвоток, кръвоснабдяването на вътрешните органи, скелетен мускул, кожа, рефлекс дейността на миокарда. Хипотензивния ефект на лекарството се поддържа по време на продължително лечение, толерантност към лекарството не се развива. След перорално хипотензивен ефект се развива в продължение на 1 час, достига максимум след 2-6 часа и продължава 24 часа.

Фармакокинетика. Засмукване. След поглъщане фозиноприл абсорбира от стомашно-чревния тракт. Абсорбция средно 30-40%. Степента на абсорбция не зависи от приема на храна, но скоростта му може да се забави. Времето за достигане на максималната плазмена концентрация на 3 часа.
Разпределение. Комуникацията с плазмените протеини - 95%. Фозиноприл има сравнително малък обем на разпределение. Той не преминава кръвно-мозъчната бариера.
Метаболизма. Лигавицата на стомашно-чревния тракт и частично хидролизиран в черния дроб до fozinoprilata фозиноприл.
Оттегляне. Fozinoprilat екскретира в жлъчката и урината. Терминал фаза полуживот от 11,5 часа.

Показания за употреба:

Хипертония.
Хронична сърдечна недостатъчност (в комбинирана терапия).

Дозировка и начин на приложение:

Вътре. Дозата трябва да се индивидуализира.

При лечението на хипертония, ако е възможно, да спрете приема на антихипертензивни медикаменти за няколко дни преди да започнете да приемате Fozikarda.

Началната доза е 10 мг един път на ден. Допълнителна доза, избрана в зависимост от резултатите на АД. Поддържащата доза е 10-40 мг един път на ден. При липса на положителен ефект от монотерапия Fozikardom възможни допълнителни диуретици.

Ако лечението е да се започне Fozikardom фон диуретично лечение, е първоначалната си доза не трябва да надвишава 10 мг с внимателно лекарско наблюдение.

При лечението на хронична сърдечна недостатъчност Fozikarda първоначална доза е 10 мг един път на ден. Освен това, дозата се избира в съответствие с динамиката на терапевтична ефективност, като нараства с мг 10 седмични интервали. Максималната доза е 40 мг на ден. Възможни допълнителни диуретици.Характеристики на заявлението:

Пациенти с тежка хипертония или едновременна декомпенсирана хронична сърдечна недостатъчност трябва да започнат Fozikardom лечение в болницата.

Преди и по време на лечението с необходимо контрол на кръвното налягане, бъбречна функция, калиева концентрация на хемоглобин, креатинин, уреа, електролити и активността на концентрация "чернодробни" ензими в кръвта.

Като се следва Fozikarda периодично наблюдение на броя на левкоцитите в периферната кръв, особено пациенти с повишен риск от неутропения. с увредена бъбречна системни заболявания на съединителната тъкан и функция.

Поради повишен риск от хипотония, трябва да бъдете внимателни, когато се въвежда лекарството при пациенти, които са на malosolevoy или без сол диета.

Безопасността и ефективността на Fozikarda при деца не е установена.

Необходимо е повишено внимание при шофиране или извършване на някаква работа, която изисква специално внимание, защото на възможната поява на виене на свят. особено след първоначалната доза при пациенти, приемащи диуретични лекарства.

Странични ефекти:

Сърдечно-съдовата система: понижаване на кръвното налягане, ортостатична хипотония, тахикардия. сърцебиене, аритмия. ангина пекторис. инфаркт на миокарда, болка в гърдите.

Mochevydelitelnoy от страна на системата: на развитие или влошаване на симптомите на хронична бъбречна недостатъчност. протеинурия. олигурия.

От страна на централната нервна система: ход. мозъчна исхемия, виене на свят. главоболие. слабост; когато се използва във високи дози -bessonnitsa, тревожност, депресия. объркване, парестезии.

От сетивата: слухови и зрителни увреждания, шум в ушите. разстройства на вестибуларния апарат.

Алергични реакции: кожен обрив. сърбеж, ангиоедем.

От лабораторните параметри: hypercreatininemia, нарастващи концентрации на урея, повишена активност на "чернодробни трансаминази", хипербилирубинемия, хиперкалиемия. хипонатриемия; намаляване на концентрацията на хемоглобин и хематокрит, неутропения. левкопения. еозинофилия. увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ).

Взаимодействие с други лекарства:

Антихипертензивни, диуретици, наркотични аналгетици, общи анестетици засилват хипотензивния ефект на фозиноприл.

калиеви добавки, калий-съхраняващи диуретици увеличават риска от хиперкалиемия. Заедно с приемането на литиеви соли може да се увеличи концентрацията на литий в кръвта.

Лекарството подобрява хипогликемични сулфонилуреи ефект, инсулин, рискът от левкопения, докато прилагането на алопуринол, цитостатици, имуносупресори, прокаинамид.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства и естроген намаляват тежестта на хипотензивен ефект.

Противопоказания:

Свръхчувствителност към фозиноприл или други съставки или идиопатична наследствен ангиоедем, включително история, след като получи други АСЕ-инхибитори, бременност, кърмене, възраст под 18 години (са инсталирани ефективност и безопасност).

Предпазни мерки: бъбречна недостатъчност. хипонатремия (риск от дехидратация. хипотония. pochochnoy хронична недостатъчност), двустранна стеноза на бъбречната артерия или стеноза на артерията на единствен бъбрек, аортна стеноза, състояние след бъбречна трансплантация, с десенсибилизация, системни заболявания на съединителната тъкан (включително системен лупус еритематозус. склеродермия) -povyshen риска от развитие на неутропения или агранулоцитоза. хемодиализа, мозъчно-съдови заболявания (включително мозъчно-съдова недостатъчност), исхемична болест на сърцето. хронична сърдечна недостатъчност III и IV об. (Класификация NYHA) диабет. инхибиране на костния мозък хематопоеза, хиперкалиемия. напреднала възраст, диета рестрикционни условия на сол, включващи намаляване на обема на кръвта (включително диария. повръщане).

предозиране:

Симптоми: изразено намаление на намаляване на кръвното налягане, брадикардия. удар, прекъсване на водния и електролитен баланс, остра бъбречна недостатъчност. ступор.
Лечение: спрете да приемате лекарството, пациентът се поставя в позиция на "лъже" с вдигнати крака. При леки случаи на предозиране - стомашна промивка. въвеждане на сорбент и натриев сулфат в продължение на 30 минути след прилагане. Чрез намаляване на кръвното налягане -vnutrivennoe приложение на катехоламини, ангиотензин II; брадикардия - заявление пейсмейкър. Хемодиализата е неефективна.

Условия на съхранение:

При температури над 25 ° С Да се ​​съхранява на място, недостъпно за деца! Срок на годност 2 години. Лекарството не трябва да се използва след изтичане срока на годност, отпечатан върху опаковката.

Условия за доставка:

Таблетки 5 мг, 10 мг и 20 мг.
В 7, 10 или 14 таблетки в блистер направена от PVC / алуминиево фолио. 4 блистера по 7 таблетки, 3 блистери с 10 таблетки или блистер 2 до 14 таблетки, заедно с инструкции за употреба в опаковка картон.