Еклампсия при кучета причинява симптомите, лечението

Еклампсия - сериозно заболяване, което се среща при кучета след известно време след раждането. Това заболяване се нарича още родилна треска или кърмене, тетания. Това се случва на фона на намаляване на нивата на калций в кръвта на животно и изисква незабавна помощ от собствениците и на ветеринарния лекар. Ако не разполагате с лечение в ранните стадии на болестта, има голяма вероятност за смърт.Еклампсия при кучета

pathography

Като правило, хипокалцемия се проявява в рамките на 2-3 седмици след раждането. Нарушения развиват в резултат на влошаването на функционалността на паращитовидната жлеза. Тази жлеза е отговорен за хормон, който спомага за нормализиране на нивата на калций в плазмата на животните. В процеса на хранене няма сигнал на екскреция на калций от костите в кръвоносната система, което води до гърчове общо влошаване на здравето и животински мускулни контракции, както и локомоторната активност в цяло.

Еклампсия често се случва при млади нераждали кучета. Те се наблюдава увеличение на сърдечната честота и обмяната на веществата, което води до бързо произведеното мляко в големи количества, а тялото не успява да компенсира разходите за калций.

Порода кучета предразположени към болестта:

 1. Чихуахуа;
 2. Шпиц Померански;
 3. Мини пинчер и пудел;
 4. Shih Дзъ;
 5. Hairless мексиканска рок;
 6. Жени, които са родили за първи път.

Еклампсия при кучета

Това състояние е почти винаги не поема никаква опасност от новородени кученца, защото необходимите материали, включително калций в правилната сума, която получавате от млякото на майката. Заслужава да се отбележи, че по време на лечението на малки кученца са прехвърлени на изкуствено хранене. В редки случаи, може да има проблеми с формирането на скелета на бебе.

Симптоми и причини

Много рядко се наблюдават при кучета еклампсия по време на бременността или след него. Като правило, хипокалцемия се проявява през първите 40 дни след раждането. В резултат на заболяването омекотена кости и съсирването на кръвта се влошава. След диагностициране на това заболяване при кучета за първи път, има риск от повтаряне на бъдещото й развитие.

 • липсата на балансирана диета по време на бременността кученца;
 • неадекватно съотношение на калций към фосфор в диетата на кучето по време на бременността потомство;
 • голям размер на кученцата във връзка с теглото на майката;
 • бъбречни заболявания;
 • повишена кърмене;
 • неправилен брой фосфор и калций в храната, консумирана по време на бременността.


На пръв поглед може да изглежда, че еклампсия в кучета, симптомите на които ще бъдат описани по-долу, не е много сериозно заболяване. Но това не е така. Липса на лечение може да доведе до усложнения, така че трябва внимателно да се наблюдава кучето ражда за появата на предупредителните знаци.

Еклампсия при кучета

 • нарушение на кучета, свързани с новородени кученца;
 • състояние на тревожност и размирици;
 • разстройства ориентация в пространството;
 • диария и повръщане;
 • затруднено ходене, тромавост;
 • мускулни тремори, конвулсии;
 • изтръпване на тялото;
 • неподвижност настъпва в рамките на 8-12 часа след откриване на симптомите;
 • разширени зеници;
 • учестен и затруднено дишане;
 • треска;
 • треска.

Следродилна еклампсия при кучета се развива на етапи: първо, има промени в настроението, а след това - нарушение на двигателната активност, с органите на стомашно-чревни проблеми и дихателната система. Във финалната фаза на заболяването е налице риск от мозъчен оток, последван от смъртта на кучето. Най-често тези симптоми могат да се появят при 10-14 дни след раждането.

методи за диагностика

За да се диагностицира болестта първото нещо, което трябва да се направи на собственика - да се осигури ветеринар пълна информация за хода на заболяването, симптомите, както и списък на всички лекарства, хранителни добавки и фуражи, които са били използвани при пренаталното и следродилния период.

Основните методи на диагноза въз основа на определяне на наличието на заболяване - биохимичен анализ на кръвта електролит панел и изчисляване на броя на кръвните клетки. Когато концентрацията на калций не повече от 7 мг на 100 мл кръв, животински еклампсия диагностицирани при кучета и целеви лечение. Заболяването може да се придружава от намаляване на нивата на кръвната захар и магнезий. Този проблем се коригира чрез използването на специални лекарствени добавки.

Еклампсия при кучета

При откриване на симптомите на еклампсия всеки хост трябва да бъде в състояние да осигури първа помощ на животно. Важно е да се помни, че от координиран и уверени човешкото действие зависи от живота на животното, тъй като тежките етапи на кучето не може да чака за посещение на ветеринар.

Етапи първи еклампсия помощ, която трябва да се държат на външния вид на характерни черти:

 1. Куче топъл под одеялата и радиатори за отопление.
 2. Въвеждане на интрамускулна инжекция sulfokamfokain или калциев глюконат в изчисляването на животинско телесно тегло. Ако не можете да получите един изстрел, е необходимо да попълните valokordin Corvalol или в размер, съответстващ на теглото на кучето в устата на кучето (5-30 капки).
 3. Използвайте borglyukonat калций под формата на таблетки или инжекции за нормализиране на нивото на калций в кръвта.

Горната манипулация накратко помогне за възстановяване на нивата на калций в кръвта на кучето. След като ги държи трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар, който ще определи нивото на калций и глюкоза в кръвта, и след това определя съответния препарати и добавки в подходяща доза.

превантивни мерки

С цел да се намали вероятността от развитие на следродилна еклампсия при кучета, е необходимо да се преразгледа диетата в продължение на няколко седмици преди раждането. Препоръчително е да се добави млечни продукти в замяна на намаляване на количеството на месо.

Ако животното отказва да се храни, е необходимо да се инжектира калций-съдържащи схеми с предварителна консултация с лекар или да даде витамини в таблетна форма. При откриване на симптомите на заболяването трябва незабавно да се види специалист и кученца прехвърлени на изкуствено хранене.