Диета след миокарден инфаркт при мъжете, така и жените са около менюто

Диета след инфаркт на миокарда

Етапи на възстановяване и ролята им при избора на храна

На втория и третия етап изискват засилено витамин "презареждане". Пациентът трябва да получи достатъчно количество от калий, натрий и други минерали, са отговорни за метаболитните процеси в сърдечната тъкан. В ежедневното меню трябва да включва сушени плодове (кайсии, стафиди, сушени сини сливи), зеленчукови и плодови сокове, листни зеленчуци.Някои пациенти се опитват да компенсират оскъден и еднообразен хранителен режим прием на витамини и минерални добавки. Подобна мярка не може изцяло да подкрепи отслабва организма, тъй като синтетични витамини се усвояват по-трудно и може да доведе до допълнителен стрес върху черния дроб. Мощност инфаркт на миокарда играе важна роля в процеса на възстановяване, така че е невъзможно да се игнорира препоръките на експертите.

основните правила

Лекарите смятат, че правилно изготвено меню след сърдечен удар - половината от битката по пътя към възстановяване. За да се намали тежестта върху властите да осигурят на организма с полезни вещества и да се организира работата на сърцето, трябва да се придържат към специална диета и медицински препоръки. Диета инфаркт на миокарда въз основа на 6 правила, необходими за всяка една от трите периода на заболяването.

Приемът на храна трябва да бъде редовно. Гладуване диети и други ограничения при пациенти, които са имали сърдечен удар, може да доведе до по-нататъшно атака.

Питейна режим ограничава 1,5-1,8 литра течност на ден. Тази мярка позволява задържане на течности в подкожната мазнина. Предотвратяване на оток воднянка предупреждава за вътрешните органи, включително сърцето воднянка. Тази сума включва всички течни храни и напитки (супи, желе, сосове, течност).

Калориен прием трябва да се намали до минимум необходимо да се предвиди физиологични процеси. Определя специалните номера трябва да бъде експерт, защото хората с наднормено тегло, за да поддържат работата на органите трябва да бъде също толкова много калории в сравнение с пациенти с нормална физика.

Консумацията на сол и захар, както и всички подправки, подправки и подправки трябва да бъде сведено до минимум. Тези вещества повишават апетита и да повлияе неблагоприятно на функционирането на вътрешните органи. Сол и подправки допринасят за задържане на вода в тъканите, захарта може да предизвика гликемичен криза при пациенти с диабет.

Диета след инфаркт на миокарда

Всички хранителни продукти трябва да са със стайна температура. Консумирането на храни, от хладилника не е позволено. Ако пациентът иска да пие кисело мляко, трябва да го получите в продължение на 20-30 минути, за да се пие температурата се покачва. Същото важи и за топлата храна. Удобна температура на готови храни за пациенти след инфаркт - 28-32 градуса.Хранене трябва да бъде една малка част, чести. Обемът на една порция - не повече от 180-200 грама Препоръката на диета след сърдечен удар е от особено значение за мъжете, тъй като представителите на силния пол не са използвани, за да се огранича в размер на храна яде. Броят на хранене - най-малко 6. кардиолози съветват да се ядат плодове най-малко веднъж на всеки 2.5-3 часа. По-дългите паузи окажат отрицателно влияние върху състоянието на мозъчните съдове и цялостното здравословно състояние на пациента.

Какви храни може да се яде?

Витамини в инфаркт трябва да се погълнат пациент непрекъснато, тъй като дори недостиг на един основен елемент може да доведе до смущения в миокарда. Един от най-важните витамини за сърцето е витамин Е. Този естествен антиоксидант, подобрява обмяната на веществата и забавя процеса на стареене и влошаване на клетките. Партида на витамин Е се намира в растителни масла и ядки. Ядки - много високо калорични продукти, но да ги изключите напълно от менюто си не е необходимо. 8-10 ядки 2-3 пъти седмично, просто не се нарани.

От масло трябва да се даде предимство сусам, тиква, бадем и зехтин. Когато изберете да се обърне внимание на класа на продукта (за сърцето масло заболяване трябва да бъде студено пресовано с марка "лукс" или "премия").

Диета след инфаркт на миокарда

Също така е важно да се гарантира достатъчен прием на калий. Това е съществен елемент от диетата след сърдечен удар, особено за мъжете, тъй като те изискват почти 2 пъти повече от този минерал, отколкото при жените. Калиев съдържа в сушени плодове, листни зеленчуци, зеленчуци. Кайсии, сливи, грозде също са богати на този елемент, така че в сезон плодови данни трябва да присъстват на масата.

Меню след инфаркт трябва да съдържа и други групи от продукти, като например:

 • ниско съдържание на мазнини храни, млечни продукти (кисело мляко, обезмаслено мляко, извара 0,8-1,5%);
 • Варени или печено месо (заек, телешко, пуешко, пиле без кожата);
 • варена риба (всички степени);
 • плодове и зеленчуци, билки, горски плодове според сезона (само картоф "в униформа");
 • природен чай с добро качество;
 • ръжен хляб;
 • зърнени храни (елда, ориз).

Кои продукти трябва да бъдат изключени?

Диетата след сърдечен удар, за мъже и жени, предполага отхвърляне на определени храни, защото те не носят никаква хранителна стойност, влияят неблагоприятно на функционирането на миокарда и вътрешните органи и може да предизвика нарушаване на липидната и въглехидратната обмяна. Тези продукти включват:

 • пълнозърнести мляко и млечни продукти; мастна
 • алкохолни напитки;
 • сладкиши и захар (с изключение на малко количество от природен или желе бяла ружа);
 • тлъсто месо (свинско месо, бекон, месо парчета с мазнини);
 • масло и растително масло с неизвестен произход;
 • хайвер;
 • Seafood (50-100 г, да се използва за една седмица при липса на алергия);
 • газирани продукти;
 • бобови растения (може да предизвика отделяне на газове).

Мощност след инфаркт - най-важният елемент на периода на възстановяване. Качеството на консумираната храна зависи от успеха на другите мерки, насочени към връщане на пациента към нормален живот. Неспазването на препоръките на лекаря може да има отрицателно въздействие върху състоянието на пациента и да увеличи риска от нова атака, така да се изготвят менюта трябва да се подхожда отговорно. Здравословно хранене по време на този важен период - ключът към по-бързото възстановяване и дълго (колкото е възможно) живот.

(Все още няма оценка)