Dentin кариес симптоми, диагностика и лечение на стоматологичен лезии

Дентин кариес - зъб дълбоко кариозния лезия, характеризираща се с появата на кухини в рамките на дентина. Тази форма на ICD съответства на "среден" и "дълбоки" кариес националната класификация.Симптоми и диагностика

Тази форма на кариес при много пациенти са асимптоматични. Въпреки това, доста често белязана от краткотрайна болка на стимула (най-вече от сладко, както и топла и студена). Също така, пациентите се оплакват от зъб обезцветяване част и неугледен вид (с лезии на предната зъбите). Може да се появи дискомфорт по време на хранене - храна затъване в процеса на локализация на контактните повърхности, понякога храна дразни венците. Имате трудности с използването на конец за зъби.

кариес на дентина

След изясняване на жалбите, преминете направо към физически преглед. На първо място, се провежда изпит, на устата и зъбите, за да определят кухини. С помощта на зъбна огледало и сонда изследва резултати кухина.

Казва много за цвета на лезии на емайла и плътността в своята област. Bright омекотена области са характерни за остра бързо ток гниене, докато дебелина и пигментирани - за medlennotekuschego.

Също така проверете болезненост дъно и стени на кухини - обикновено болезнен звучене около долната част (в границата на емайл-дентин).

Горното - основните методи за диагностика, но често се използва и по-нататък, за да се потвърди диагнозата:

  • Рентгенография - позволява да се открие апроксималната кухина, и вторични кариес около пломби.

кариес на дентина


  • Termoproba - зъб реакция към студена вода (въздух), положителни за дентина кариес.
  • Еди (възбудимост маса) - в тази форма на не повече от 8,6 микроампера.
  • Облъчване флуоресцентен stomatoskopom - идентифицира засегнатата област под формата на сенки, ясно разграничени от здравата тъкан.

В някои случаи диагностичен препарат за определяне на дълбочината на кухината. Това може да се разглежда като начален етап на лечението на зъбни кариеси.

диференциална диагноза

От всички патологии, че е необходимо да се направи разграничение кариозни лезии на дентина:

  • Хронична пулпит, където шлама е удари, което се проявява с болка трайно действие термични стимули, както и по-високи нива EDI - около 50 микроампера.
  • Хронична периодонтит, което се отразява на периодонтално тъкан (заобикалящата зъба). Тя може да бъде болезнено подслушване на зъб, EDI над 100 микроампера, промени в костната в корените на рентгенова снимка. Също така, причината зъба може да навреди по-рано.
  • От емайлирани кариес, в които Установена бели или пигментни петна и кухини в емайла.
  • Чрез клиновидни дефекти, които често локализирани в цервикалния областта на горните и долните задни зъби и зъбите. Характеризира се с V-образна кухина с дебели стени, понякога оцветен. Причината клиновидни дефекти - посредствено почистване на зъбите (прекомерно прилагане на сила и неравномерни движения).

Основният метод за лечение на кариозни дентина лезии - оперативни, че е за отстраняване на мъртва тъкан (некректомия) при използване на препарата, след което запълване на кухината се осъществява от един от материалите. В момента се използва fotokompozitnye съвременни материали за пломбиране, които имат висока якост, добра адхезия и отлична естетика. Тези печати са поставени на предните зъби, добре подбран цвят.

кариес на дентина

В някои институции все още поставят пломби, които се характеризират с висока якост, но напълно отсъстват естетика (метален цвят). Тези печати са много трайни (някои от тях са до 20 години) и са с ниска токсичност.

Също така не забравяйте, че успехът на лечението зависи от пациента, който трябва да се следи внимателно за хигиена на устната кухина, намаляване на количеството на въглехидратите, консумирани в диетата, както и редовни посещения при зъболекар.