Дентин кариес - причини, диагностика, лечение

кариес на дентина

Дентина кариес - следващ етап на унищожаване на емайлирани кариес, което е кухина в дентина.

В дентина развива инфекциозен процес.Надолу по веригата на заболяването, като емайлирани кариес, може да бъде остра или хронична.

Дентин кариес - клинична картина, диагноза, лечение - темата на тази статия.

Основните причини за дентина кариес

Така че, погледнете основните причини за развитието на стоматологични заболявания:

кариес на дентина

 1. Нелекуваната кариес при стъпка "места" (емайл лезия).
 2. Недостатъчното почистване на зъбите и устата след хранене. След храната в устната кухина са фрагменти на храната. Въглехидратните остатъци (захар) се превръщат чрез ензими стрептококи и други бактерии, открити в зъбната плака, в органична киселина. Тези киселини се елуират фосфор, флуор и калций от емайла на зъбите, което води до процеса на зъби деминерализация.
 3. Носенето на скоби. Кухини не са причинени от скоби сами по себе си, както и че с тях много по-трудно грижа за устната кухина. Между зъбите и системата за скоба може да се залепи хранителни фрагменти.
 4. Наследствено предразположение към заболявания на зъбите, включително кариес. Влиянието на този фактор може да бъде сведена до минимум, тъй като детството, ако редовно и правилно почистване на монитор хигиена на устната кухина.
 5. Бактерии. Смята се, че зъбен кариес могат да бъдат заразни и се предават, например, някои често срещани предмети от бита.
 6. Захапка ( "пренаселеност" на зъбите). Тук, както и в случая с тези скоби, че този въпрос е трудно, да се грижи за тези зъби, така че трябва да се обърне голямо внимание на почистването им.
 7. Намаляване на производството на слюнка и особено киселинно-алкалния баланс. Слюнката нормални измивания хранителни отпадъци и част създава рН, при което инхибира бактериалния растеж (в допълнение, алкална среда дава киселини разрушават емайл). Ако намалено производство слюнка или променя рН (киселинен страна), устата започват да пролиферират силно патогенни бактерии.
 8. Лошото хранене и лоша вода. Липсата на витамин D, флуорид и калциев повлияе неблагоприятно здравето на зъбите.
 9. Една слаба имунна система. Когато не сте достатъчно силен, за да се бори усилено за имунитета на организма срещу болестотворни бактерии като цяло, и бактериите, които причиняват кариес, в частност.

Когато носите тиранти, използвайте добра пенливост паста за зъби и специални почистващи "четки".

Кухините в началния етап (етап "петна") могат да бъдат отстранени с помощта на специален реминерализиращ гел лак с флуорни и калциеви препарати.

 • Болезненост в контакт с засегната част на зъба, хладно и горещо, сладко или солено, както и с твърда храна (с болката се отстраняват, ако направим изплакване на устата с топла вода).
 • Появата на лош дъх (това се дължи на заглушаване и последващо разлагане на остатъци храна в кухината).


Според МКБ-10 кариес се класифицират в следните типове:

 • K02.0 емайлирани кариес;
 • K02.1 кариес на дентин;
 • K02.2 Кариес цимент;
 • K02.3 спре зъбен кариес;
 • K02.4 Odontoklaziya;
 • K02.8 Други зъбен кариес;
 • K02.9 зъбните кариес, неопределени зъби.

кариес на дентина
Кариес развива постепенно и от първоначалната постепенно се влива в дълбочина. етап кариес и техните клинични последици, които смятат сайта.

За ефективни методи за да се отървем от кариес у дома ще кажат тук.

Кариес не е само местен, но и в първичните зъби. Трябва ли да се лекува по-добре да се изчака или загуба на зъб? Отговорът на този въпрос ще намерите връзката.

диагностика

кариес на дентина
методи за диагностика могат да се разделят на:

 • субективен (болки в контакт с определени храни на засегнатите зъб);
 • Цел - ударни, палпация (палпира преходен пъти най-близо до зъб), температурата сондата;
 • средство (приложение сонда).

Когато сензорното части са определени омекване в местата на тяхното локализиране сонда, ще запазят или да падат, и по този начин могат да бъдат болезнени усещания.

Ударни разкриват наличието на възпалителни лезии на зъбите корени. Ако подслушвани разкри остра болка, а след това удари в основата на това, което се случва по време на обостряне на хроничен пародонтит, и това явление не е характерно за дентина кариес.

Палпация на прехода се сгъва в близост до зъба да се определи инфилтрация (оток). Ако има оток на тъканите, а след това можем да говорим за усложненията на кариес (като пародонтит).

Сондата температура се извършва чрез промиване на тест зъба студена вода от спринцовка: дентинови кариес на от тази манипулация настъпва болезненост.

Има допълнителни проучвания, които се използват по-рядко в практиката, например, elektroodontometriya. За диференциална диагноза на зъбен кариес на дентина с други лезии на зъбите се прилага и лъч изследване.

 • пациент, лекуван зъб плат с помощта на бормашина: по този начин се елиминират инфектираните фрагменти емайл и дентин;
 • получената кухина с антисептични разтвори се промиват;
 • задаване на печат.

Ако започнете да се борят с кариес друг етап на място, че е възможно да я излекува, без използването на тренировка.

кариес на дентина
Това изисква навременно лечение на зъболекар и се подложи на серия от процедури:

 • професионално почистване на зъбите - отстраняване на плака и зъбен;
 • флуориране лечение лак гел и реминерализиращ други специални структури;
 • курс на вътрешните мерки за реминерализация на зъбите, който предвижда специалист.

Винаги е по-добре да се предотврати заболяване, отколкото да се лекува.

кариес на дентина
Кариес - не е просто дупка в зъба, а на болестта, така че трябва да се лекуват дори децата му. Млечен зъб кариес - за лечение и превенция.

Как да определите кариеса на ранен етап и как да се лекува, ще научите в тази тема.

Ето защо, трябва да се обърне специално внимание за почистване на устата, придържайте се към висок клас диета и редовно ходя на зъболекар - както за превенция и навременно лечение на кариес в най-кратки срокове, за да се предотврати развитието на дентина кариес.