Dentin кариес лечение и диагностика

кариес на дентина

Повечето хора не само да мислят за това, че думата означава "кариес", въпреки че повече или по-малко ясно разбиране на процесите, които протичат в зъба при неговото унищожаване. Но това е на дентина кариес обикновено е необходимо да се мисли само след посещение на зъболекарски кабинет, когато лекарят изведнъж съобщение, което "щастлив" на необходимостта от определяне на печата.«Кариес» - е името на латински се отнася до процеса на разпад. И думата "дентин" идва от "дентис" латински, което означава "зъб". По същество, дентина на зъба е в основата и под емайла.

кариес на дентина

Като се има предвид съвременната класификация на кариозни лезии на СЗО (Световната здравна организация), са следните видове кариес:

След това ние само на дентина кариес ще се интересуват, запознаване с кого, нека да започнем с подробно проучване на причините, които предизвикват този процес заболяване.

Основните причини за дентина кариес

Резултатът от дейността на бактерии стрептококус мутанс и няколко изгледа на повърхността на плаката се образува от органични киселини, които се явяват в резултат на ензимно разпадане остатъци от въглехидрати като захар. Тези киселини предизвикват "очистващата" големи минерални компоненти от кристална решетка на емайла (калций, флуор, фосфор).

кариес на дентина

кариес на дентина

В началния етап на кариес споменатият процес деминерализация среща само в подземни емайл слой. В резултат на това, в резултат на излужване минерали активно и да ги върне обратно да се забавя образуването на кариес петна. Тя може да бъде бял или пигментирани води до оцветяване "празни пространства" емайлирани бои за храна и напитки.

Кариесът в етапа на място - това не е дентина кариес на. На този етап, патологични изменения в повърхността на зъбите все още обратими, ако времето да се предприемат действия.

кариес на дентина

Според много изследователи, на загнил място в повечето случаи могат да бъдат излекувани реминерализация агенти, без използването на тренировка. Тези лекарства включват различни флуориращи лакове, гелове, калциеви препарати и формулировки комбинират.

Все пак, ако са с изглед към сцената на увреждане на емайла в ранните етапи, има вече необратим процес - дентина кариес. На този етап минералните компоненти вече промиват от дентина, което, както може да се припомни, е в основата на зъба.

кариес на дентина

Dentin различава значително в неговия химичен състав и структура на зъбния емайл. Той е много по-стабилна и 20% се състои от органични съединения. Дебелината на дентина в зъб достига средно от 2 до 6 мм. Така дентин почти цялата им дебелина проникната дентиновите каналчета, които са нервните окончания.

клиничната картина

кариес на дентина

Въпреки това, доста често срещани случаи, когато пациентът вижда, произтичащи пещера в зъба с, тъй като клиничната картина на дентина кариес е доста богати, придружаващи симптоми. Те включват:

 • Дискомфорт по време на дъвчене;
 • Зъбобол от температурата стимули (студена, топла храна или напитки), сладък;
 • Естетична несъвършенство, особено когато тя започва да се съборят преден зъб.

Болка и симптоми могат да се появят от една страна, и от няколко стимули, но бързо преминава след отстраняване на източника на дразнене.

Понякога кариес на дентина не се прояви, но само малцина щастливци. Повечето хора с появата на най-малко един или повече от посочените по-горе симптоми са готови да се запишете за лечение на зъболекар, за да не се забави и не се влоши процеса.

Особености на диагностика на кариес на дентина

Диагноза на дентина кариес в повечето случаи не е трудно дори и за обикновения човек. Важна характеристика на кариес на този етап е появата на болка, която изчезва бързо след отстраняване на стимула. Например, когато се използва в бонбони проблематично зъб може да бъде по-силна болка, която бързо преминава в резултат mouthrinse конвенционален хладка вода.кариес на дентина

Методи за диагностика на кариес на дентина лекар са различни, като се започне от субективна и обективна и инструментална край. От гледна точка на вашите симптоми на, лекарят просто, колкото можете, не винаги точно и точна диагностика. Въпреки това, дори и на този етап е възможно да се формулира предварителна диагноза и отидете на обективни методи на изследване.

За да се изясни диагнозата в тази ситуация се използват:

 • Метод на засичане кухина;
 • ударни зъб (докосване);
 • Палпиране на прехода сгъва до зъба на пациента;
 • Термометрия.

Сондиране кухина носи зъболекар помощта на сонда - специален инструмент, острието в края. Когато има омекване на структурата на зъба, а сондата ще падне или да заседнат. В този случай, може би чувство на нежност.

Когато ударни лекар може да определи състоянието на зоната на кореновата, наличието на възпаление в нея, което не е случаят с дентина кариес. Болка при натиснали зъб (особено остър) обикновено показва преминаването на инфекция дълбоко в зъба: в канала на корена или корен в околната тъкан.

кариес на дентина

В този случай, вече не говорим за средно кариес. Ако болката не е - по този начин, диагнозата на дентина кариес е потвърдена.

На палпация преход гънки могат да определят дали явна или скрита инфилтрация огнища ексудат или, с други думи, състоянието на "подпухналост" на тъканите около зъба. Ако няма признаци за проникване, а след това най-вероятно това е и усложненията от зъбен кариес не е така.

Термометърът може да помогне да се определи причината за кариозния зъб с оплакванията на пациентите на студено, топло или горещо. Винаги можете да получите малко вода в спринцовката и изплакнете предполагаемото лошо зъба. Ако се появят признаци на болка се появяват - причинно-следствената зъб е намерена и диагнозата е практически недостъпен.

Има също така и надежден допълнителни и специални методи за изследване, когато се използва elektroodontometrii данни за точното диагностициране на кариес. За съжаление, тази техника не е хванал в повечето здравни заведения.

кариес на дентина

С помощта на рентгенови методи на разследване може да се установи сериозността на процеса на кариес и нивото на неговите усложнения. В основата може да бъде различни прояви на възпаление, и очевидно тяхното присъствие ще отрича диагностициране на дентинови кариес.

кариес на дентина

Понякога дентинови кариес се маскирани под неговите усложнения (например, при хронични форми на пулпит и периодонтит). За съжаление, в такива необичайни ситуации, симптомите могат да бъдат сходни в някои аспекти. Завършване на диагнозата може да бъде само един стоматолог на рецепцията.

Лечение на кариес дентина

Ако кариес достигнали дентина на зъба - това означава, че вече сте пропуснали момента, когато лечението на патологични изменения могат да бъдат направени без използването на тренировка. На този етап без пробиване на зъбите и инсталиране на тюлени посещение на лекар обикновено не правя.

кариес на дентина

На дентална допускане ще се извършват дейности, насочени към запазване не само зъбите, но и пулпа ( "нерв") в своите корени. За да направите това, лекарят ще ръководи лечението на следните стъпки:

 • Адекватна анестезия, така че не се чувства болка;
 • Лечението на кариозния зъб тъкан и заразената (с помощта на бормашина);
 • Измиване на образуваната кухина с антисептични разтвори;
 • Създаване облицовки и печати на равнището на цените, които ще бъдат договорени по-рано.

Трябва да се отбележи, че в момента произвеждат модерни материали за пломбиране, които дават възможност за леко лечение на зъба, без изрязване на здравата тъкан, за разлика от съветските пълнеЖните материали (цимент, амалгама, и т.н.). Това се дължи на възможността за високи печати влезе в химически връзки с зъба, образувайки една фирма и неразривна съединение чрез специални залепващи системи (или "лепило").

кариес на дентина

кариес на дентина

Предотвратяване на дентина кариес

Съвременните методи позволяват предотвратяването на по-ранен етап, за да се идентифицират кариес в етапа на място и лечение на неинвазивно начин, т.е., без използването на тренировки. Най-простият и най-разпространеният начин за определяне на наличието на кариозния място е петно ​​2% разтвор на метиленово синьо. Само при наличието на латентна процес кариес може устойчиви емайл оцветяване дори след продължително измиване на разтвора на багрило с вода.

кариес на дентина

След диагностициране на кариозни петна трябва да се свържете с вашия стоматолог за помощ. На рецепцията, ще проведе серия от превантивни процедури, които ще спрат развитието на кариес на ранен етап и да се предотврати унищожаването на процеса се отрази на дентина. Тези превантивни мерки включват следното:

 • Провеждане на професионални хигиена на устната кухина (отстраняване на зъбен камък и плака).
 • Реминерализираща терапия: флуоро покритие лакове, гелове или разтвори специална повърхност засегнати проблематично зъбния емайл и дори здрави зъби за укрепване. За всяко лекарство има своя собствена инструкция и разходна норма (от 1-2 пъти до 10-20 посещения).
 • Курс дома реминерализиращи и възстановителен лечение (от ситуацията).

кариес на дентина

При извършване на горните препоръки кариес в етапа на място не отидат в по-тежка форма - дентина кариес. Курсът ще се даде възможност на превантивни мерки за постигане на отлични резултати без използването на бормашина, важно е точно навреме, за да видите на зъболекар.

Погрижете се за зъбите и сте здрави!

Примери кариозни лезии на зъбите, тяхното пробиване и последващо пълнене