Dentin кариес 1

Дентин кариес. Превенция и лечение


Дентин кариес - зъб дълбоко кариозния лезия, характеризираща се с появата на кухини в рамките на дентина. Тази форма на ICD съответства на "среден" и "дълбоки" кариес националната класификация.На този етап на развитие на кариес засяга не само зъбния емайл, но се намира под дентина. Доста голям и дълбоко кариозния кухина, в която хранителни остатъци попадат, при което се образува благоприятна среда за бактерии предизвика развитието на болестта.

Този етап от развитието на кариес вече започва да дава тревожност пациент. Създадена кариозния кухина е чувствителна към различни външни стимули и краткотрайна болка реагира на гореща и студена или кисел. След отстраняване на дразнителя, болката спира, като че ли от само себе си. Но ние не трябва да се заблуждаваме, напразно илюзии - дентина кариес при себе си няма да изчезнат без лечение.


Първите симптоми зависят от дълбочината на процеса. С разгрома на дентина има болка, когато правите кисел и сладък. Също така може да причини болка от термични стимули, особено от студена вода или храна. В същото време, докато премахването на дразнещ фактор болка обикновено се прекратява.

В допълнение към болка симптоми, загрижени за естетичен дефект пациенти, особено когато кухината е разположен на предните зъби. В противен случай, ситуацията е по местонахождението на кухината на контактната повърхност. В този случай, съответната пациента за болката, но кухина не се вижда. Освен това, ако то влезе в нея храната, че е много трудно да се премахне поради недостъпност.

Дентин кариес диагноза


Дентин кариес (кариес средните) - сериозно заболяване, което трябва да се лекува своевременно. Диагностициране на проблема, обикновено не е трудно за един опитен зъболекар, тъй като на този етап на болестта е била образувана кариозния кухина, тя може ясно да се види, и това е изпълнен с омекотена дентин.В диагнозата на заболяването трябва да се разграничава от симптомите на тези заболявания, като хронична периодонтит, дълбоки кариес и ерозия клин дефект твърда тъкан.
- При хроничен периодонтит болка кариозния кухина не реагира на допир, с кариозни лезии усещане причини малък краткотрайна болка;
- С разгрома на дентина кухини не са толкова дълбоки, и пулпата на зъба, обикновено не е засегната. С дълбоко - страда не само дентина и пулпата но.

диференциална диагноза


- От всички патологии, че е необходимо да се направи разграничение кариозни лезии на дентина?
- От емайлирани кариес, в които Установена бели или пигментни петна и кухини в емайла.
- Хронична пулпит, където шлама е удари, което се проявява с болка трайно действие термични стимули, както и по-високи нива EDI - около 50 микроампера.
- Хронична периодонтит, което се отразява на периодонтално тъкан (заобикалящата зъба). Тя може да бъде болезнено подслушване на зъб, EDI над 100 микроампера, промени в костната в корените на рентгенова снимка. Също така, причината зъба може да навреди по-рано.
- Чрез клиновидни дефекти, които често локализирани в цервикалния областта на горните и долните задни зъби и зъбите. Характеризира се с V-образна кухина с дебели стени, понякога оцветен. Причината клиновидни дефекти - посредствено почистване на зъбите (прекомерно прилагане на сила и неравномерни движения).

Лечение на кариес дентина


Основният метод за лечение на кариозни дентина лезии - оперативни, че е за отстраняване на мъртва тъкан (некректомия) при използване на препарата, след което запълване на кухината се осъществява от един от материалите. В момента се използва fotokompozitnye съвременни материали за пломбиране, които имат висока якост, добра адхезия и отлична естетика. Тези печати са поставени на предните зъби, добре подбран цвят.

В някои институции все още поставят пломби, които се характеризират с висока якост, но напълно отсъстват естетика (метален цвят). Тези печати са много трайни (някои от тях са до 20 години) и са с ниска токсичност.

Също така не забравяйте, че успехът на лечението зависи от пациента, който трябва да се следи внимателно за хигиена на устната кухина, намаляване на количеството на въглехидратите, консумирани в диетата, както и редовни посещения при зъболекар.

предотвратяване


Главно превенция на заболявания дентина се редуцира до хигиена на устната кухина. Вие също трябва да следи за баланса влизане тялото микроелементи и витамини. Освен това, е важно да се има предвид, за да редовни посещения при зъболекар. Само ранна диагностика ще ви позволи да запазите зъбите без да се налага да се премахне нерв.

Подобно на нещата? Добави към отметките си - може би това ще бъде от полза на приятелите си: