Codiaeum (кротоново) грижи в дома, култивиране, размножаване, засаждане, пресаждане, подрязване,

Ако искате цъфтящи растения не започвайте Codiaeum! Цъфти много рядко, образувайки един обикновен бледо жълти съцветия от малки размери. Основната гордостта на Кротон - големите си листа жилав. Твърди изразителни листа остриета имат ярко оцветени лъскава повърхност. И на външната страна на различен цвят на интериора, както и цвета на старите листа от по-младите.Грижи у дома Codiaeum

Особености Codiaeum нарастващите

Кротон расте в тропическите райони, тя се намира в Азия, Австралия и брега на Тихия океан. За по-тежки условия напълно адаптирани без прекалено много проблеми може да се отглежда само в оранжерии. В обикновените домове ще изисква много внимание и много лесно да се поддържа. Capricious природата Codiaeum съчетано с настояване го прави недостъпни за начинаещи и цветя.

засаждане Codiaeum

В природата, млечка расте до 3-4 м, къщата размерите му са скромни - само в рамките на един метър. Въпреки това, засаждане и презасаждане, дори и такава "джудже" е трудно. Не всеки производител да се справи с тази постройка. Най-добре е да се получи помощник за тази операция.

ВНИМАНИЕ! Codiaeum принадлежи към Euphorbiaceae - отровен семейство, предизвика сериозно отравяне при хората. Поради това, цялата работа с Кротон проведе с ръкавици!

Методи за засаждане

Ако трансплантирани Codiaeum често, можете да използвате метод perevalivaniya. За да не се наруши кореновата система, тя се отстранява в буца пръст на почвата. По този начин всички фини корените остават невредими.

Коренова система закърнели болнави растения трябва да се проверяват за признаци на заболяване. За да направи това, корените са освободени от земята, която се промива с топла вода. Мъртви корени и развалени части трябва да бъдат отстранени, останалият калиев перманганат за дезинфекция. Всички отворени съкращения и рани прахообразни дърво пепел или смлян активен въглен. След това, на цветето, засадени в един напълно нов субстрат.

Когато засаждане е необходимо да се погледне към koreshochki разглеждат свободно разположена в земята. Само по този начин ще може да се развива нормално млечка, изграждане на нови листа.

Оптималното време за засаждане

Codiaeum активен растение, което не се нуждае от дълга почивка. интензивна вегетация продължава през цялото време, така че растенията тропически жител по всяко време.

Почвата за растения

Грижи у дома Codiaeum

Croton изисква много плодородна, леко кисела субстрат лесно пропусклива за въздух и вода. Тя трябва да съдържа органични съединения като хумус и дезинтегриращи средства. Оптимално смесват тревните почвата, торфен мъх, мръсотия, хумус, пясък и фини парчета въглен в съотношение 2: 1: 1: 1: 1.

Дъното на тенджерата трябва да попълни отводняване на всички камъни, тухлени фрагменти, със счупени парчета.

Изборът гърне

Такава огромна и тежка растение като Codiaeum трябва да бъдат поставени в голям и дълбок съд, който той няма да съумее да флип. Това не е да се използват твърде просторен кошница - това ще предизвика повишаване киселинността на субстрата.

ВАЖНО! размер Саксията трябва да е малко по-голяма коренова система.

Особености Грижа за стайни растения Codiaeum у дома.

Отглеждане млечка, трябва да се вземе предвид неговата естествена среда и да се създаде среда, най-близо до него. Топлина, влажност и липсата на проекти - трите стълба, на които се крепи здравето на растенията.

Разположение и осветление за растенията

Директен агресивен осветление Кротон противопоказано! Той ще загуби основния си украса - оригиналния цвят на листата. Тъмно зелен фон се променя в неприятна кафяво оцветяване и петна и ивици избледняват - ". Изгоря"

Codiaeum може да бъде поставен върху прозорците с изглед на изток и на запад, или на известно разстояние от южните прозорци, за да се даде възможност на разпръснати слънчевата светлина. Не се препоръчва да се сложи на север прозорец цвете. Недостигът на светлина ще намали разнообразието на цветовете, листата придобиват едноцветен оцветяване.

влажност на въздуха

Codiaeum трябва да живее при съдържание на влага над 75%, за да се чувстват добре. Той се нуждае от редовно пръскане. Освен това е желателно да поставите саксията на стойка с мокри камъни, или го увийте мокър мъх. Използване на специални овлажнители месечно къпане под топлия душ и поставяне близо до широка купа с вода е добре дошъл Codiaeum.

Температура за цветето

Грижи у дома Codiaeum

ВНИМАНИЕ! Croton много болезнено носи всякаква температура скокове, охлаждане под 17 ° и течения.

По всяко време на годината Codiaeum трябва да живее в една стабилна, постоянна температура, а не отвъд границите на 18-25 °.

Как да се полива?

За поливане може да отнеме изключително мек защитава водата, внимателно топло - не по-малко от 20 °. Поливането е необходимо често - с десикация на повърхността на почвата. По време на процедурата, се уверете, че водата е останало в тавата, не zastaivayas почва време.

И през зимата, и през лятото поливане на равни интервали от между 2 до 4 дни.Торене и тор за цветя

Codiaeum непрекъснато се разраства и развива, защото от това, което трябва да бъде редовен поток от хранителни вещества. Тор се препоръчва да се прилага всяка седмица през лятото, пролетта и есента, зимата интервал между превръзки може да се увеличи до 2 седмици.

При хранене и използвани торове и минерални комплекси. Те могат да се редуват, или да направите заедно. Храненето се извършва само след поливане!

Среща само сред възрастното растения са достигнали 40-45 см височина. Операцията е задължително, ако кротоноВо повдига само едно бягство, дърпа нагоре. В този случай, цветето не изглежда много буйни, отдолу произвежда много малко листа, често полугола стъбло. Резитбата се провежда, за да Codiaeum започва да произвежда странични разклонения и оформя като доста храст с листа растат равномерно.

начини за подстригване

Начало цвете може да се реже през всеки сезон, ако има нужда от това. Но това е по-добре да prodelyvat експлоатация през пролетта, когато млечка се развива в пълна сила. Рязко отрязана нож изтрива с алкохол или одеколон и внимателно отрежете върха на около 13-17 см. Кройката е желателно да се правят директни и поръсете дървесна пепел за дезинфекция.

разсаждане Codiaeum

Грижи у дома Codiaeum

Това е един от малкото саксийни цветя, които трябва да се пресажда на всеки 5-7 месеца, особено в ранните години. Кротон и неговата коренова система време да расте, така че да не се поставя в тенджера.

Съвет! Codiaeum казва той, когато тя трябва да бъде трансплантиран в голям контейнер. През този период, екзотични спира да расте и започва да спада здрави листа.

Заводът за възрастни е достигнал 4-5-годишна възраст, на интензивен растеж свършва. Поради това е възможно да се извърши присаждане най-малко - на всеки 1,5-2 години. Целта на тази операция - подмяна на обеднялата почва с новото.

Методи трансплантация

Young Codiaeum препоръчва да се справят с нови саксии, без да пречи на корените. Той е изваден без изчистване на земята и се поставя в друга саксия. В дъното на резервоара е пълен с дренажен слой в петата част от общия обем.

Възрастен растение по-добре трансплантация с пълна подмяна на почвата, така че по-голямата част от земята от корените трябва да се разклаща или изплакнете с топла вода. В същото време, проведено визуална проверка за наличие на развалени и мъртви корени.

възпроизвеждане Codiaeum

Развъждане на нови растения, получени по няколко начина, сред които човек може да избере подходящ за него.

Сложността на процедурата зависи именно от избрания метод, но не се надявам, че ще направим всичко Codiaeum себе си. Във всеки случай е необходимо да се работи усилено.

Методи за разплод

Нови растения могат да бъдат произведени по различни начини:

 • семена. Yourself, за да ги е много трудно, единственият начин - да се купуват на градински център. Семена предварително накиснати във всеки стимулатор на растежа, съдържащ растителни хормони, оставя една нощ. Засяването се извършва в малки контейнери, напълнени с рохкава почва. За да се ускори поникването може да създаде парников ефект, покрити кутии със стъкло или полиетилен. Кълнове ще се появят след 20-27 дни.
 • въздух наслояване. Side клон завой надолу и закрепете на място, предварително нарязани кора на това място. Поръсете отгоре на почвата, изграждане на малък хълм и хидратира времето. След появата на корени клон отрязан и се засаждат в нова саксия.
 • апикална резници. В горната част на дължината стреля на 11-16 cm, изрязан от растението и се поставя в чаша с топла вода, отмиване издадената латекс. При спирането течаща, сухи нарязани във въздуха и засадени фиданки по лесен субстрат от пясък, торфен мъх и торф. Листа лифт и вратовръзка на тръбата за предотвратяване на влага, за да ги изпари. Корените трябва да се появи в рамките на 26-29 дни.
 • листни резници. Здравословно листа, изрязани от растението, като част от кората и без аксиларни пъпки. Тя може да бъде поставен в контейнер с вода или рохкава почва.

дали Растението цъфти?

Грижи у дома Codiaeum

Codiaeum може да произвежда съцветия, но го прави много рядко и неохотно, обикновено през лятото. Той хвърля една клонка, на която малки розови пъпки с бели тичинки.

Повечето градинари почивки цветята преди разкриването им пред красивия Кротон не се харчат за тях жизненост.

Проблеми, болести и вредители в цвете

Codiaeum живее в постоянна влажност, така че е много податлив на атаката на гъбични заболявания. Най-разпространени са антракноза и кореново гниене. Кротон спира растежа, покрита с неприятни сиви петна, листата окапват, а стъблата гниене и се разпадат.

Съвет! За предотвратяване на атака от гъбички могат да бъдат периодично прилагане цвете медни препарати.

За лечение на заболявания се прилагат фунгициди, които проливат почвата и спрей цялото растение. Най-ефективно действа Acrobat, oksihom, Kuproskat, Previkur, Sprint.

Някои паразити не се страхуват от отровен млечен сок и могат да атакуват Codiaeum. Притежаването на цвете трябва да се страхувате:

 • Щитоносни въшки - истина и лъжа.
 • Raznokogotkovyh акари.
 • Акарите.
 • Mealybugs.

Разпространените видове (сортове)

Croton видове, които не са толкова много - само на 17, но сортовете и формите много повече. В домашна градинарството обикновено се използва Кротон, който има множество подвидове и породи.

Codiaeum петна

Удивително красиво растение, което може да промени цвета си под влияние на външни фактори. Тази способност се използва от учени, за да се създаде огромно разнообразие от различни сортове. Най-известните форми на това цвете са:

 • Pridatkovy. Всеки лист се състои от две половини, свързани с тънка мембрана.
 • Ploskolistny. Кръгли големи листа имат някаква вълните.
 • Боядисани. Малък дърво с пъстри листа.
 • Гребло. Всеки лист се състои от три дяла.
 • Боядисани. Най-впечатляващото подвид на компанията-майка на повечето хибриди.

Codiaeum Excelent

Елегантен ниско дърво с оригиналния лист, форма, подобна на дъб. Той разполага с ярки цветове, включително изумрудено, жълто, кафяви нюанси.

Кротон

Потомък Codiaeum пъстър, който дава, от своя страна, много видове и сортове. Сред тях най-популярни са:

Codiaeum мама

Прекрасна гледка, има оригиналните листата, усукана спирала. Форма плочи продълговати, стеснени на върха. Оцветяване на петна и много забележим, тя се състои от много нюанси на зелено, червено, розово и жълто.

полезни съвети

 • Листата не са дребни и не губят бунт от цветове, просто оплоди Codiaeum минерали.
 • Кротон Ако закупени в магазина - просто тя да бъде пренесена в прясно почвата. Продавачите, използвайки преходен субстрат няма никакви полезни функции и елементи.

Отговори на въпроси на читателите

Грижи у дома Codiaeum

Каква е продължителността на живота на растенията?

Codiaeum се отнася до растения живот, могат бързо да се развиват и да се угоди на външния си вид повече от 10 години.

дали цветето е отровен?

Както всички Euphorbiaceae, Croton съдържа токсични сок. Това може да доведе до възпаление на кожата язва, повръщане, разстроен стомах на.

Защо жълто (сухи) листа?

Това може да е поради няколко причини: твърде много влага в почвата, добавяне на кореново гниене или просто недостиг на полезни микроелементи.

Защо кротоноВо оставя нулира?

Така той реагира на температурата скача, както и наличието на чернови.

Как е зимуващите растения?

Codiaeum активно развиващите се през всички сезони, включително и през зимата. Тя не трябва да се премести в по-хладно място за почивка или да намали поливане.