Bigemini какво е, причинява симптомите, прояви на ЕКГ, лечение

В тази статия ще научите какво bigemini, това причинява сърдечни аритмии. Симптоми и лечение.

Bigemia нарича вариант allodromy сърцето (правилната последователност на преждевременно удара и нормални комплекси), в които всеки нормален хит се придружават от аритмия - преждевременни контракции на сърдечния мускул.В една нормална пейсмейкър на синусовия възел се намира в предсърдията. Извънредни импулси могат да произхождат от камерите, поне от предсърдията, образувайки камерна или предсърдни удара. В зависимост от източника на екстрасистоли вентрикуларна или суправентрикуларна изолирани форми на патология. В първия случай импулсите, които водят до преждевременни контракции и bigemia развитие, образувани в предсърдията, а вторият - в камерна миокарда.

Bigemini какво е

Bigemia не трябва да се смята за болест. Често това аритмия е безвреден. При определяне на степента на риска следва да се вземат предвид причините, които са довели до аритмия:

 • Например, ако allodromy е вследствие на инфаркт на миокарда, може да се посочи значителна тежест.
 • На фона на bigemia в инфаркт на повишен риск от камерни аритмии, които могат да доведат до фатални последици.
 • Периодично периодични епизоди bigemia без органичен болест на сърцето може да се разглежда като безопасни и не изискват антиаритмична терапия.

Bigemini какво е

Това патология могат да бъдат излекувани напълно.

Лечение bigemia ангажирани кардиолог. Ако заболяването е свързано с причина за заболявания на други органи (тиреотоксикоза, невро дистония), се изисква лечение на съответните специалисти: ендокринолог, невролог. Ако има индикации за оперативно лечение на пациенти, аритмия на сърцето хирург съветва.

Причини за възникване на bigemia

Екстрасистоли могат да бъдат свързани с функционални разстройства, органични миокардни промени и токсични ефекти. Редки екстрасистоли често се появяват при здрави хора. Бигеминия обикновено се открива при пациенти с инфаркт на структурни промени в дефекти присъствието или клапан.

Характеристики и функционалност на причините за bigemia:

 • тютюнопушенето;
 • емоционален стрес;
 • ефекта на кофеин или алкохол;
 • cardiopsychoneurosis;
 • електролитни нарушения.

В някои случаи, причината за състоянието, за да разберете, че не може. Bigemini Това се нарича идиопатична.

Органични причини включват патология заболяване, което води до промени в сърдечния мускул дистрофия под формата на (структурни и метаболитни нарушения), некроза (миокардна некроза част), множествена склероза (замяна инфаркт тъкан съединителната). Засяга електрофизиологични свойства на миокарда може да бъде токсични ефекти, които често води до развитието на аритмии.

Органична кара bigemia

Патологичните ефекти, които могат да причинят патология

PVCs в около 2/3 от случаите са свързани с коронарна болест на сърцето (CHD). Затова откриването на камерни комплекси след 40 години, за да се елиминира аритмията на връзка с исхемична болест на сърцето може да се основава само на резултатите от коронарография - условието за изследване на плавателни съдове, снабдяващи сърцето.

Bigemini какво е

Развитието на аритмии, дължащи се на инфаркт на миокарда и други форми на заболяване на коронарната артерия влошава прогнозата на болестта.

симптоми bigemia

Както и при камерна и надкамерна форма на bigemia субективни усещания са различни за различните хора. Някои пациенти толерират този вид аритмия, а в други значително влошаване на здравето, е чувство на тревожност и страх. Когато стабилни bigemia удара не може да се усети, но по-често в патология някои прояви на дискомфорт в гърдите или в областта на шията.

Пациентът може да наруши от следните симптоми:

 1. Усещането за прекъсвания, паузи между ударите на сърцето, които могат да приличат на спадане или хлътване на сърцето.
 2. Безпокойство, особено в случай на преждевременно удара през нощта.
 3. Затруднено дишане, недостиг на въздух.
 4. Замайване, понижаване на кръвното налягане по време на атака allodromy.
 5. Болка в областта на сърцето.

Освен симптоми, свързани директно с екстрасистоли, могат да се наблюдават клинични признаци на заболяване, които причиниха появата на аритмии. Устойчиви bigemini може да доведе до сърдечна недостатъчност, да предизвика нарушения в сърдечния мускул и нейната работа.

диагностика

Пулс - честотата на трептенията на стените на кръвоносните съдове, които се определят от палпация. Когато бигеминия пулс, забавя и може да бъде по-малко от 40 удара в минута. В този случай тя не съвпада с сърдечната честота - този параметър определя от преслушване тонове в сърцето, и то обикновено съответства бигеминия ОК - 60-80 мин. Това е, например, около шията или на китката, можете да разчитате на 40 удара в минута, а в сърцето - 60-80 удара.Bigemini какво е

Подобно явление се нарича дефицит импулс. При слушане на сърдечната дейност се определя от допълнителни удара на звука, когато bigemia той обикновено усилват.

Инструментални методи за изследване на bigemia:

 • Електрокардиография - регистрация на електрическите полета са образувани в резултат на сърдечна дейност.
 • Ехокардиография - ултразвук, който позволява да се идентифицира органичен сърдечна патология.
 • Holter - метод за запис на сърдечната електрическа активност през деня, което позволява да се определи честотата allodromy атаки и присъствието на други аритмии. За да направите това, тялото се фиксира устройство, което записва ЕКГ на пациента по време на нормална дейност.
 • Интрасърдечно електрофизиологични тестове - използван в тежка аритмия по време, когато е необходимо да се идентифицират инфаркт област, която е източник на аритмия метод. По време на проучването през вена в сърцето прилага електродите, които се регистрират електрическа активност на различните части на миокарда.

Bigemini какво е

Електрокардиография - прост и ефективен метод за определяне на наличие bigemia. Ако Изследването се провежда при постоянна форма патология или аритмии по време на атака, ЕКГ открива поредица от нормални и преждевременно импулси. Те изглеждат като чифт зъби ЕКГ комплекси, образувани от промени на електрически полета при вълна преминаване възбуждане заедно миокарда.

Комплекси сегменти, разделени един от друг, съответно вентрикуларна релаксация и предсърдно миокарда, и простиращи се по протежение на линиите на контура (ниво обикновено се приема като нула). Ако надкамерна образна Тине ЕКГ, съответстваща екстрасистоли не се променя. Когато вентрикуларна изпълнение бигеминия наблюдава разширение и деформация на комплексите.

лечение на болестта

В някои случаи bigemini могат да бъдат напълно елиминирани. Това е, което се случва в ситуации, когато това е възможно за отстраняване на причините, довели до allodromy, например, тиреотоксикоза, миокардит, инфекциозно заболяване, електролитен дисбаланс. При тежки случаи, за да се отървете от бигеминия позволява хирургия - унищожаване (аблация) патологичен пулсация камера чрез високочестотен ток а.

 1. В друга форма на лечение е показано бигеминия патология причинена аритмия, премахване на факторите, причинители на аритмия.
 2. Полезна отказ от алкохол, тютюн, силен чай и кафе.
 3. Препоръчителна спазването на здравословен начин на живот, елиминиране на емоционален стрес.
 4. При тежки атаки субективно толерантност бигеминия препоръчва препарати седативен ефект: тинктура глог, motherwort, транквиланти (phenazepam, клоназепам).

Bigemini какво е

антиаритмични средства

Антиаритмични средства във всички видове аритмии, включително bigemia, които се използват при строго определени индикации. Според проучвания, повтарящи се епизоди bigemia самите не разполагат с увреждане на тялото и рядко водят до проблеми с кръвообращението.

Въпреки това, антиаритмични средства може да доведе до странични ефекти. Най-опасни от тях:

 • повишен риск от внезапна сърдечна смърт;
 • аритмогенен ефект - укрепване на съществуващата аритмия или настъпване на други аритмии;
 • виене на свят, загуба на съзнание, повишаване на сърдечната недостатъчност, намаляване на броя на кръвните левкоцити и други нежелани реакции.

Приемането на решение относно необходимостта от лечение с антиаритмични лекарства зависи от оценката на риска. На първо място, когато има опасност надкамерна бигеминия на надкамерни тахикардии - ритъмно нарушение, в който честотата достига 140-180 съкращения в минута. Опасен условие за възможността от сърдечна недостатъчност и се нуждае от спешни мерки за нормализиране на ритъма. На второ място, в резултат може да бъде надкамерна бигеминия предсърдно мъждене, в които предсърдията са намалени с честота по-висока от 300 удара в минута. Камерни bigemini опасен риск от внезапна сърдечна смърт.

Показания за антиаритмични средства с аритмия:

 • bigemia чести атаки, които водят до нарушения на притока на кръв в тялото;
 • тежък поносимост аритмия пациент;
 • влошаване на функционалния капацитет на сърдечния мускул по време на ултразвуково изследване на сърцето, проследени във времето.

Ако надкамерни бигеминия средства за подбор са препарати от групите, бета-блокери (пропранолол, атенолол, метопролол), или блокери на калциевите канали (верапамил, дилтиазем). В техните недостатъчна ефективност ефективни лекарства, избрани от други групи или комбинация от двете.

Bigemini какво е

Когато вентрикуларна аритмия, се разглеждат като потенциално опасни или злокачествени, предписан амиодарон и бета-блокери. Тези лекарства могат да подобрят прогнозата на сърдечно-съдови заболявания и намаляват риска от смърт.

Антиаритмични средства от клас 1 (пропафенон, etatsizin, etmozin) са разпределени само когато аритмия не е свързано с коронарна болест на сърцето.

радиочестотна аблация

Радиочестотна аблация е показан за bigemia, което води до нарушаване на притока на кръв в тялото и да увеличи риска от внезапна смърт, в случай на повреда на антиаритмични средства. Тази хирургична процедура е възможно само, ако разкрити центрове на аритмия. Електродите се добавят чрез венозен достъп и след електрофизиологично изследване имат експозиция RF към източника на аритмия, той унищожава.

Bigemini какво е
Кликнете върху снимката за уголемяване

 1. Сейф, в които няма доказателства за органично сърдечно заболяване и циркулаторни нарушения. Обикновено това е кратък епизод allodromy. Прогноза в тази ситуация е благоприятна. Той препоръча по-нататъшно действие.
 2. Потенциално опасно, когато има сърдечна патология, но не компрометирана хемодинамика. Пациентите, които се нуждаят от лечение на първично заболяване, елиминиране на симптомите, предотвратяване на риска от сърдечна смърт. С адекватно лечение, прогнозата условно благоприятно.
 3. Опасно или "злокачествен", когато аритмия води до влошаване на притока на кръв в тялото. Тя изисква лечение с антиаритмични лекарства, активни мерки за удължаване на живота и предотвратяване на внезапна смърт. Прогнозата е лоша.

Оценете тази статия: (1 гласа, средно: 5.00)