Бъбреци отстранен като жив след operatsiiaybolit

Преди месец, аз се отстраняват един бъбрек - онкология. Препоръките, които са дали лекарите, забравени, защото тогава се чувствате добре. Лекарите казват: "Вижте в интернет, се казва как да живеят след такава операция." Но аз не разполагате с компютър. Сега единствената надежда за "О, как боли".Z. V. Шумакова, Kursk.

Как да живеем с един бъбрек

Повечето хора имат два бъбрека

Те са разположени по един от всяка страна на гръбначния стълб малко под гръдния кош. Всеки бъбрек с големината на юмрук съдържа около един милион нефрони. Nephron - структурна единица на бъбреците, което се състои от микроскопични гломерулна и тръбна, където токсините от процеса на кръв филтруване, които след това попадат в събирателни канали на отделителната система. Едно лице може да има само един бъбрек е един от трите основни причини. Той може да се роди само с един бъбрек, или да има втори счупен, затова да не може да функционира нормално. Много хора в това състояние да живеят нормален пълноценен живот, и намират, че те имат един бъбрек или един работен бъбрек само в проучването, свързано с други причини. Това се случва, че един бъбрек отстранява бъбречен рак или друго заболяване, нараняване след бъбрек. Тази операция се нарича нефректомия. Често хората даряват бъбрек за трансплантация на член от семейството страда от бъбречна недостатъчност.

дали един бъбрек, за да изпълняват задълженията си, е в състояние да?

Разбира се, тялото трябва да се адаптират към различен ритъм, така че има вероятност промените да бъдат, но тя е толкова малка и толкова бавно, за да се случи това, че няма да ги забележи. Въпреки това, тези постепенни промени в продължение на дълъг период от време, може да се нуждаят от лечение. За какво става въпрос?

* Повишено кръвно налягане. Бъбреците нормално кръвно налягане се поддържа чрез регулиране на обема на циркулиращата кръв в кръвния поток, както и производство на хормон ренин, който работи в комбинация с други хормони, разширяване или стесняване на кръвоносните съдове. Много хора, които са загубили или даряват бъбрек, кръвното налягане може да се повиши в рамките на няколко години.

* Протеинурия. Белтък в урината, наречен протеинурия е признак на бъбречно заболяване. При хората, след като те са имали в продължение на няколко години, живеещи с единствен бъбрек, често се появява в протеина урина.

* Намалена скорост на гломерулна филтрация. Скорост на гломерулна филтрация показва колко ефективно бъбреците премахване на отпадъчни продукти от кръвта. При хората с самотен понижаване на нивото на филтрация на бъбреците гломеруларо. Нефрон малки кръвоносни съдове се преплитат с урина колекторни тръби. Всеки бъбрек съдържа около 1 милион нефрони.

Можете да имате високо кръвно налягане, протеинурия и намалена скорост на гломерулна филтрация и все още се чувствам страхотно. Докато тези условия, се контролират, те не застрашават здравето и живота. Така че редовно посещават вашия лекар, за да наблюдават евентуални промени.Как мога да защитя моята единствена бъбрек

Редовно да се проследяват от лекар. Вашият лекар трябва да следи бъбречната функция чрез измерване на кръвно налягане и възлагане на годишните кръв и урина. Нормално кръвно налягане - това е 120/80 mm Hg. Чл. или по-ниска. Високото кръвно налягане се счита, ако тя е по-висока от 140/90 mm Hg. Чл. Ако имате един бъбрек, тогава ще трябва да поддържат кръвното си налягане е по-ниско от 130-80 mm Hg. Чл. контрол на кръвното налягане е много важно, тъй като високото налягане, че тялото може да бъде засегнато. При пациенти с единствен бъбрек лекар трябва внимателно да подбират лекарства, които намаляват кръвното налягане. Инхибитори на инхибитори на ангиотензин-зин-конвертиращия ензим (АСЕ) и ангиотензин рецепторни блокери - два класа лекарства, които понижават кръвното налягане, които защитават долната протеинурия и бъбреците. Въпреки това, с стеноза на бъбречната артерия, която е стесняване на кръвоносните доставчици артерии бъбреците, тези лекарства са противопоказни. Диуретици лекарства могат също така понижават кръвното налягане чрез намаляване на кръвния обем. Лечение на високо кръвно налягане може да изисква назначаването на две или повече лекарства и все още диета и правилното начин на живот.

За идентифициране на белтък в урината лекарят може да се използва лента от специална хартия потопена в малка чаша с урината. Цветът на тест лентата показва наличието или отсъствието на белтък в урината. По-чувствителен тест за наличие на протеин в урината (протеинурия) се провежда в лабораторията, и изчисляване на протеин креатинин да. съотношение висока протеин креатинин в урината (повече от 30 милиграма на 1 грам албумин креатинин) показва, че се появяват загуби на протеин, който трябва да остане в кръвта.

Скорост на гломерулна филтрация се изчислява чрез изследване на нивото на креатинин в кръвта. Ако тя е под 60, трябва хронично бъбречно заболяване.

Каква трябва да бъде храната за човек, който живее с един бъбрек?

Премахването на един от двата бъбрека не означава, че трябва да се спазват специална диета. Яжте право, включително и в диетата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и нискомаслени млечни продукти. Ограничаване дневен прием сол до 2 г или по-малко, ако се повишава кръвното налягане. Обърнете внимание на размера на натриев изброени върху етикета на продуктите, както и списанието на приема на сол. Ограничете алкохола и кафето. Избягвайте богати на протеини храна. Тялото разгражда протеин, както и продукти на разграждане, шлака да отнемат си бъбрек. По-голямата протеин с храна се поглъща, толкова по-голям товар върху един-единствен бъбрек. Но на въглехидрати храна в организма трябва да е повече. Това зрънце плодове (особено ябълки), картофи.

Противопоказно бульони, сосове. От животински протеини предпочитат мляко (без месо, риба и яйца). На ден се пие не повече от 1 литър течност. Яжте най-малко 4 пъти на ден, а не сол в храните (дори хляба).

Изпийте чаша вода с 5-6 капки йод поставят на гърдите и гърба горчицата, пие чай с малини и мед, лъжа в леглото, се покрива с топло одеяло и бутилка гореща вода, за да прикрепите краката. След добър сън студен отстъпление.

При здрав организъм, като добър оркестър, всичко работи гладко. Но когато някои клетки започват да изпълняват своята партия агресивен рак се случи.

В меки играчки бебе се нуждае през първата година от живота, защото комфортно с тях, те (във всеки случай, добри) добри лица, те са хубаво да прегръщам бузата. Те може да се вярва с тайно, кажи оплаквания и да намерят техния комфорт.

Никой не е в безопасност от падания, удари коляното си - в резултат на менискус сълза. Повреда на менискуса е лесно да се обърка с менискус травма на коляното - хрущял, което е един вид уплътнение в ставата, подобрява триене съвместни повърхности, разпределя натоварването.